Čínské čaje

Rozšiřte svou čajovou sbírku o vytříbené čaje z čínských provincií a pozvedněte přípravu nápoje na slavnostní rituál. Popíjení čaje se stane požitkem.

Podkategorie a filtr
Filtr
Střelný prach - Zelený čaj

Střelný prachZelený čaj

  • Dodává energii
  • Hodí se jak ráno, tak odpoledne
  • Lahodná chuť
69 Kč
/ 50g
Skladem
Matcha - Zelený čaj v prášku

MatchaZelený čaj v prášku

  • Podporuje imunitní systém
  • Pomáhá s detoxikací
  • Stimuluje organismus
239 Kč
/ 50g
Skladem
Zelená opice - Zelený čaj, Čína

Zelená opiceZelený čaj, Čína

  • Zelený čaj
Novinka
179 Kč
/ 50g
Skladem
Earl Grey Černý čaj - Čajová směs

Earl Grey Černý čajČajová směs

  • Čajová směs
  • Výborná chut'
  • Původní složení
Recyklovatelný obal
Novinka
79 Kč
/ 50g
Skladem
Qi Men Mao Feng - Černý čaj, Čína

Qi Men Mao FengČerný čaj, Čína

  • Silnější chuť
  • Černý čaj
  • Přímo z původních oblastí
Novinka
189 Kč
/ 50g
Skladem
Jin Jun Mei Huang Ye - Černý čaj, Čína

Jin Jun Mei Huang YeČerný čaj, Čína

  • Černý čaj
  • Vysoká kvalita
  • Příjemná chut'
Novinka
229 Kč
/ 50g
Skladem
Jin Luo Chun - Černý čaj, Čína

Jin Luo ChunČerný čaj, Čína

  • Jemnější chutˇ
  • Střední kvalita
  • Vysoká kvalita lístků
Novinka
215 Kč
/ 50g
Skladem
Yin Luo - Zelený čaj, Čína

Yin LuoZelený čaj, Čína

  • Provincie Yunnan
  • Rolovaný, nelámaný
  • Jemná chuť
Novinka
169 Kč
/ 50g
Skladem
Gui Hua oolong - Polozelený čaj, Tchaj-wan

Gui Hua oolongPolozelený čaj, Tchaj

  • Zpracování Oolong
  • Tchajwan
  • Silné aroma
Novinka
199 Kč
/ 50g

Pěstování a zpracování čínského čaje

Čína je kolébkou čaje a má více než pětitisíciletou tradici v jeho pěstování. V současnosti se čaj vyskytuje v různých oblastech po celé zemi, zejména v provinciích Yunnan, Anhui, Hangzhou, Shandong a Fujian. Čína je největším pěstitelem a vývozcem černého, zeleného a bílého čaje, oolong čaje a kvetoucího čaje. Číňané zpracovávají čaje různými způsoby. Zatímco černý čaj se fermentuje pro dosažení tmavé barvy, bílý čaj se pouze suší a dále nepraží.

Pozitivní účinky na organismus

Čínské čaje léčí řadu zdravotních neduhů a předchází v rozvoji některých onemocnění. Léčivé účinky čajů jsou rozmanité, ale mají jedno společné: na organismus mají pozitivní vliv a obohacují ho o cenné antioxidanty. Čínské čaje upravují cholesterol, uklidňují ztrápenou duši, harmonizují zažívání, podporují látkovou výměnu v těle, usnadňují hubnutí, osvěžují mysl, zlepšují imunitu, detoxikují organismus, posilují zubní sklovinu a jsou prevencí před rakovinným bujením.

Příprava a chuť čínských čajů

Čínské čaje mají specifickou nasládlou chuť a při delším louhování až trpkou a nahořklou. Nejjemnější chuť mají bílé čaje, nejvýraznější černé čaje. Kvalitní čajové lístky se mohou zalévat i vícekrát, aniž by utrpěla jakost čaje. Na zalití se používá voda o teplotě 70 až 100 stupňů. Potěchou pro oko jsou kvetoucí čaje, které se v horké vodě rozvinou do barevného květu. Čínské čaje se mohou dochutit přírodním sladidlem, jako je stévie, med nebo třtinový cukr.

Aktivní látky v čínských čajích

Čínské čaje obsahují kromě zdraví prospěšných antioxidantů také třísloviny pro lepší zažívání, kofein pro déletrvající energii, aminokyselinu L-theanin pro klidnou mysl a spánek, enzymy pro podporu trávení, silice pro ochranu proti bakteriím, saponiny pro urychlení hubnutí, vitamíny B, C a E a minerály mangan, draslík a vápník.