Čaje
Osvěžte tělo a zrelaxujte mysl lahodným čajem. Vaše chuťové buňky pohladí nápoje z čajovníku, bylinek, ovoce a exotických rostlin.
Nejprodávanější
Značky

Okouzlující modrý nebo také motýlí čaj z Klitorie ternatské na první pohled zaujme unikátní brilantně modrou barvou. I...

Zbožňujete chuť lesního ovoce? Pak byste měli ochutnat čaj Lesní ovoce – Ovocná směs. Nálev má vyváženou a nasládlou chuť...

Bylinnou směs „Ke snídani“ si můžete dopřát po ránu, ale nikde není psáno, že si ji nemůžete připravit i během dne. Směs...

Černé čaje z Číny mají letitou tradici. Čaj Jin Jun Mei Huang Ye není výjimkou. Tento druh černého čaje by si neměli...

Čaj není jen směs porcovaná do pytlíků. Naopak – opravdoví labužníci vědí, že největší chuťový požitek jim přinese sypaný...

Zelené varianty rooibosu se nebudete chtít vzdát už po vypití prvního šálku. Nejprve vás okouzlí svou vůní, pak si vás...

Bylinná směs pro ospalé rána. Složení bylinek pomáhá k potřebné energii.

Tato ovocná směs přináší trochu těch klasičtějších vůní a chutí do našeho života. Skvěle vyvážená kombinace jablka a...

Bylinná směs, která nám zpříjemní každé ospalé ráno.

Černý čaj Qi Men Mao Feng z Číny znají především velcí čajoví labužníci. Přidejte se k nim a ochutnejte světle hnědý čaj s...

Tenhle “čaj” vás chytne na první dobrou. Ani nestihnete ochutnat a už vás jeho vůně přenese do klidu, pohody a dovolí...

U benediktu lékařského by se s klidem dalo říct “nesuďte kytku podle obalu.” I přes svůj nepřátelský a pichlavý zevnějšek...

Pelyněk je vhodný při mnoha situacích. Více se dozvíte v popisku.
Cesta čaje z Číny do Evropy
Není nad to vychutnat si šálek kvalitního sypaného čaje. První zásilka čaje se do Evropy dostala z Číny v sedmnáctém století a od té doby jeho obliba neustále rostla. V současnosti máme na výběr čaje z čajovníku čínského, ovoce, bylin a dalších rostlin.
Čajové země
Na světě existují více jak 3 tisíce druhů čajů zpracovávaných převážně v Číně, Indii, Japonsku, Cejlonu, Nepálu, Indonésii, Thajsku, Keni a Malawi. V každé zemi se pěstuje trochu jiný čaj a odráží se v něm tamní kultura.
Pravé čaje
Základní druhy čajů se vyrábí z čajovníku čínského. Patří mezi ně čaj bílý, zelený, černý a Oolong čaj. Jednotlivé druhy čajů vznikají tzv. fermentací čajových lístků, čímž získávají svou nezaměnitelnou chuť a barvu.
Nečaje
Čaji jsou často označovány také sušené drti z dalších rostlin a kůr stromů. Známé jsou jako nečaje a řadí se pod ně rooibos, honeybush, maté, lapacho, ovocné čaje a bylinné čaje. Po smíchání několika sušených rostlin vznikne nápoj neobyčejné chuti a vůně.
Příprava a chuť čaje
Každý čaj se připravuje jiným způsobem a na zalití se používá voda o teplotě 70 až 100 stupňů. Čaje se mohou dochutit přírodními sladidly, jako je třtinový cukr, sirup z agáve nebo med. Obecně nejjemnější chuť má bílý čaj a nejvýraznější čaj černý.
Aktivní látky v čaji
Čaje jsou nejen potěšením pro smyslové buňky, ale i přínosem pro organismus. Obsahují řadu prospěšných látek, z nichž jsou nejvýznamnější antioxidanty proti předčasnému stárnutí, aminokyseliny pro psychickou pohodu nebo katechiny pro zdravé srdce a cévy.
Pozitivní účinky na zdraví
Čaje mohou pomoci s léčbou zdravotních problémů a předejít lehčím nemocem. Celodenní popíjení čaje má povzbuzující účinky, podporuje činnost orgánů, přispívá k detoxikaci organismu a zrychluje metabolismus.
Skladování čaje
Čaj si udrží svou čerstvost a aroma pouze správným skladováním. Doporučuje se uchovávat ho v plechové krabičce na suchém a temném místě o teplotě do dvaceti stupňů. Naopak nevhodné jsou papírové sáčky a blízkost aromatických látek (koření).