Černé čaje

Doplňte svou ztracenou energii šálkem tmavého čaje a udělejte si z toho svůj vlastní rituál. Příjemně se naladíte a dodáte tělu prospěšné látky.

Zvolte si:
Skladem
Zlevněné
Novinky
Seřadit podle:
Zobrazeno 1 produktů z 1
Stránka: 1

Čierny čaj

Pěstování a sběr černého čaje

Černý čaj pochází z Číny a zpracovává se fermentací ze zavadnutých zelených lístků čajovníku již od druhé poloviny 17. století. Lístky se mechanicky naruší a nechají se oxidovat při teplotě okolo 30 °C a vysoké vlhkosti. Nakonec se usuší, aby se zabránilo jejich další oxidaci. V současnosti jsou nejvýznamnějšími pěstiteli černého čaje Čína, Indie, Srí Lanka, Japonsko, Indonésie, Keňa a Austrálie. Tento druh čaje se těší velké oblibě v mnoha evropských zemích, zejména v Anglii a Rusku.

Pozitivní účinky na organismus

Černý čaj osvěžuje tělo a potlačuje únavu. Látky obsažené v čaji zabraňují vzniku rakovinného bujení a podporují imunitní systém. Čaj rovněž působí proti virům a snižuje riziko vzniku aterosklerózy, srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Pomáhá při redukčních dietách, povzbuzuje nervový systém, zpomaluje vstřebávání krevního cukru a ulevuje od bolestí v žaludku. Již tři šálky denně stabilizují krevní tlak. Antioxidanty v čaji na sebe vážou nebezpečné volné radikály a brzdí proces stárnutí.

Příprava a chuť černého čaje

Černý čaj získá po zalití vodou temně červenou až hnědou barvu a intenzita jeho chuti se odvíjí od doby louhování. Při delší době louhování se z čaje uvolňují třísloviny, které způsobují trpce ostrou až nahořklou chuť nápoje. Nálev z černého čaje se může zjemnit třtinovým cukrem nebo karamelem. Naopak vědci nedoporučují dávat mléko  do čaje, neboť ho zbaví většiny zdravých prvků.

Aktivní látky v černém čaji

Černý čaj má značné množství aktivních látek, jež blahodárně působí na lidský organismus. Mezi nejvýznamnější látky patří kofein (40 – 60 mg na 1 šálek), který povzbuzuje činnost mozku a na rozdíl od kávy jeho účinek trvá podstatně delší dobu a nezatěžuje krevní oběh. Při problémech s kofeinem stačí čaj louhovat delší dobu a uvolněné třísloviny utlumí účinky kofeinu. V černém čaji se dále nachází katechiny pro zdravé srdce a cévy, vitamín B1, vitamín P, fluor a minerální látky.