Botanic.cz
0 Kč 0
Získejte 20 Kč na první nákup pouhou registrací.
Kolik zbývá do dopravy zdarma
Nakupte ještě za 999 Kč
999 Kč
Dopravu máte zdarma
Přejít do košíku

Mentha piperita

Máta peprná

Kategorie:
Léčivé byliny
Popis rostliny Máta
Máta je bylinou, s kterou se určitě setkal každý z nás. Ať už ve žvýkačkách, bonbonech nebo ve formě čaje. Máta s latinským názvem Mentha piperita je pozoruhodnou vytrvalou rostlinou, kterou řadíme do čeledi hluchavkovité. Předpokládá se, že se Máta rozšířila po mírném podnebním pásu z Anglie. V současné době se ve volné přírodě příliš nevyskytuje, proto se pěstuje cíleně. V lidovém léčitelství se o ní hovořilo jako o pepřové mátě nebo větrové bylině. Máta má přímou lodyhu, která dosahuje výšky 50 až 80 cm a nahoře se větví. Lodyha může být slabě ochlupená i lysá. Vyrůstají z ní řapíkaté listy s typickou mentolovou vůní. Bylina kvete od července do září růžovými až nafialovělými květy, jež jsou uspořádány v hustých lichopřeslenech. Velmi se jí daří v polostínu, ve vlhkých nevápnitých půdách. Máta se nejlépe rozmnožuje dělením trsů a pro svůj růst potřebuje dostatek prostoru. Listy Máty se suší šetrnou metodou, aby nedošlo ke ztrátě silic. Usušenou Mátu nejlépe skladujte ve vzduchotěsné nádobě, aby neztratila své aroma.
Složení Máty
V Mátě bychom nalezli desítky různých látek. Jmenujme si však ty nejdůležitější, které pozitivně ovlivňují Vaše zdraví. Když si k listům přičichnete a promnete je v ruce, uvolní se z nich silice. Máta obsahuje 1 až 2 % silic, a to v zastoupení 50 procenty mentolu a 10 procenty menthonu. V těchto silicích se také nachází třísloviny, hořčiny, flavonoidy, piperot, menthofuramen, kyselina octová a dalších asi 40 látek. Flavonoidy působí antioxidačně a pozitivně ovlivňují kvalitu cév. Hořčiny dráždí chuťové receptory, čímž zvyšují chuť k jídlu. Umí ale celkově napomáhat trávení. Třísloviny působí jako přírodní antiseptika a používají se při onemocněních trávicího traktu.
Jak Máta účinkuje?
Jak jsme se již zmínili, Máta má blahodárné účinky na trávicí ústrojí. Napomáhá při křečích a povzbuzuje vylučování trávicích látek. Drcené listy mají protizánětlivé účinky, odstraňují nadýmání a snižují napětí hladkého svalstva. Tím může docházet k odstranění bolestí, například menstruačních. Kromě trávicího traktu harmonizují činnost jater, slinivky a žlučníku. Mátu můžete vyzkoušet také při nechutenství nebo bolestech hlavy. Poradí si také s nespavostí a zatočí se stresem. Odvar z Máty lze inhalovat při rýmě, zánětu hrtanu, zánětu průdušek i katarech cest dýchacích nebo jím můžete potírat svědivá místa na pokožce. Navíc působí dezinfekčně a odstraňuje zápach z úst. Doporučuje se při nemocech žaludku nervového původu, různých kolikách i žlučových kamenech. V lidovém léčitelství se rovněž používá při závratích, melancholii, epilepsii, zánětu dásní, bolestech zubů nebo mozkové mrtvici.
Nežádoucí účinky Máty
U Máty nebyly prokázány žádné vedlejší účinky ani při dlouhodobém užívání. I tak musíme zmínit skupinu těhotných a kojících žen, které by se měly poradit o užívání Máty se svým ošetřujícím lékařem.
Dávkování
Drcené listy
Zajímá Vás, jaká dávka je ta správná? K odměření potřebného množství použijte čajovou lžičku. Na 250 ml nápoje potřebujete 1 lžičku drcených listů Máty. Mátu nemusíte kombinovat s žádnou další bylinou.
Užívání
Drcené listy
Z Máty jednoduše připravíte chutný odvar, který Vám pomůže s trávicími obtížemi. Doporučenou dávku přelijte 250 ml vroucí vody a nechejte odvar 5 – 10 minut louhovat. Poté odvar přeceďte a popíjejte ho po doušcích.
Autor článku
Radka Kelichová
Copywriterka
Produkty obsahující Mentha piperita (Máta peprná)