Areca catechu

Areka obecná

Areka betelová, areková palma, betelová palma, arekový ořech, betelový ořech, pinangový ořech, pinang, pakkumaram, gouvaka, fófal, fufal, papal, catechupalme, bynabaum, betelnut tree, arequero, bing lang, gubak, nuez de areca, adakka, poogiphalam, puga, supari, tantusara
Kategorie:
Stimulant
Původ:
Malajsie
Vhodné kombinace:
 
Areka obecná, Palma Areková či Areca catechu je palma původem z Malajsie, dnes pěstována ve všech oblastích Asie, patří mezi celosvětově nejpopulárnejší rostlinu. Nejvíce je rozšířena v Thajsku, Vietnamu, Malajsii, Barmě a Srí lance. Nyní se začíná pěstovat i na východu Afriky. Asiaté užívají Areku denně, stejně jako my pijeme kávu. Na první pohled člověk vidí 20 metrů vysokou, hubenou a rovnou palmu. Její lichozpeřené listy měří až 3 metry a vyrůstají na vrcholku. Květní palice s aromatickými květy rostou v úžlabí listů a měří klidně přes půl metru. Plodem je peckovice o velikosti 4-5 cm. Onen známý arekový ořech najdeme v tenké skořepině, kde je uloženo fialové semeno a to je uvnitř bílé. Plody sbírají ještě nedozrálé, z těch jdou totiž semena jednoduše vyndat. Senemo se poté rozdělí napůl a suší na slunci.
 
Palma areca - Areka obecná je pěstována pro arekové ořechy, užívané jako droga. Areka je z rodu palem arekovitých, která obsahuje přibližně 60 druhů.Zahrnuje přibližně 60 druhů. Rostou především v jižní Asii a na Malajském souostroví.
 
Betelové sousto - Vlastní betelové sousto se obvykle připravuje tak, že se na listy pepřovníku betelového dá vápno (asi půl gramu), a dále se položí část semene arekové palmy (tvoří asi 75 % celého sousta), případně kousek kořene gambirovníku nebo pasta z něj připravená. Takto připravené komponenty se těsně zavinou do pepřovníkového listu, vloží do úst a sousto se intenzivně žvýká.
 
Jaké účinné látky ořech z Arekové palmy obsahuje ?
Obsahuje lipidy (50%), sacharidy a třísloviny. Dále směs pyridinových a piperidinových alkaloidů. Nejvíce obsažen je arekolin v rozsahu 0,1-0,35 % (methyl-1,2,5,6-tetrahydro-1-methylnikotinát). Menší množství arekaidin a guvacin. Ostatní jsou pouze ve stopovém množství.
 
Účinky které má Areka
Účinky, pro které se Areka užívá se dostavují až později. Nejdříve přijde velmi nepříjemná, ostrá, palčivá chuť a stahování hrdla. Později se v ústech objeví příjemná chuť, která je jedním z nejlepších zážitků při žvýkání. Zvýšená je tvorba rudých slin, ty se polikají, nebo vyplivují. Pokud je člověk začátečník, nebo užívá drogu nadměrně, může se dostavit únava, podrážděnost, pocení, tlak na hrudi, mdloby i nevolnost. Při závislosti se dostavuje utišení hladu a žízně, dobrá nálada, popud k práci a myšlení. Arekolin na naše tělo účinkuje povzbuzením střevní peristatiky, zůžením zorniček, zvýšenými reflexy a vyvolává pocení. Při předávkování dojde ke zvracení.
 
Pokud žvýkají betelové sousto domorodci, kteří jsou na drogu adaptovaní, může působit i blahodárně. Upravuje vnitřní látkovou výměnu, porušenou jednostranou výživou. Ústrojí produkuje větší množství kyselin, které neutralizuje alkalická šťáva a součatně působí svíravě na tkáně zaludeční sliznice.
 
Arekolin se dá vyjmečně využít i ve veterinární medicíně proti střevním parazitům. Také jsou uváděny příznivé poznatky při schizofrenii.
 
Zajímavá jsou zjištění o fungicidním (protihoubovém a protiplísňovém), fytotoxickém i cytotoxickém vlivu olejové složky, jejímž dominantním faktorem je eugenol. Lze předpokládat, že tyto poznatky najdou uplatnění nejen ve fytopatologii, ale i v medicíně.
 
Jaké jsou nežádoucí účinky ořechu?
Při užívání není poškození tak velké jako při závislosti na alkoholu, nebo nikotinu. Závislost je však daleko větší. Často se dostavuje poškození sliznice v ústech, vyšší tvorba zubního kamenerozpad chrupu a zčernání zubů. Tvrdé části mechanicky poškozují hrdlo, jazyk i dásně a nehašené vápno naleptává sliiznici, tak vznikají velmi bolestivá místa. Ty mohou přejít až k rakovině hltanu, žaludku či jícnu.
 
Dávkování
Celý ořech
4g denně, dávka
 
 
Užívání
Celý ořech Ořech můžeme žvýkat, nebo z něj vytvořit odvar. Ten získáme převařením ořech po dobu 15-20 minut
 
Produkty obsahující Areca catechu (Areka obecná)