V tropické Americe bychom narazili na palmu s latinským názvem
Euterpe oleracea. Odborný název nám nejspíš nic neřekne, stejně jako ten český -
Euterpe brazilská, nebo
kapustoň brazilský. V Brazílii je však tato palma známá jako
Acai a to už je povědomé i pro nás. Jedná se o štíhlou palmu s poměrně
rozměrnými listy. Vyskytuje se po celé jižní Americe, zejména v
nížinách. Vyhovuje jí
tropické až
subtropické podnebí. Její pěstování má dva hlavní důvody. Za prvé je Acai hezká na pohled, pěstuje se tedy jako
okrasná rostlina, ale především se jedná o její využití. Jádro růstového vrcholku se konzumuje jako
zelí, z plodů se připravují
osvěžující nápoje purpurově červené barvy s oříškovou chutí. Co je však důležitější, je její význam v
jihoamerické medicíně. Domorodé kmeny s její pomocí léčí různá onemocnění. V tomto ohledu jsou zdrojem léčivých látek
plody. Tyto temně
purpurové kuličky o velikosti kolem
2-3 centimetrů rostou v trsech. Mluvíme o pořádných trsech, které čítají
700 až 900 plodů a váží kolem 20 kilogramů. Palma plodí navíc dvakrát do roka, podle toho by se mohlo zdát, že budou
plody levné a dobře dostupné.
Opak je bohužel pravdou. jejich zpracování je totiž velmi náročné - nepoužívají se
žádné chemické látky jen tradiční způsoby. Kvůli stabilizaci se exportují v podobě
prášku, nebo
dřeně.
Plody představují pro domorodce
podstatnou část stravy. Jedí je v surovém stavu, nebo z nich připravují silně koncentrovaný nápoj. K Acai se váže
prastará legenda.