Známe zelené potraviny? Jedná se o skupinu potravin, mezi které patří i
Spirulina. Hned na úvod musíme uvést, že se
nejedná o řasu, jak se mnozí mylně domnívají, nýbrž o
sinici. Ačkoli je Spirulina hlavní název, pod kterým ho nalezneme ve všech zdrojích, můžeme se setkat i s latinským označením
Arthospira. Spirulina patří do rodu
Oscillatoriales, což prakticky vystihuje i její vlákna, která jsou stočena v
levotočivou šroubovici (Oscilla - zatočený). Ač to tak nevypadá, je tento druh sinice poměrně
náročný na prostředí. Ke svému bytí potřebuje ideálně
tropické či
subtropické pásmo, vodu s
vysokým pH a obsahem
uhličitanů a
hydrogenuhličitanů. Její výskyt je navíc omezen podmínkou
sladké vody. Podobně jako u ostatních, existuje i této sinice hned
několik druhů. Nejzásadnější jsou
Arthrospora platentis a
Artherospora maxima. Zatímco platentis se vyskytuje spíše v
Africe, Asii a
jižní Americe, maxima si hoví v oblastech
střední Ameriky.