Echinacea purpurea - Prášek z kořene
Echinacea purpurea - Prášek z kořene
Echinacea purpurea - Prášek z kořene
Echinacea purpurea - Prášek z kořene

Echinacea purpurea
Prášek z kořene

Echinacea purpurea, třapatka nachová, Echinacea purpurea, purple coneflower
Produkt z Polska

Echinacea je známá pro své působení na celkovou stránku našeho těla. Celý popis
Doručíme v pondělí 22.10.
Přihlašte se a získejte lepší cenu
Našim věrným zákazníkům dáváme lepší ceny.
Přihlásit se
Echinacea purpurea (Třapatka nachová) je trvalá bylinka původem ze severní Ameriky. Během období kolonizace Ameriky se bylinka postupně rozrostla po celém zbytku světa. Co to zapříčinilo? Především zájem evropanů o její účinky. Indiáni si jich byli dobře vědomi, používali jí například na bolavý žaludek, zánět dásní a podobné obtíže. Využívají se jak listy, tak i kořen Echinacea. Rozmnožení po světe usnadňuje houževnatost rostlinky. Stačí jí hlinitě, nebo písčité podloží. Můžeme si ji tak vypěstovat i my na své zahrádce. Pěstuje se jako okrasná rostlina, ale i kvůli jejím vlastnostem. Jak tedy rostlinka vypadá?

 

V ideálních podmínkách může Echinacea dorůst až do výšky jednoho metru. Má přímou, drsně chlupatou lodyhu s kopinatými vejčitými listy. V období květenství obklopují nachové okvětní lístky samotná pichlavý květ. Od něj se pravděpodobně odvíjí i latinské jméno bylinky. Tím, že je květ pichlavý připomíná ježka, který se v latině nazývá echios - od toho Echinacea. Prakticky se jedná o trvalou bylinu, pěstuje se jak na polích, tak i na zahradách a podobných místech. Rostlinka se sklízí jednou ročně vždy na podzim. Jedinou podmínkou je stáří, které musí být alespoň 3-4 roky. Bylina je tak dostatečně silná a má optimální zastoupení látek, které považujeme za důležité. Jaké látky to tedy jsou a jak nám mohou pomoci?

 

Co Echinacea obsahuje?
Kdybychom si mohli bylinku rozložit na jednotlivé látky, byla by jich spousta. Některým bychom ani nerozuměli. Některé by nám však jistě povědomé přišly. Jedná se především o takzvané polysacharidy, silice, některé alkaloidy, estery a podobné látky včetně vitamínového spektra. No a jak tyto látky účinkují?
Echinacea a její účinky
Kdybychom chtěli shrnout celkové vlastnosti Echinacei, bylo by to obtížnější, než si myslíme. Jde především o stimulaci našeho imunitního systému, která je zapříčiněna komplexem vitamínů, ale také přítomností polysacharidů. Další možnosti nabízí silice a jejich antiseptické schopnosti. To pochopitelně není vše...
Na co si dát pozor?
Co je podstatné, je dodržování denní dávky. Nesmíme ji překračovat, jinak by se mohla dostavit například nevolnost, vyrážka, alergická reakce a podobné.
Těhotenství a echinacea
Bohužel neexistuje dostatek důkazů a studií, které by jednoznačně určovaly nezávadnost užívání během těhotenství, nebo kojení. Je tedy vhodné konzultovat vše se svým lékařem.
Co je tedy správná dávka
U prášku z kořene se doporučují 0,5 - 2 gramy (1-4 odměrky 0,5g). Dávka je individuální. Je třeba začít na nižší hodnotě a následně ji navyšovat. Tím nejlépe poznáme, jaké na nás má bylinka účinky.
Jak denní dávku užívat?
Kořen je plný aktivních látek, stejně tak prášek z něj. Proto se hodí přelít jej cca 200 mililitry vařící vody, abychom látky uvolnily. Tím se vytvoří odvar, který pijeme.
Čaj, jako vhodná volba
Jak jsme zmínili, nejvhodnější je forma čaje. On to tedy není až tak čaj, spíše odvar, jelikož nejsou přítomny čajové lístky. Každopádně je odvar vhodnou formou, potřebujeme-li vytáhnout látky z částí rostlinky. Každopádně i u prášku z kořene se tato možnost dá uplatnit.
 
Nemůžete spát? Víme, jak na zdravý spánek!
16.března 2018
Spánek je neodmyslitelnou součástí našich životů. Dostatečný spánek nám dodá spoustu energie a pozitivní nálady. Pokud Vás ale trápí neustálá únava a nemůžete večer usnout, přečtěte si, jakou dodržovat spánkovou hygienu a jaké bylinky působí na nespavost! Zobrazit více
Jak skladovat bylinky
12.února 2018
Bylinky používáme k dochucování jídel, léčbě různých zdravotních neduhů a posílení těla a ducha. Víte ale, jak bylinky správně skladovat, aby neztratily své aroma, prvotřídní jakost a léčivé vlastnosti? Zobrazit více
Postupy sušení potravinových doplňků
12.února 2018
Potravinové doplňky dodávají organismu živiny, které nepřijme v dostatečné míře z běžné stravy. Příznivě ovlivňují naše zdraví a mohou působit jako prevence před onemocněním nebo podpořit stávající léčbu. Přemýšleli jste ale nad tím, jak se takové potravinové doplňky vyrábí? Používají se k tomu různé metody sušení, jež jsou šetrné k účinným látkám. Prozradíme vám, na jakém principu fungují jednotlivé postupy. Zobrazit více
Zatočte s bolestí přírodní cestou – bylinkami!
24.ledna 2018
Bolest nás dokáže ochromit a vyřadit z běžného provozu. Nenechte se jí ovládnout a vyzbrojte se bylinkami, které potlačí bolest a navrátí Vám ztracenou rovnováhu. Vyměňte chemické léky za bylinky s minimem nežádoucích účinků a zatočte s migrénou a různými bolestmi těla. Zobrazit více
Od jezera po prášek - jak vše probíhá?
12.prosince 2017
Sladkovodní řasa Spirulina je stále oblíbenějším potravinovým doplňkem. Napadlo Vás ale někdy, jaké fáze předcházejí tomu, než se dostane ke koncovému uživateli? Nahlédněte s námi do výrobního tajemství Spiruliny a objevte její přínos pro své zdraví! Zobrazit více
Od baby kořenářky k moderním analytickým metodám
01.prosince 2017
Moderní doba je zvídavá a analytická. Nestačí jen zkušenosti našich babiček a moderních bylinkářů. Chceme vše vědět přesně. Zkoumáme, z čeho se byliny skládají, kolik a jakých látek obsahují a které z nich a v jakém množství jsou nám vlastně prospěné. Zobrazit více