Ku Ding Cha

Hořký čaj

Ku Ding Cha, Hořký čaj, Hořký hrot
Kategorie:
Nečaj
Původ:
Čína
Vhodné kombinace:
Gotu Kola, Withania Somnifera, Ginkgo Biloba
 
 
Kuding Cha je stáčen do podoby jehliček či hrotů z listů cesmíny velkolisté (lat. Ligustrum robustum, čínsky Dong Qing). Nejedná se však o klasický zelený čaj, nýbrž o bylinu. V Číně se řadí mezi velmi oblíbené nápoje a je často konzumován namísto klasického zeleného čaje. Tento strom je výjimečný tím, že je po celý rok zelený, a tak je možné učinit sklizeň hned několikrát do roka. To ovšem závisí na lokalitě a nadmořské výšce. Podle data sklizně se však liší i způsob jeho zpracování a výše oxidace. Křehčí a zelenější jehličky znamenají mírnější oxidaci, naopak tmavší, pevnější lístky smotané do hrotů podstoupily vyšší oxidaci.
 
 
Tento čaj je vhodný hlavně pro ty, kteří mají rádi čaj hořký, protože je tomto případě chuť velmi intenzivní. Již samotné "Kuding" znamená "hořký hrot". I vůně je velmi specifická, uzená. Není divu, že čínští léčitelé tento nápoj rádi využívají. Kromě silných detoxikačních účinků, podporuje krevní oběh, pomáhá také při snížení krevního tlaku a hladiny cholesterolu. Dokáže také snížit stárnutí srdce a mozku. Jeho významnou vlastností je pomoc při udržování zdravé tělesné hmotnosti. Vhodný je také při léčbě nachlazení, zarudlých očí a bolestech hlavy.
 
Užití
Na přípravu jednoho šálku vám postačí pouze jedna jehlička, kterou zalijete vodou přibližně půl minuty po varu (95°C) a necháte krátce louhovat. Voda se doporučuje nechat odstát (ideálně přes noc), případně zbavit chlóru, pokud užíváte běžnou vodu z vodovodu. List se rozvine a uvolní svou chuť. Čím déle jej necháte louhovat, tím více bude chuť intenzivní a hořká.
 
Dávkování
Jehličky
Pro 150ml nápoje postačí 1 jehlička, kterou doporučuji nalámat na 2-3 části. Zalijte vodou těsně před varem, louhujte 30 vteřin, druhý nálev jednu minutu.