Opuncie neboli Nopál patří do čeledi
kaktusovité a začala se pěstovat již před 8 až 9 tisíci lety
ve středním Mexiku. Evropští mořeplavci objevili rostlinu v 16. století na Haiti a dovezli ji
do Středozemí, odkud se dále rozšířila do dalších koutů světa. V současné době se Nopál nejvíce pěstuje v Itálii, Indii, Africe, USA, Bolívii, Brazílii a Mexiku. Této rostlině se daří i na suchých, písčitých a vápenatých půdách a v nepříznivých podmínkách. Dorůstá
až šesti metrů a charakteristické jsou pro ni masité elipsovité
listy s trny. V
listech rostlina
zadržuje vodu, čímž si zachovává svou zelenou svěžest. Opuncie
kvete pouze v noci a přes den zůstávají
květy uzavřeny, aby se z rostliny neodpařovala voda. Po odkvětu se tvoří na stejných místech
10 až 15 cm velké, šťavnaté a mnohosemenné
plody, které svou chutí připomínají hrušku. V Mexiku bychom nalezli až 60 druhů Nopálu, ale pouze 13 z nich je jedlých.