Peruánské Andy jsou
krásným avšak
nebezpečným místem s podmínkami, kde by sotva mohlo něco růst. A přeci, ve výškách kolem
3500 až 4500 metrů nad mořem roste rostlina podobná malé bramboře nebo řepě.
Víme o kterou se jedná? Ano, je jí
Maca peruánská. Tato bylina je jednou z mála rostlin, která se dá pěstovat v takové nadmořské výšce. Dokáže přežívat v drsných klimatických podmínkách, kde by vše ostatní nejspíše zahynulo. To se odráží i na jejím
vzhledu. Vzrůst je opravdu malý - dosahuje
maximálně 15 centimetrů s podlouhlými poléhavými listy rozloženými v růžici. Podstatnou část tvoří kořen připomínající řepu. Ani ten není zrovna velký, dorůstá maximálně
8 centimetrů v průměru, většinou však kolem
4-6 centimetrů. uvnitř tohoto malého kořene nalezneme vše, co dělá Macu Macou, ale o tom si povíme až za chvilku. Celkem rozeznáváme několik botanických druhů Maci, které se liší zabarvením kořene. Ty mohou být
bílé, šedé, žluté, hnědé, ale i černé, nebo
fialové. Na rozdíl od kořenů, jsou
květy jednotné -
bílo krémové. Po odkvětu zůstanou jen malé lusky skrývající
oválná semena. Ta se také používají jako vstupní produkt pro výrobu léčebné látky, kořen je však mnohem efektivnější. Právě díky účinkům a výskytu ve vysokohorských oblastech si vysloužila bylinka svůj název. Ma-Ca totiž v jazyce domorodců znamená - Z výšin pocházející dobrá strava, která posiluje.