Piper Methysticum

Kava Kava

Piper methysticum, Pepřovník opojný, Kawa, Ava, Awa, Jagona, Angona, Sakau, Kawapfeffer, Rauschpfeffer, Intoxicating pepper, Poivre Enivrant
Kategorie:
Etnobotanika
Původ:
Polynésie
Vhodné kombinace:
Gotu Kola, Withania Somnifera, Ginkgo Biloba
 
 
Pepřovník opojný je znám pro své opojné a euforické účinky. Nejdříve se dostaví pocit únavy, který může být doprovázen zblednutím, následně přichází dobrá nálada provázena pocitem opojení. Větší dávka Pepřovníku přivodí dotyčnému hluboký a dlouhotrvající spánek. Domorodé kmeny žvýkají kořeny při bolestech v krku. Pepřovník byl také několikrát zkoumán, poprvé již ve 30. letech minulého století a pak o 20 let déle, které potvrdili sedativní a hypnotické účinky. Samotný extrakt z rostliny se smíchal se santalovým olejem a dlouhou dobu se využíval jako součást přípravků na žaludeční potíže a záněty močového měchýře. Mezi dalšími objevenými účinky byly analgetické a antibiotické, které se následně začaly hojně využívat v medicíně. Dalším významným objevem byly protikřečové, antieliptické a antidepresivní vlastnosti.
 
 
Pepřovník opojný obsahuje amidové alkaloidy, které jsou typické pro mnoho rostlin ze stejné čeledi. V 70. letech se snažili izolovat látky obsažené v rostlině, ale bohužel se jim to nepovedlo. Až později izolovali piper methystin, který je obsažen v listech. Zde tvoří dominantní složku (0,17%), zatímco v kořenech je jeho obsah podstatně nižší. Mnohem početnější skupinu tvoří sloučeniny na delat – laktonu a chalkonu. Dále obsahuje prekurzory flavonoidů. Když zkoumali kořen rostliny, zjistili, že se zde nachází velké množství látky kawa-lakton. Tato látka uvolňuje svaly a přitom neblokuje přenos nervových vzruchů.
 
Varování
Nesmí se kombinovat s alkoholem.
 
Dávkování
Extrakt
0,3-0,8g -1 odměrka , rozmíchat ve studené vodě