Popis rostliny Camu Camu
Camu Camu neboli Myrciaria dubia je u nás stále neznámou rostlinou, která má mnoho předpokladu stát se superpotravinou. Camu Camu je strom, který dorůstá výšky 5 metrů a na první pohled připomíná křoví. Charakteristické jsou pro něj zelené, lesklé listy a šťavnaté plody o velikosti menšího citronu, někdy nazývané Berry Camu, s kyselou dření a nezaměnitelným aroma. Plody rostou ve shlukách jako třešně a mohou mít různé barvy od zelené, přes žlutou až po purpurově červenou. Camu Camu se vyskytuje v Amazonském pralese v Peru a Brazílii a jeho plody jsou nejcennějším a nejsilnějším zdrojem přírodního vitaminu C. Ovoce je velmi kyselé a nedá se samostatně jíst.
Co v Camu Camu nalezneme?
Jak už jsme se zmínili, plody jsou doslova nabity vitaminem C. Pro srovnání s jinými rostlinami je obsah vitaminu C v Camu Camu 50x vyšší než v pomerančích, 60x vyšší než v citronech, 2 – 3x vyšší než v Acerole, 5x vyšší než v Acai berry, 5 – 6x vyšší než v Šípku a 10x vyšší než v Rakytníku. V plodech dále nalezneme vysoký podíl vitaminu B, minerálních látek, aminokyselin, bílkovin a antioxidantů.
Jaká dávka je ta správná?
Kapsle s extraktem z plodů Camu Camu obsahují 25 % vitaminu C. Pro pokrytí denní dávky tohoto vitaminu a dalších zdraví prospěšných látek stačí užívat 1 kapsli denně. Nepřekračuje doporučenou denní dávku.
Jak nejlépe užívat?
Kapsli polykejte celou bez rozkousání a zapijte ji dostatečným množství tekutiny, nejlépe 250 – 300 ml vody. Pokud Vám máte s polykáním kapslí potíže, vyzkoušejte tento jednoduchý trik: oddělte části kapslí od sebe, prášek rozmíchejte ve sklenici vody a vypijte.