Akce: MEGASLEVA 50 % na Vitamín C | Využít slevu

Botanic.cz
0 Kč 0
Získejte 20 Kč na první nákup pouhou registrací.
Kolik zbývá do dopravy zdarma
Nakupte ještě za 999 Kč
999 Kč
Dopravu máte zdarma
Přejít do košíku

Černé čaje

Doplňte svou ztracenou energii šálkem tmavého čaje a udělejte si z toho svůj vlastní rituál. Příjemně se naladíte a dodáte tělu prospěšné látky.

Podkategorie a filtr
Filtr

Pěstování a sběr černého čaje

Černý čaj pochází z Číny a zpracovává se fermentací ze zavadnutých zelených lístků čajovníku již od druhé poloviny 17. století. Lístky se mechanicky naruší a nechají se oxidovat při teplotě okolo 30 °C a vysoké vlhkosti. Nakonec se usuší, aby se zabránilo jejich další oxidaci. V současnosti jsou nejvýznamnějšími pěstiteli černého čaje Čína, Indie, Srí Lanka, Japonsko, Indonésie, Keňa a Austrálie. Tento druh čaje se těší velké oblibě v mnoha evropských zemích, zejména v Anglii a Rusku.

Pozitivní účinky na organismus

Černý čaj osvěžuje tělo a potlačuje únavu. Látky obsažené v čaji zabraňují vzniku rakovinného bujení a podporují imunitní systém. Čaj rovněž působí proti virům a snižuje riziko vzniku aterosklerózy, srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Pomáhá při redukčních dietách, povzbuzuje nervový systém, zpomaluje vstřebávání krevního cukru a ulevuje od bolestí v žaludku. Již tři šálky denně stabilizují krevní tlak. Antioxidanty v čaji na sebe vážou nebezpečné volné radikály a brzdí proces stárnutí.

Příprava a chuť černého čaje

Černý čaj získá po zalití vodou temně červenou až hnědou barvu a intenzita jeho chuti se odvíjí od doby louhování. Při delší době louhování se z čaje uvolňují třísloviny, které způsobují trpce ostrou až nahořklou chuť nápoje. Nálev z černého čaje se může zjemnit třtinovým cukrem nebo karamelem. Naopak vědci nedoporučují dávat mléko  do čaje, neboť ho zbaví většiny zdravých prvků.

Aktivní látky v černém čaji

Černý čaj má značné množství aktivních látek, jež blahodárně působí na lidský organismus. Mezi nejvýznamnější látky patří kofein (40 – 60 mg na 1 šálek), který povzbuzuje činnost mozku a na rozdíl od kávy jeho účinek trvá podstatně delší dobu a nezatěžuje krevní oběh. Při problémech s kofeinem stačí čaj louhovat delší dobu a uvolněné třísloviny utlumí účinky kofeinu. V černém čaji se dále nachází katechiny pro zdravé srdce a cévy, vitamín B1, vitamín P, fluor a minerální látky.