Ašvaganda - Prášek z kořene
Ašvaganda - Prášek z kořene
Ašvaganda - Prášek z kořene
Ašvaganda - Prášek z kořene

Ašvaganda
Prášek z kořene

Withania somnifera, withania somnifera, Indický ženšen, Ashwagandha, Withanie opojná
Produkt z Indie

Vitánie Ašvaganda, nebo také jen Ašvaganda, je Indická rostlinka používaná v ajurvédské medicíně. Celý popis
Objednejte do 15:00 a doručíme ve čtvrtek 27.9.
Přihlašte se a získejte lepší cenu
Našim věrným zákazníkům dáváme lepší ceny.
Přihlásit se
Withania somnifera je vytrvalý bohatě větvený keř s žlutozelenými květy, nejčastěji dorůstající výšky jednoho metru. Rostlina patří do čeledi lilkovitých. Porůstá červenými bobulovitými plody přezdívanými starými Asyřany „harhumbašír” nebo také „červený korál”. Pěstuje se v Indii, kde je tradičně součástí ájurvédské medicíny, buď jako všelék s magickou mocí nebo jako ingredience v nápojích lásky při tantrických rituálech. Do Evropy dorazila v 16. století. Volně roste v Nepálu, Pákistánu, Bangladéši a na Srí Lance.
Ašvaganda je rozšířenou bylinou v tropech a subtropech od západní Afriky až do Indie. Roste pouze na vyprahlých, často kamenitých místech. Vhodné podmínky poskytují polopouště a křovinaté savany. Plodem je červená bobule, která zůstává zcela ukryta a dříve se jí přezdívalo „červený korál“. Z byliny se využívá kořen, který je malého vzrůstu, měří 3 až 10mm.
Účinky
Withania somnifera je snadno zaměnitelná s podobně učinkujícím ženšenem pravým, populárním adaptogenem původem z Číny. Může zapříčinit lepší funkvi všech mentálních funkcí, může způsobit zlepšení paměti, podobně jako guarana nebo ginko biloba. Je prokázáno, že kladně působí na některé funkce mozku jako je získávání a uchovávání informací. Whitania je jedním z nejznámějších antioxidantů.
Složení
Působí v ní celá řada alkaloidů (withanin, withananin, somniferin, somniferinin, tropin, pseudotropin, anaferin, nikotin), z nichž například somniferin vykazuje hypnotické vlastnosti. Alkaloidy účinkují tedy převážně sedativně. Withanolidy (withaferin A, sitoindosidy) mají zase sílu léčivou, podobnou ginsenosidům v ženšenu.
Dávkování
Optimální dávka je 3-5g denně (3-5 odměrek 1g), Kořen se rozdrtí a povaří se v mléce nebo vodě a doporučuje se přidat trochu medu. Odvar by se měl užívat 2x denně.
Withania Somnifera, Autor: JMK Obrázek užit pod licencí CC BY-SA 3.0
 
Hýčkejte svou obranyschopnost a buďte ve skvělé kondici!
04.května 2018
Imunita neboli obranyschopnost organismu je složitý systém, který přímo ovlivňuje Vaše zdraví. Jako Váš ochránce zamete s většinou cizorodých látek a bojuje proti nádorovým onemocněním. Posilněte svou imunitu bylinkami a zdravým životním stylem! Zobrazit více
Nemůžete spát? Víme, jak na zdravý spánek!
16.března 2018
Spánek je neodmyslitelnou součástí našich životů. Dostatečný spánek nám dodá spoustu energie a pozitivní nálady. Pokud Vás ale trápí neustálá únava a nemůžete večer usnout, přečtěte si, jakou dodržovat spánkovou hygienu a jaké bylinky působí na nespavost! Zobrazit více
Jak skladovat bylinky
12.února 2018
Bylinky používáme k dochucování jídel, léčbě různých zdravotních neduhů a posílení těla a ducha. Víte ale, jak bylinky správně skladovat, aby neztratily své aroma, prvotřídní jakost a léčivé vlastnosti? Zobrazit více
Postupy sušení potravinových doplňků
12.února 2018
Potravinové doplňky dodávají organismu živiny, které nepřijme v dostatečné míře z běžné stravy. Příznivě ovlivňují naše zdraví a mohou působit jako prevence před onemocněním nebo podpořit stávající léčbu. Přemýšleli jste ale nad tím, jak se takové potravinové doplňky vyrábí? Používají se k tomu různé metody sušení, jež jsou šetrné k účinným látkám. Prozradíme vám, na jakém principu fungují jednotlivé postupy. Zobrazit více
Je želatinovaná Maca opravdu takový zázrak?
31.ledna 2018
Rostlina Maca byla významnou složkou stravy peruánských indiánů. Dodávala jim energii, podporovala jejich libido a zásobovala jejich tělo potřebnými živinami. Tyto účinky se z Macy v průběhu času nevytratily. Nyní se trhu objevila želatinovaná Maca – co to je a jak se zpracovává? Zobrazit více
Zatočte s bolestí přírodní cestou – bylinkami!
24.ledna 2018
Bolest nás dokáže ochromit a vyřadit z běžného provozu. Nenechte se jí ovládnout a vyzbrojte se bylinkami, které potlačí bolest a navrátí Vám ztracenou rovnováhu. Vyměňte chemické léky za bylinky s minimem nežádoucích účinků a zatočte s migrénou a různými bolestmi těla. Zobrazit více
Od jezera po prášek - jak vše probíhá?
12.prosince 2017
Sladkovodní řasa Spirulina je stále oblíbenějším potravinovým doplňkem. Napadlo Vás ale někdy, jaké fáze předcházejí tomu, než se dostane ke koncovému uživateli? Nahlédněte s námi do výrobního tajemství Spiruliny a objevte její přínos pro své zdraví! Zobrazit více
Od baby kořenářky k moderním analytickým metodám
01.prosince 2017
Moderní doba je zvídavá a analytická. Nestačí jen zkušenosti našich babiček a moderních bylinkářů. Chceme vše vědět přesně. Zkoumáme, z čeho se byliny skládají, kolik a jakých látek obsahují a které z nich a v jakém množství jsou nám vlastně prospěné. Zobrazit více
Vyzkoušejte Stévii jako zdravou náhražku cukru!
08.listopadu 2017
Ochutnali jste někdy Stévii? Pokud ne, je načase to napravit a vpustit toto přírodní sladidlo do své kuchyně! Stévie v mnohém předčí cukr a je vhodná také pro diabetiky. Tato sladká bylina je skvělým kompromisem, když se nechcete vzdát sladkého, ale odmítáte sladit cukrem! Zobrazit více