Extrakt

Zpět do slovníku

Extrakty

Extrakt (koncentrát) je výtažek z rostlin nebo jejích částí, obvykle připravený z usušených částí rostlin.

Díky moderním technologiím jsou laboratoře schopny léčivé vlastnosti rostlin zkoncentrovat. Účinky extraktu se neliší od účinků byliny, ta je pouze prakticky “zmenšena”, pro lepší užití za každých podmínek. Extraktce probíhá za pomoci rozpouštědel, které se po celém procesu odpaří, čímž vznikne čistý prášek bez chemických přísad.

Celkem rozlišujeme dva druhy extraktů - standardizované a širokospektrální.

Standardizovaný extrakt = obsah účinných látek u dané rostliny je sjednocen a je zaručeno, že kdekoli na světě bude mít stejné množství těchto látek. Z toho se pak dělají ředění podle potřeby. U extraktu je velmi přesně popsáno chemické složení, kolik a čeho je v něm obsaženo. Poznáme ho tak, že je název rostlinky doplněn o procentuální zastoupení účinné látky - Ženšen pravý extrakt z kořene s 80% gynsenosidů a tak dále.

Širokospektrální extrakt = nelze přesně určit, kolik jakých látek v dané šarži nalezneme. Označuje se například 10:1, 40:1, 5:1 a tak dále. Toto označení určuje, kolik kilogramů suroviny bylo použito na jeden kilogram extraktu. U 10:1 bylo tedy použito 10kg základní suroviny, ze které bylo vyextrahován 1kg extraktu. To bohužel neznamená, že je extrakt 10x silnější. Ne každá část základní suroviny má stejné zastoupení účinných látek. Proto nebude nikdy extrakt 10x silnější. Bohužel ani nelze určit kolikrát. Traduje se, že jsou extrakty většinou 7-8x silnější.

 
Zpět do slovníku