Matcha - Zelený čaj
Matcha - Zelený čaj
Matcha - Zelený čaj
Matcha - Zelený čaj

Matcha

Camelia sinensis
Produkt z Číny

Doručíme ve středu 7.12.
Přihlašte se a získejte lepší cenu
Našim věrným zákazníkům dáváme lepší ceny.
Přihlásit se
 
Čaj Matcha se užíval již ve 3. století v Japonsku jako nápoj pro léčbu horečky či otoků. Legenda praví, že semena tohoto čaje přivezl do Číny japonský vyslanec. V roce 1191 pak japonský mnich Eisai předal Číňanům nový způsob pití čaje. Rozemletý prášek smíchal s horkou vodou a začal jej popíjet jako nápoj.
 
Matcha patří mezi jednu z nejstarších odrůd zastiňovaných japonských zelených čajů. Používá se také jako dochucovadlo do výrobků s čajovou příchutí zahrnující také italskou zmrzlinu, nealkoholické ovocné nápoje, čokolády či latté.
 
Výroba Matchy patří k jedněm z nejdražších na světě. Nejprve se musí vybrat vhodná semínka pro vypěstování sazenice. Celková doba, než sazenice vyroste do požadované výšky, trvá kolem pěti let. Přibližně měsíc před sklizní se plantáže zastíní, aby se eliminovalo až 90 % přirozeného světla. Díky ztrátě světla dochází ke zvýšení chlorofylu a lístky jsou zelenější.
 
Při sklizni se ručně sbírají pouze nejlepší listy, spaří se, suší a následně nařežou, čímž se odstraní žilky a stonky. Listové útržky, které se v této podobě nazývají tencha, se na závěr melou na žulových kamenech na velice jemný smaragdově zelený prášek. Díky tomuto zpracování není čaj konzumován pouze jako výluh, ale celý.
Účinky
Matcha je bohatý na antioxidanty, minerály, vitamíny a vlákninu. Mimo jiné se v něm také objevuje vysoké množství L-theaninů, což jsou přírodní aminokyseliny a vyskytují se pouze v zeleném čaji. Jejich kombinace společně teofylinem, který má podobné účinky jako kofein, vám zajistí energii na 3 – 6 hodin. Dokáže redukovat stres, snižuje cholesterol a krevní tlak, pomáhá stabilizovat hladinu glukózy v krvi. Díky vysokému podílu taninu a katechinu působí i jako prevence proti rakovině, při pravidelném pití usnadňuje hubnutí.
 
Chuť čínské Matchy je jemná, sladká, přesto ale vydatnější, výraznější a plnější Matcha japonská, a tak byste v ní bezpochyby našli stopy provincie Yunnan, odkud náš prášek pochází.
Příprava
Čaj Matcha se připravuje ve speciální misce zvané chavan. Na 100 ml nápoje odměříme pomocí lžičky (chashaku) 1 gram prášku Matchy (2 chashaku lžičky, anebo polovina běžné čajové lžičky) a nasypeme do chavanu. Přidáme horkou (80°C), co nejměkčí vodu, která prošla varem a metličkou, která se jmenuje chasen, prášek důkladně rozmícháme. Na hladině se do pár vteřin objeví jemná pěna. Horkou vodu lze nahradit i studenou, případně do konečného nápoje přidáme kostku ledu a podáváme Matchu i v podobě ledového čaje.
 
Prášek můžeme však také přidat do těsta při pečení, do koktejlů či polévek apod.