Ilex paraguayensis

Maté

Yerba maté, Ilex sorbilis, Maté, Erva mate, Paraguayský čaj, Brazilský čaj, jezuitské thé, zelené zlato indiánů, South American holly, Ka'a, congonha, erveira, Paraguay cayi, matéteestrauch, erva-verdadeira, St. Bartholomew’s tea, caminú, Cesmína paraguayská
Kategorie:
Stimulant
Vhodné kombinace:
Gotu Kola, Withania Somnifera, Ginkgo Biloba
 
Účinky
Cesmína paraguayská je stálezelený strom rostoucí převážně v Jižní Americe. Narazili bychom na něj v Argentině, Paraguayi, ale i Brazílii. Z botanického hlediska se jedná o středně vysoký strom dorůstající do výšky 15-20 metrů. Většinou je však vlivem masového pěstování mnohem menší, kolem 8-10 metrů. Strom poznáme podle kůry bílé barvy, která je často až hladká. Cesmína, nebo také latinsky Ilex paraguariensis, roste nejčastěji podlém řek. Vyhledává stín, kde je chráněna před silným sluncem a větrem. Ideální nadmořská výška pro výskyt se pohybuje mezi 500 až 1000 metry, nikoli více. Pro svůj růst vyžaduje stále teploty od 16 do 28 stupňů a řádnou vlhkost. Jak je vidět, je Cesmína velmi náchylná na podmínky, což z ní dělá prakticky ekotyp. Strom jako takový je střídavě obsypán vejčitými lístky s kožovitým charakterem. Listy jsou poměrně velké, na délku měří do 15 cm a na šířku do 5 cm. Jsou to právě tyto lístky, které se na Cesmíně nejvíce využívají. Proč, to si za chvilku povíme. Strom kvete malými svazečky bílých květů, ze kterých se postupem času stane výrazně červené, peckovité ovoce. Další zajímavost se týká právě semínek z plodů. Pokud chceme vypěstovat Cesmínu, musíme mít semínka, která prošla trávicím traktem ptáků, jinak nevyklíčí.
 
Dost bylo botanických faktů, pojďme si povědě něco o významu. Jak jsme si pověděli, na Cesmíně se používají převážně lístky. Z nich se připravuje dobře známý nápoj Maté, nebo také Yerba Maté. Tento nápoj představuje pro zdejší komunitu téměř kulturní záležitost. Jako první začali Cesmínu zpracovávat původní obyvatelé Jižní Ameriky. Mezi nimi byli například i příslušníci kmene Guarani, kteří také užívali Guaranu, nebo Stévii. V dobách kolonizace Ameriky, kdy do Jižní Ameriky přijeli španělští konqustadoři se Maté postupně rozšířilo po mnoha zemích. Od konqustadorů si totiž pití Maté převzali jezuitští kněží, kteří Maté přímo popularizovali. V dnešní době bychom v oblastech původního výskytu nalezli rozsáhlé plantáže, kde se Cesmína pěstuje. Její zpracování a prodej je obživou pro mnoho zdejších lidí. Podle podmínek pro růst je nám asi jasné, že pěstovat Cesmínu není vůbec jednoduché. Přetrávená semínka se musí správně naklíčit, malé sazeničky se dále umisťují do fóliovníku, kde se nechají dorůst potřebné výšky, aby byly soběstačné a odolné. Teprve potom se sází do země. Přibližná doba průmyslového využití stromu je od 5 do 10 let. Dost ale pojmů, pojďme si povědět něco o složení a obdobných věcech.
 
Co za látky na nás působí?;
Za farmakologicky podstatné můžeme u Cesmíny považovat především 4 aktivní látky - kofein, matein, teobromin a teofylin. Kofein, známý alkaloid a stimulant, působí celkově na naše tělo, ale i mysl. Matein funguje velmi podobně, něj není návykový. Kardio-stimulanty teobromin a teofylin dokáží urychlit srdeční činnost a zlepšit prokrvení našeho organismu. Krom nich je Maté bohaté i na vitamíny, další alkaloidy, minerály, stopové prvky, antioxidanty, aminokyseliny a další.
 
Účinky provázející pití Maté
Pití Maté přináší spoustu účinků, které jistě oceníme. Vše by se svým způsobem dalo přirovnat k pití kávy, jen Cesmína je mnohem zdravější. Účinkuje celkově stimulačně na náš organismus. Urychluje metabolismus, srdeční tep, působí na náš centrální mozkový i nervový systém, zlepšuje průchodnost cév, čímž přispívá dobrému prokrvení. Díky tomu se zlepšuje úroveň paměti, kognitivních funkcí, pozornosti, soustředěnosti a podobných. Urychlení metabolismu a jeho stabilizace přispívá potlačování projevů únavy a vyčerpání. Pití cesmíny je vhodné například pro studenty, řidiče, ale i ostatní, kteří jistě účinky ocení. To samozřejmě není vše - pití Maté stimuluje imunitní systém, účinkuje proti senné rýmě a mnoha alergiím, pomáhá s úbytkem tělesné hmotnosti, detoxikuje organismus, zmírňuje pocity hladu a povzbuzuje nervovou soustavu, čímž působí proti stresu a úzkosti.
 
