Rostlina Kakost smrdutý uvolňuje při sběru nepříjemný zápach, který se ale sušením snižuje. Citlivější jedinci by ji ale měli raději popíjet po douškách.
Užívání a dávkování
Pro přípravu čajového odvaru se používá
usušená drcená bylina. Čaj má nahořklou chuť, kterou můžete zlepšit přidáním medu. Na jeden šálek budete potřebovat jednu lžičku sušené byliny.
Přiveďte ji ve studené vodě k varu a povařte 2 – 3 minuty. Poté odvar sceďte. Na zevní použití se doporučuje dvojnásobná koncentrace drogy a připravuje se následujícím způsobem: drcenou bylinu vhoďte do vroucí vody, přikryjte a 5 minut mírně povařte.
Obecné informace
Kakost smrdutý je pozoruhodná bylina, která se vyskytuje takřka po celém světě, i na území Česka. Narazit na ni můžete v Africe, Americe a Asii a v mnoha koutech naší planety se používá pro
zlepšení sexuálního zdraví. Kakost je jednoletá rostlina s vystoupavou až poléhavou lodyhou, tří až pětičetnými
listy a nachově růžovými až karmínovými
květy.
Plod má zvláštní tvar a odborníci ho nazývají „zobanitý“, neboť má zobákovitý tvar. Bylině se daří v nížinách i horských oblastech, ve stinných a středně bohatých půdách.
Kakost je nedílnou součástí lidového léčitelství a hojně ho využívali již starověcí Řekové. Latinský název Geranium robertianum pochází z řeckého „Geranion“, což je zdrobnělina názvu ptáka jeřába. U nás je tato bylina známá také jako „Čapí nůsek“. Kakost smrdutý je nenáročná bylina, kterou zvládnete vypěstovat i Vy v truhlících nebo květináčích. Ke svému růstu potřebuje slunné místo, dostatek vody a časté hnojení. Bylina se suší na stinném místě při teplotě do 40 stupňů Celsia.