V jihovýchodní Asii a Indii roste keř Garcinie kambodžská, známá
pod latinským názvem Garcinia cambogia nebo pod názvem Tamarind malabarský. Keř plodí tykvovité ovoce, které obsahuje značné množství účinných látek. V Indii se
plody používají v tradiční Ajurvédské medicíně, v Asii na vaření. Cíleně se Garcinie pěstuje také v západní a severní části afrického kontinentu. V divoké přírodě se vyskytuje ve vlhkých vždyzelených nebo polozelených tropických pralesech. Stromy vypěstované ze
semen plodí ovoce do 10 až 12 let, stromy vypěstované řízkováním plně plodí ve věku 12 až 15 let. Samotná rostlina dosahuje výšky 5 až 20 metrů a její větve tvoří koulovitou korunu. Tmavě zelené
listy se lesknou a jsou asi 5 až 10 cm dlouhé a kopinaté až eliptické.
Kůra stromu je na pohled tmavá a na dotek jemná. Červené nebo žluté
květy se seskupují do květenství o 5 až 20 kvítcích.
Plody jsou v nedozrálém stavu zelené, po dozrání žluté až červené. V průměru mají 7 cm a po obvodu 6 až 8 podélných rýh. Velikostně bychom je mohli připodobnit k pomeranči či menšímu grapefruitu.
Pod hrubou a tlustou slupkou se nachází masitá dužnina sladkokyselé chuti, která se konzumuje jako ovoce nebo se používá jako koření. V Indii se
plody Garcinie sklízejí ručně nebo se nechají spadnout na zem. Po sklizni se slupka z ovoce ihned odstraňuje. V tradiční medicíně nalezla
kůra plodu Garcinie uplatnění při střevních potížích a při revmatismu.