Malpighia glabra (Acerola)

Malpighia glabra

Acerola

Malpígie, Barbadoská třešeň, Malghípie, Acerola
Kategorie:
Léčivé rosliny
Vhodné kombinace:
Jinan dvoulaločný
 
V oblastech Jižní Ameriky se vyskytuje rostlina jménem Malpighia glabra, všeobecně známa jako Acerola. Ačkoli je její domovinou právě Jižná Amerika, vlivem působení člověka se rychle rozšířila po zbytku světa. Můžeme na ni tak narazit například na Havaji, v Africe, Austrálii, ale i Asii. Takové rozšíření se nestane samo od sebe. Většinou jde ruku v ruce s nějakými vlastnostmi, které daná rostlina má. Je to tak i u Aceroly? Ano, ale na celkové účinky si chvilku počkejme. Můžeme si zatím okrajově prozradit, že je Acerola jednou z roslin s největším zastoupením vitamínu C. Dříve, než si povíme více, popišme si, jak vlastně Acerola vypadá.
 
Malpighia glabra může být keř, ale i strom, dorůstající se do výšky cca 6 metrů. Taková výška je na strom nízká, avšak na keř poměrně vysoká. Acerola má žlutavé, jemně chlupaté větvě, které jsou osazeny drobnými listy. Bezpečně ji poznáme v období květenství, kdy ji zdobí růžové, až červené květy. Z nich se v pozdější době stane plod - zploštělá peckovice se třemi žebry. Tyto plody mohou být až 3 centimetry velké s hmotností kolem 5 gramů. V okamžiku, kdy jsou zralé, je slupka šarlatově červené a lesklá. Díky tomu se Acerole často přezdívá - Barbadoská třešeň. Jsou to právě plody, které obsahují tolik vitamínu C.
 
Někdo by mohl namítnout, že vitamín C se vyskytuje v plodech mnoha rostlin. Pochopitelně by měl pravdu, avšak většinou se jedná o vitamín C zakomponovaný do nějaké sloučeniny, nebo vitamínového komplexu. V tomto případě se jedná o čistou formu kyseliny askorbové, což je prakticky čistý vitamín C. Pokud bychom to tedy sesumarizovali - Acerola je zdroj přírodního vitamínu C. Právě díky tomu se tak rozmohla po světě a její užívání je vlastní mnoha kulturám a léčitelstvím na celém světě. Využívá se však i k mnohem obyčejnějším použitím - přidává se do pokrmů. Ochucuje se s její pomocí zmrzlina a tak dále. Své uplatnění si však našla i v tamější medicíně. Kyselé plody se užívaly k léčbě kašle a nachlazení již od pradávna.
 
Velkou nevýhodou je sklízení plodů. Pokud by se plody po sklizení nezpracovali do tří dnů, začnou se kazit a budou nepoužitelné. Proto se většinou sklízení ještě když jsou nezralé. Dost bylo všeobecných informací, pojďme si povědět, jak vlastně Acerola účinkuje.
 
Acerola obsahuje mnoho podstatných látek, které jsou pro naše tělo důležité. Když pomineme vitamín C, jsou i ostatní vitamíny - A, B2, B6, E a další. Pokud se budeme chtít zaměřit i na jiné látky, než vitamíny, můžeme si zmínit například minerální látky, nebo flavonoidy. A co že jsou hlavní účinky?
 
Pokud bychom si chtěli vyjmenovat veškeré léčivé účinky, měli bychom začít u těch, které má vitamín C. Především se jedná o stabilizaci metabolismu, díky čemuž se nám lépe bojuje s projevy únavy. Další stimulaci provádí na našem imunitním systému. Zvyšuje se tak naše obranyschopnost a ruku na srdce - té není nikdy dost. Dále přispívá k tvorbě kolagenu, který je důležitý například pro naše kosti, klouby, cévy, dásně, zuby a další části. Vitamín C, neboli kyselina askorbová, která je v tomto extraktu obsažena z 25%, také přispívá naší nervové soustavě, čímž podporuje normální psychickou činnost. Poslední výzkumy také prokazují působení Aceroly proti cévním a kardiovaskulárním onemocnění. Všechny tyto účinky nás jistě ohromily. Dříve, než se pustíme do nákupu, musíme znát pár dalších informací typu - kolik Aceroly brát, ale také - jak ji užívat?
 
Dávkování
Forma extraktu je vždy o trochu lepší a to jak na užívání, tak i na dávkování. Indikace je přímo spjata s tím, v jaké podobě Acerola je. U kapslí je to jasné - stačí jedna kapsle denně. Prášek je trochu složitější, ale s naší odměrkou jde i to bez problému - zkrátka si vezmeme jednu odměrku denně.
 
Způsob užití Malpighie
Ještě nám zbývá zjistit, jak vlastně dané formy užívat. Kapsle stačí zapít vodou o dostatečném množství - cca 200 mililitrů. Prášek můžeme rozmíchat ve vodě, nebo přidat například do teplého nápoje. Acerola je příjemně kyselá, což je značně osvěžující.
 
Dá se Acerola kombinovat?
Mnoho z nás kombinuje bylinky tak, aby měly lepší a silnější účinky. To lze i u Aceroly - vhodný je například Jinan dvoulaločný, neboli Ginkgo biloba. Spolu se skvěle doplňují, dochází ke zvýšení účinků a lepšímu působení na celý organismus.
 
Vedlejší účinky Malpighie
Ke konci se dostáváme i k těm nepříjemnějším záležitostem, jakými jsou nežádoucí účinky užívání. V první řadě si musíme říci, že užívání Aceroly v udaných dávkách je považováno za bezpečné. Pokud bychom dávky překračovali a došlo by tak k předávkování vitamínem C, dostaví se nevolnosti, bolesti střev a nespavost.
 
Dávkování
Extrakt 25% kyseliny askorbové v prášku
Doporučenná denní dávka je 0,5g - 1 odměrka. Při sportovní zátěži a velkém vypětí (nemoc,stres v práci,zkoušky) nárazové zvýšení příjmu vitamínu C na 1,5-2g, 3-4 odměrky.
 
Extrakt 25% kyseliny askorbové v kapslích
Minimální doporučený příjem vitamínu C pro dospělé: 80-120mg vitamínu C = 1 kapsle denně. Při sportovní zátěži a velkém vypětí (nemoc,stres v práci, zkoušky) nárazové zvýšení příjmu vitamínu C na 1000 až 3000mg denně = 3-4 kapsle denně.