Libeček lékařský svou chutí připomíná kořenovou zeleninu. Má ale mnoho pozitivních vlastností, například odvodňuje organismus a zlepšuje trávení a fyzickou výkonnost.
Užívání a dávkování
Libeček lékařský si můžete vypěstovat sami nebo ho zakoupit na Botanicu. Nabízíme Vám sušené drcené
listy této byliny, z kterých si můžete
připravit odvar: 2 lžičky drcených listů (cca 3 gramy) přelijte 250 ml vařící vody a nechte louhovat po dobu 10 min. Popíjejte až 3x denně. Čerstvé nebo sušené drcené
listy zkuste použít i jako
koření k dochucení brambor, luštěnin, masových pokrmů, omáček, polévek, salátů a pomazánek. Stačí malé množství, aby pokrm získal neodolatelné aroma.
Obecné informace
Libeček lékařský pochází z Přední Asie a v současné době se hojně vyskytuje v jižní Evropě. Dorůstá výšky až dvou metrů a díky silicím je silně aromatický. Pro sušení se sbírají
listy i s natí a přidávají se do různých čajových směsí. V minulosti se pěstoval na našem území hlavně v Podkrkonoší, ale vydrží i na Vaší zahradě od časného jara do prvních ranních mrazíků. Daří se mu na slunných stanovištích v kyblíku na balkoně či na záhonu na zahradě. Nevysazujte ho ale na záhonech po miříkovitých rostlinách. Libeček by mohly postihnout choroby.
Libeček znali již naši předkové a v 16. století ho užívali jako afrodiziakum. Libeček se pěstuje i v Americe, kam ho přivezli migranti. Nejvhodnější dobou pro sběr listů je konec června a začátek července.
Listy se mohou usušit nebo nasekat a zamrazit. Usušené
listy se skladují v uzavřených nádobách na tmavém a suchém místě. Libeček je nedílnou součástí lidového léčitelství, ale nemusíte ho pouze konzumovat. Skvěle poslouží jako deodorant do bot. Stačí do nich vložit jednu snítku, která pohltí nežádoucí pach.