Účinky Dřišťálu
Keř Dřišťál obecný je nápadný svými drobnými červenými bobulemi, které se dále využívají k dalším účelům. Jak jeho plody účinkují? Plody Dřišťálu podporují činnost jater, normální funkci dolních močových cest a normální činnost kardiovaskulárního systému. Jak vidíte, bobule prospívají lidskému zdraví, a proto bychom neměli tento keř přehlížet. Komu roste na zahradě, ten možná ani neví o pozitivních vlastnostech jeho plodů. Zralost plodů poznáte podle toho, že se zbarví do červena nebo tmavě modré barvy a na jejich povrchu se vytvoří růžový až fialový voskovitý film. Dozrávají v září a říjnu a chutnají lehce trpce až nakysle.
Účinné látky
A jaké přírodní látky se vyskytují v plodech Dřišťálu? Nachází se v nich vysoké procento vitaminu C a K. Plody jsou také zdrojem minerálních látek (vápník, sodík a železo), antioxidantů, organických kyselin, tříslovin, pryskyřice, silic, bílkovin a stopových prvků. Plody Dřišťálu nalezly uplatnění zejména v lidovém léčitelství.
Nežádoucí účinky
Dřišťál obecný užívejte v doporučené denní dávce. Nezralé plody obsahují alkaloid berberin, který je ve větším množství jedovatý. Proto musíme dbát na jejich dostatečnou zralost. Plody by neměly užívat těhotné a kojící ženy a děti. Lidé se zdravotními problémy by měli zkonzultovat Dřišťál se svým ošetřujícím lékařem.
Pro koho je Dřišťál vhodný?
Plody Dřišťálu zachutnají lidem, kteří rádi vaří a zpracovávají netradiční suroviny. Doporučit je můžeme osobám s nezdravým životním stylem, s jednotvárnou stravou a se špatným stavem pokožky. Obohacují náš jídelníček o antioxidanty, proto by si plody měli dopřát senioři a lidé, kteří tolik nedbají na pravidelnou a pestrou stravu. Pochutnají si na nich muži i ženy.
Kombinace s ostatními bylinami
Plody Dřišťálu se obvykle jedí samostatně, ale můžete je zamíchat i do rýže, Smoothie, salátů, cereálií, koláčů nebo jogurtu. Mnoho lidí je pojídá jako rozinky.