Popis byliny Artyčok
Až narazíte na latinský název Cynara cardunculus, pak vězte, že se jedná o bylinu Artyčok. Této teplomilné trvalce se mimořádně daří ve Středomoří, kde jsou příhodné podmínky pro její růst. Z Artyčoku se využívají takřka všechny části. Nedozrálé úbory se konzumují jako zelenina a listy slouží především pro své blahodárné účinky. Lodyha Artyčoku dorůstá až výšky 1,5 metru a v letním období rozkvétá modrým květem. Široké listy obsahují mnoho šťávy a rostou do tvaru růžice. Tato bylina nesnese mrazy pod -10 stupňů Celsia a ke svému životu potřebuje dostatečně vlhkou půdu s vysokým podílem živin. Artyčok si můžete zkusit vypěstovat i sami v pařeništi, přičemž dostatečně silné a odrostlé rostliny se přesazují v květnu do volné půdy.
Co v Artyčoku nalezneme?
Pro výrobu prášku z Artyčoku se využívají hlavně sušené listy. Jestliže bychom se blíže podívali na složení Artyčoku, nalezli bychom v něm cenné přírodní látky, které blahodárně působí na mnoho oblastí lidského zdraví. Obsahuje řadu vitaminů a minerálů, jež jsou nezbytnou součástí pro správné fungování Vašeho organismu. Artyčok je bohatým zdrojem vlákniny.
Vedlejší účinky užívání
Artyčok nemá žádné vedlejší účinky, přesto by jeho užívání vždy měli zkonzultovat se svým ošetřujícím lékařem lidé se zdravotními problémy a těhotné a kojící ženy.
Jaká dávka je ta správná?
Prášek z Artyčoku užívejte pravidelně, abyste využili jeho maximální účinky. Doporučená denní dávka činí 2 – 3 gramy prášku (2-3 odměrky 1g). Pro odvážení budete potřebovat digitální váhu nebo jiné vhodné náčiní.
Jak nejlépe užívat?
Až odvážíte denní dávku Artyčoku, zamíchejte jej do 200 ml tekutiny, nejlépe do vody nebo čaje. Prášek může být použit jako příchuť nebo doplněk do různých pokrmů. Má specifickou, mírně horkou a hořkou chuť, která může přispět k obohacení chuti jídel.
Kombinace pro zvýšení efektivity
Artyčok působí natolik účinně a silně, že jej nemusíte kombinovat s dalšími přírodními produkty.
Jiné názvy produktu
Bylinku můžete znát i pod cizojazyčnými nebo chybnými názvy. Cynara cardunculus, Alcachofa, Alcaucil, ALE, Artichaut, Artichaut Commun, Artichoke Extract, Artichoke Fruit, Artichoke Leaf, Artichoke Leaf Extract, Artischocke, Cardo, Cardo de Comer, Cardon d Espagne, Cardoon, Cynara, Cynara cardunculus, Cynara scolymus, Garden Artichoke, Gemuseartischocke, Globe Artichoke, Kardone, Tyosen-Azami