Sortiment

Mentha piperita

Máta peprná

Kategorie:
Léčivé byliny
Popis rostliny Máta
Máta je bylinou, s kterou se určitě setkal každý z nás. Ať už ve žvýkačkách, bonbonech nebo ve formě čaje. Máta s latinským názvem Mentha piperita je pozoruhodnou vytrvalou rostlinou, kterou řadíme do čeledi hluchavkovité. Předpokládá se, že se Máta rozšířila po mírném podnebním pásu z Anglie. V současné době se ve volné přírodě příliš nevyskytuje, proto se pěstuje cíleně. V lidovém léčitelství se o ní hovořilo jako o pepřové mátě nebo větrové bylině. Máta má přímou lodyhu, která dosahuje výšky 50 až 80 cm a nahoře se větví. Lodyha může být slabě ochlupená i lysá. Vyrůstají z ní řapíkaté listy s typickou mentolovou vůní. Bylina kvete od července do září růžovými až nafialovělými květy, jež jsou uspořádány v hustých lichopřeslenech. Velmi se jí daří v polostínu, ve vlhkých nevápnitých půdách. Máta se nejlépe rozmnožuje dělením trsů a pro svůj růst potřebuje dostatek prostoru. Listy Máty se suší šetrnou metodou, aby nedošlo ke ztrátě silic. Usušenou Mátu nejlépe skladujte ve vzduchotěsné nádobě, aby neztratila své aroma.
Složení Máty
V Mátě bychom nalezli desítky různých látek. Jmenujme si však ty nejdůležitější, které pozitivně ovlivňují Vaše zdraví. Když si k listům přičichnete a promnete je v ruce, uvolní se z nich silice. Máta obsahuje 1 až 2 % silic, a to v zastoupení 50 procenty mentolu a 10 procenty menthonu. V těchto silicích se také nachází třísloviny, hořčiny, flavonoidy, piperot, menthofuramen, kyselina octová a dalších asi 40 látek. Flavonoidy působí antioxidačně a pozitivně ovlivňují kvalitu cév. Hořčiny dráždí chuťové receptory, čímž zvyšují chuť k jídlu. Umí ale celkově napomáhat trávení. Třísloviny působí jako přírodní antiseptika a používají se při onemocněních trávicího traktu.
Jak Máta účinkuje?
Jak jsme se již zmínili, Máta má blahodárné účinky na trávicí ústrojí. Napomáhá při křečích a povzbuzuje vylučování trávicích látek. Drcené listy mají protizánětlivé účinky, odstraňují nadýmání a snižují napětí hladkého svalstva. Tím může docházet k odstranění bolestí, například menstruačních. Kromě trávicího traktu harmonizují činnost jater, slinivky a žlučníku. Mátu můžete vyzkoušet také při nechutenství nebo bolestech hlavy. Poradí si také s nespavostí a zatočí se stresem. Odvar z Máty lze inhalovat při rýmě, zánětu hrtanu, zánětu průdušek i katarech cest dýchacích nebo jím můžete potírat svědivá místa na pokožce. Navíc působí dezinfekčně a odstraňuje zápach z úst. Doporučuje se při nemocech žaludku nervového původu, různých kolikách i žlučových kamenech. V lidovém léčitelství se rovněž používá při závratích, melancholii, epilepsii, zánětu dásní, bolestech zubů nebo mozkové mrtvici.
Nežádoucí účinky Máty
U Máty nebyly prokázány žádné vedlejší účinky ani při dlouhodobém užívání. I tak musíme zmínit skupinu těhotných a kojících žen, které by se měly poradit o užívání Máty se svým ošetřujícím lékařem.
Dávkování
Zajímá Vás, jaká dávka je ta správná? K odměření potřebného množství použijte čajovou lžičku. Na 250 ml nápoje potřebujete 1 lžičku drcených listů Máty. Mátu nemusíte kombinovat s žádnou další bylinou.
Užívání
Z Máty jednoduše připravíte chutný odvar, který Vám pomůže s trávicími obtížemi. Doporučenou dávku přelijte 250 ml vroucí vody a nechejte odvar 5 – 10 minut louhovat. Poté odvar přeceďte a popíjejte ho po doušcích.