Jak Maté správně dávkovat...
Účinky jsou spojeny se správným dávkováním, které je pro nás velmi důležité. Pokud bychom ho nedodržovali, můžeme si způsobit předávkování kofeinem. Je lepší začít s nižšími dávkami, které můžeme postupně zvyšovat. Účinnost je přímo závislá na mnoha faktorech ,které ji ovlivňují - věk, resistence na kofein, sensitivita, metabolismus, tělesná váha a další.
 
Drcené listy Klasická forma Maté, zde stačí 3-6 gramů na 1 litr (2 polévkové lžíce)
Pražené listy Pražené listy jsou účinnější, ale mají specifičtější chuť. Také dávkujeme 3-6 gramů na 1 litr (2 polévkové lžíce)
Extrakt z listů s 20% kofeinu v prášku Extrakt je díky zvýšenému obsahu kofeinu mnohem účinnější, ale odvar si z něj neuděláme. Dávkování - 0,65 až 0,85 mg
Extrakt z listů s 20% kofeinu v kapslích Podobně jako u práškového extraktu, jen je užívání snazší, postačí 1 kapsle denně.

 

Užívání Maté
 
 
Drcené listy Z drcených listů se dá připravit odvar zalitím horkou vodou - více ve spodním odstavci.
Pražené listy Z pražených listů se připravuje odvar zalitím horkou vodou - více ve spodním odstavci.
Extrakt z listů s 20% kofeinu v prášku Prášková forma je skvělé ve svém užívání. Můžeme ji rozmíchat ve 200ml vody, nebo přidat do pokrmu.
Extrakt z listů s 20% kofeinu v kapslích Kapsle je na užívání nejjednodušší. Stačí ji zapít dostatečným množstvím vody (200ml)

 

Světoznámé Yerba Maté
Jak jsme si již zmínili, z lístků cesmíny se připravuje světoznámé Maté. Jak na to? Celkem existují 2 způsoby, kde jeden je snazší a druhý složitější, ale tradiční.
 
Nejrychleji připravíme Maté pomocí sady na přípravu sypaných čajů. Jednoduše dáme lístky do sítka, nebo jiné schránky, kterou zalijeme horkou vodou. Ideální teplota je 70-80 stupňů. Nikdy více, Maté bychom spálili, čímž by ztratilo spoustu důležitých složek. Ideální doba louhování je cca 5 minut.
 
Onen tradičnější způsob vyžaduje dva základní předměty - kalabasu a bombillu. Kalabasa je prakticky nádoba, která byla dříve vyrobena z vydlabané tykve. Dnes se setkáváme s různými materiály. Bombilla je naopak takové pítko, nebo brčko, které má na spodní straně sítko, díky kterému pijeme jen odvar. Příprava probíhá následovně. Do kalabasy nasypeme Maté, hrdlo překryjeme rukou a celou kalabasu otočíme vzhůru nohama, mírně protřepeme a vrátíme zpět. Na ruce nám vždy zůstanou malé kousky lístků, které vyhodíme. Tento proces opakujeme 4-5x. Poté nakloníme kalabasu na jednu stranu, aby se lístky sesypaly. Vzniklou hromádky zalijeme trochou studené vody, abychom předešli případnému spálení. Nyní můžeme zalít vodou o teplotě maximálně 80 stupňů a pít.
 
Možné kombinace
Jelikož se prakticky jedná o stimulant, můžeme Maté nakombinovat s Guaranou, nebo Kolovníkem, kdy se umocní stimulační účinky na metabolismus a centrální mozkovou soustavu. Podobně se dá nakombinovat i s Gotu Kolou, nebo Brahmi, díky čemuž se zlepší působení na mozek.
 
Nežádoucí účinky užívání
Pokud bychom nedodržovali dávkování, můžeme si způsobit předávkování kofeinem. Tento stav se projevuje podrážděností a poruchami spánku. Vlivem obsahu kofeinu není Maté vhodné pro těhotné, ani kojící ženy. Podobně to platí pro osoby trpící vysokým krevním tlakem a kardiovaskulárními problémy.
 
Dávkování
6 - 9 gramů zalijte půl litrem horké vody
 
Extrakt
1,5 gramů zalijte horkou vodou