Lapacho - Drcená kůra
Lapacho - Drcená kůra
Lapacho - Drcená kůra
Lapacho - Drcená kůra
Lapacho - Drcená kůra

Lapacho
Drcená kůra

Tabebuie impetiginosa, Pink Ipê, Handroanthus impetiginosus, Pink Lapacho, Lapacho, Ipê-contra-sarna
Produkt z Brazílie

Severoamerická rostlinka užívaná indiány, ale i nynějšími obyvateli. Celý popis
Objednejte do 15:00 a doručíme ve čtvrtek 27.9.
Přihlašte se a získejte lepší cenu
Našim věrným zákazníkům dáváme lepší ceny.
Přihlásit se
Oblasti jižní Ameriky jsou dobře známé pro výskyt jedinečných rostlin. Takovou rostlinou je i Lapacho. Známý je i jeho latinský název Tebebuia impetiginosa, nebo alternatívní názvy - červené lapacho, Tajy a další. Spíše než o bylinu se jedná o vysoký strom, který si hoví v tropických oblastech. Dorůstá výšky kolem 10-25 metrů. Identifikovali bychom ho podle jeho hladké kůry a tvrdého dřeva. Dalším poznávacím znamením jsou krásné, ale nebezpečné fialovo-modré květy. Proč nebezpečné, ptáme se? Jsou totiž masožravé. Není čeho se bát, na pozoru by se měl mít především hmyz, pro nás jsou květy neškodné. Mnoho odborníků se domnívá, že i tento fakt přispívá na celkových léčivých schopnostech Lapacha. Jeho přínos si uvědomovali i obyvatelé oblastí, kde roste. Jako nejvýznamnější si musíme zmínit staré a moudré Inky. Ti používali dřevo, ale i kůru stromu. Dřevo je totiž velice odolné proti parazitům, nemocem, je stálé a nerozpadá se. Využití ve stavitelství bylo tedy stejně tak jasné, jako použití na výrobu zbraní. Zřejmě i díky těmto vlastnostem dřeva jsou stromy Lapacho schopny dožít se úctyhodného věku. Nejstaršímu je přes 700let. A co ta kůra? Kůru využívali jak Inkové, tak i zbytek domorodých kmenů, ale i například Vikingové. Ti se k němu dostali během svých zaoceánských výprav. Kůra hraje velkou roli díky svým účinkům na naše tělo. Čím to?

 

Co vlastně Lapacho obsahuje?
Jako hlavní byly identifikovány dvě látky pojmenované podle stromu - lapachol a beta-lapachol. jak odalší si můžeme zmínit i flavonoidy se svými antioxidačními účinky, které chrání naše tělo před poškozením volnými radikály.
 
Nemůžete spát? Víme, jak na zdravý spánek!
16.března 2018
Spánek je neodmyslitelnou součástí našich životů. Dostatečný spánek nám dodá spoustu energie a pozitivní nálady. Pokud Vás ale trápí neustálá únava a nemůžete večer usnout, přečtěte si, jakou dodržovat spánkovou hygienu a jaké bylinky působí na nespavost! Zobrazit více
Jak skladovat bylinky
12.února 2018
Bylinky používáme k dochucování jídel, léčbě různých zdravotních neduhů a posílení těla a ducha. Víte ale, jak bylinky správně skladovat, aby neztratily své aroma, prvotřídní jakost a léčivé vlastnosti? Zobrazit více
Postupy sušení potravinových doplňků
12.února 2018
Potravinové doplňky dodávají organismu živiny, které nepřijme v dostatečné míře z běžné stravy. Příznivě ovlivňují naše zdraví a mohou působit jako prevence před onemocněním nebo podpořit stávající léčbu. Přemýšleli jste ale nad tím, jak se takové potravinové doplňky vyrábí? Používají se k tomu různé metody sušení, jež jsou šetrné k účinným látkám. Prozradíme vám, na jakém principu fungují jednotlivé postupy. Zobrazit více
Zatočte s bolestí přírodní cestou – bylinkami!
24.ledna 2018
Bolest nás dokáže ochromit a vyřadit z běžného provozu. Nenechte se jí ovládnout a vyzbrojte se bylinkami, které potlačí bolest a navrátí Vám ztracenou rovnováhu. Vyměňte chemické léky za bylinky s minimem nežádoucích účinků a zatočte s migrénou a různými bolestmi těla. Zobrazit více
Od jezera po prášek - jak vše probíhá?
12.prosince 2017
Sladkovodní řasa Spirulina je stále oblíbenějším potravinovým doplňkem. Napadlo Vás ale někdy, jaké fáze předcházejí tomu, než se dostane ke koncovému uživateli? Nahlédněte s námi do výrobního tajemství Spiruliny a objevte její přínos pro své zdraví! Zobrazit více
Od baby kořenářky k moderním analytickým metodám
01.prosince 2017
Moderní doba je zvídavá a analytická. Nestačí jen zkušenosti našich babiček a moderních bylinkářů. Chceme vše vědět přesně. Zkoumáme, z čeho se byliny skládají, kolik a jakých látek obsahují a které z nich a v jakém množství jsou nám vlastně prospěné. Zobrazit více