Kolovník lesklý, neboli Kola nitida, jak bychom ho mohli pod jeho latinský názvem zaznamenávat, je strom rostoucí v západní Africe. Dorůstá se výšky kolem 12 až 20 metrů má podlouhlé až 13 centimetrů dlouhé listy a době květenství ho zdobí malé žluté květy. Z nich se později stane jedlý plod ve formě oříšku. Ačkoli se to může zdát zvláštní, jsou tyto oříšky považovány místními obyvateli za posvátné. Poutníci je žvýkají na svých cestách pouští, stejně tak se používají i jako platidlo, nebo jako dárek při vítání hostů.
Široká veřejnost o kolovníku neměla zdání až do sedmdesátých let, kdy africký zpěvák jménem Manu Dibango složil písničku Goro City. Od té doby je kolovník znám ve většině světa.
Složení kolovníku
Jelikož je extraktu indikováno opravdu malé množství, můžeme si dovolit zanedbat nutriční hodnoty typu - energetická hodnota, tuky atd. nejdůležitějšími látkami, které kolovník obsahuje jsou zajisté tyto - kofein, teobromin a třísloviny.
Kolovník a jeho účinky
Hlavní aktivní látkou kolovníku je kofein. O něm dobře víme, že dokáže stimulovat nervovou soustavu, tudíž podporuje soustředění a zahání únavu. Dalšími účinky je například urychlování metabolismu, nebo pomoc při odbourávání tuků. Spolu s teobrominem tedy působí na celé tělo velmi prospěšně. Třísloviny obsažené v oříšcích působí proti průjmu.
Vedeljší účinky kolovníku
Vlivem přítomnosti kofeinu můžeme jako vedlejší účinek označit například nespavost, kterou si vysokým dávkováním můžeme způsobit. Díky kofeinu by neměli kolovník užívat ani lidé s kardiovaskulárními problémy, těhotné a kojící ženy, osoby s hypertenzí, nebo děti do 16 let.
Dávkování
Ideální hodnota pro denní dávku kolovníku je 0,5-1 gram. Tato hodnota představuje zhruba 1 - 2 odměrky 0,5g. Je třeba myslet na to, že bychom měli nejdříve zkusit menší množství, abychom věděli, jak to na nás bude účinkovat.
Způsob užití
Prášek se dá užívat hned několika způsoby. Můžeme jej rozmíchat v cca 200ml vlažné vody, nebo ho přidat do mléka, čaje, jogurtu, nebo smoothie.
Vhodné kombinace
Kolovník lesklý je nejvhodnější kombinovat s Guaranou. Toto spojení zaručuje rychlejší nástup efektu a jeho pozdější odeznění.
Jiné názvy produktu
Bylinku můžete znát i pod cizojazyčnými nebo chybnými názvy. Cola nitida, Kolovník lesklý, Africký kolový ořech, Cola nut, Bissy nut, Goora nut, Gbanja kola, Bitter cola, Cola, Kola, Gourou, Ombéné, Nangoué, Kokkorokou, Kolabaum, Kolatier, Colatero