Camu Camu nebo také kamu kamu je název ovoce rostoucího na tropickém keři s latinským názvem Myrciaria dubia. Ten nejčastěji najdeme v Brazílii a Peru v záplavových oblastech Amazonie. Bobule Camu Camu jsou červenofialové, mají žlutou dužinu a příjemně voní. Chuťově ale moc lákavé nejsou. Jsou totiž opravdu výrazně kyselé a také poměrně trpké.
Jenže obyvatelé Amazonie dobře věděli, že chuť není všechno, a začali tento zázrak konzumovat ve formě nápoje. Vy ho v současné době můžete užívat i jako extrakt ve formě kapslí. A proč byste to vlastně měli dělat? Protože je Camu Camu doslova nadupaný vitamínem C, citrusy i jiné ovoce nechává daleko za sebou.
Ale céčko není jediná prospěšná látka, kterou v tomto ovoci najdete. Bobule jsou bohaté na draslík, vápník, B vitamíny a aminokyseliny jako serin, valin a leucin. Dále v nich najdete prospěšné flavonoidy, které se vzájemně podporují s vitamínem C, bílkoviny a vlákninu.
Užívání a dávkování
Pro pokrytí denní potřeby vitamínu C stačí 1 kapsle extraktu s 25% vitamínu C denně. Tu zapijte sklenkou vody nebo jiného nápoje. Nepřekračujte doporučenou denní dávku.
Nežádoucí účinky
I tady platí, že méně je někdy více. Překročení doporučené denní dávky může vyvolat trávicí obtíže. U dětí do 3 let, během těhotenství a kojení se o užívání extraktu raději poraďte se svým lékařem.
Jiné názvy produktu
Bylinku můžete znát i pod cizojazyčnými nebo chybnými názvy. Camu-camu, camu-camu Negro, Camo Camo, Camocamo, Araca d´agua, Araza de Ague, Psidium dubium, Myrciaria dubia, Myrciaria paraensis, Guapuro Blanco, Rumberry, Cacari, shanhuito, Myrciaria dubia