Echinacea purpurea - Extrakt z kořene 20:1 v prášku
Echinacea purpurea - Extrakt z kořene 20:1 v prášku
Echinacea purpurea - Extrakt z kořene 20:1 v prášku
Echinacea purpurea - Extrakt z kořene 20:1 v prášku

Echinacea purpurea
Extrakt z kořene 20:1 v prášku

Echinacea purpurea, třapatka nachová, terčovka nachová, purple coneflower, Hadí kořen, Echinacea purpurea

Echinacea, kdo by ji neznal. Skvěle působí na náš vnitřní systém, ale především imunitu. Celý popis
Objednejte do 16:00 a doručíme v úterý 19.12.
Přihlašte se a získejte lepší cenu
Našim věrným zákazníkům dáváme lepší ceny.
Přihlásit se
Kdo by neznal Echinaceu, že? Vyskytuje se v pohádkách, v odborné literatuře, ale i v reklamách. Celý latinský název zní Echinacea purpurea, v češtině bychom ji našli pod názvem Třapatka nachová. Tato trvalá bylinka se dorůstá výšky až jednoho metru, má drsně chlupatou lodyhu s kopinatými vejčitými lístky. Kvete nachovými okvětními lístky, které skrývají samotný pichlavý květ. Je to právě onen květ, který podle všeho dal Třapatce její latinské jméno. Echios, totiž znamená v latině ježek. Sklízení Echinacei probíhá vždy na podzim, ale až o odrostlých rostlinek, musí být 3-4 roky staré. Její pěstování není jinak náročné. Můžeme si jí vypěstovat i my na zahrádce. Můžeme na ni narazit v parku, ale i na louce, nebo na kraji lesa. Její houževnatost podporuje výběr písčitého nebo hlinitého podloží. Původem je Třapatce severní Amerika. Během kolonizace se však velmi rychle rozšířila do zbytku světa.

 

Její využití zaznamenáváme už u domorodých indiánů. Ti si ji oblíbili pro léčivé účinky, které mají její listy, ale i kořen echynacea. její listy žvýkali když je bolelo v krku, nebo při zánětech dásní. I díky tomu se považuje Echinacea za jednu z nejdůležitějších rostlin, které jsou prozatím známé. Proč?

 

Třapatka nachová a její složení
Složení látek, které bychom nalezli v Echinacee je velmi komplexní. Začíná u vitamínů a pokračuje přes silice, polysacharidy, některé alkaloidy, stery a další podstatné látky, které naše tělo každý den potřebuje.
Léčivé účinky Třapatky
Vzhledem k zastoupení vitamínů, si můžeme zmínit například stimulaci našeho imunitního systému. Každý den jsme vystavování vnějším vlivům, které se pokouší o naše zdraví. Měli bychom jim to ztížit a pomoci naší obranychopnosti. V tom svým způsobem pomáhají i zmíněné polysacharidy. Silice mají na druhou stranu desinfekční schopnosti.
Nežádoucí účinky Třapatky nachové
Užívání je považováno z bezpečné. Velmi zřídka se mohou objevit nežádoucí účinky typu - průjmy, nebo žaludeční potíže.
Echinacea v těhotenství
Mnoho dotazů směřuje směrem k používání echinacei během těhotenství. Bohužel neexistuje dostatek relevantních studií, které by potvrzovaly její nezávadnost. Proto je vhodné konzultovat její používání s naším lékařem. Stejně tak je to i v období kojeni.
Jak dávkovat?
Forma extraktu je trochu silnější, než samotný prášek z kořene. Proto se za denní dávku považuje 0,4g (1 odměrka) 2x denně. Tuto hranici bychom neměli překračovat.
Vhodné způsoby užívání třapatky
Prášek přímo nabádá k rozmíchání ve vodě. K tomu bohatě postačí 200-300 mililitrů vody. Stejně tak můžeme přidat do jogurtu, smoothie, nebo podobných pokrmů.
 
Od jezera po prášek - jak vše probíhá?
06.prosince 2017
Sladkovodní řasa Spirulina je stále oblíbenějším potravinovým doplňkem. Napadlo Vás ale někdy, jaké fáze předcházejí tomu, než se dostane ke koncovému uživateli? Nahlédněte s námi do výrobního tajemství Spiruliny a objevte její přínos pro své zdraví! Zobrazit více
Životnost extraktů
21.listopadu 2016
Životnost extraktů je různá a prodloužíte ji vhodným skladováním. Sušené bylinky skladujte ve vzduchotěsných nádobách na tmavém místě, semena uchovávejte metodou chlazením a bylinky a semínka určená pro dlouhodobé skladování chraňte metodou zmražením. Zobrazit více
Jak skladovat bylinky
03.srpna 2016
Bylinky používáme k dochucování jídel, léčbě různých zdravotních neduhů a posílení těla a ducha. Víte ale, jak bylinky správně skladovat, aby neztratily své aroma, prvotřídní jakost a léčivé vlastnosti? Zobrazit více
Postupy sušení potravinových doplňků
08.července 2016
Potravinové doplňky dodávají organismu živiny, které nepřijme v dostatečné míře z běžné stravy. Příznivě ovlivňují naše zdraví a mohou působit jako prevence před onemocněním nebo podpořit stávající léčbu. Přemýšleli jste ale nad tím, jak se takové potravinové doplňky vyrábí? Používají se k tomu různé metody sušení, jež jsou šetrné k účinným látkám. Prozradíme vám, na jakém principu fungují jednotlivé postupy. Zobrazit více