Houba Shiitake zásobuje organismus cennými aminokyselinami, peptidy, mastnými kyselinami a potřebnými
bílkovinami. Tato
houba je bohatá na minerální látky, zejména vápník, železo, fosfor a zinek. Nechybí v ní ani potřebné vitaminy, jako jsou vitaminy skupiny B nebo provitamin D2. Zaměřme se ale na antioxidační působení Shiitake.
Houba obsahuje polysacharid lentinan, který výrazně posiluje obranyschopnost těla proti virům, bakteriím, infekcím a podle některých studií také před rozvojem rakoviny. V houbě byl dále objeven antioxidant L-ergothionin. Výraznou měrou přispívá v boji proti volným radikálům, jež mohou poškozovat buňky. Této látky obsahuje až čtyřicetkrát více než pšeničné klíčky, které jsou považovány za jeden z nejbohatších zdrojů tohoto antioxidantu. V houbě se rovněž nachází alkaloid eritadenin, který dokáže snížit krevní tlak a hladinu
cholesterolu a zrychlit metabolismus tuků.
Houba Shiitake podporuje obranné reakce organismu
betaglukany, o nichž je známo, že chrání játra, regenerují je a produkují protilátky zaměřené na nádorové buňky.