Maca peruánská - Extrakt z kořene 4:1 v prášku
Maca peruánská - Extrakt z kořene 4:1 v prášku
Maca peruánská - Extrakt z kořene 4:1 v prášku

Maca peruánská

Lepidium meyenii, Řeřicha peruánská, peruánský ženšen, Lepidium meyenii, maca-maca, Lepidium weddellii
Produkt z Peru

 
V peruánských Andách, v nadmořských výškách kolem 3000-4500 metrů, roste bylinka jménem Maca peruánská. Mohli bychom ji znát pod jejím latinským názvem Lepidium meyenii, nebo českým - Řeřicha peruánská. Nejčastěji je však označována jako Maca, nebo také peruánský či brazilský ženšen. Jedná se o nejvýše rostoucí a pěstující se rostlinu na světě. V podmínkách, kde by nic jiného nepřežilo, se jí daří až moc dobře. Používal ji především tamní indiánské kmeny, které Andy obývaly. Mezi ně patřili i bájní Inkové, jejichž civilizace dosahovala bájných rozměrů. Maca byla součástí stravy, spolu s ostatním, co se v těchto oblastech vyskytovalo. Působila jako prevence před nemocemi, posilovala organismus, zvyšovala odolnost proti chladu a změnám počasí. Zkrátka všemu, co zužovalo kmeny žijící v takové nadmořské výšce. K Mace se váže i jedna prastaré legenda. Bůh Virakoči udajně daroval Macu horským kmenům, aby tak podpořil jejich žití v tak nelidských podmínkách. Měla doplňovat jejich energii, ale i poskytovat dostatečné libido pro udržení rodu. Toho si všimli a kolonizátoři Nového světa. Španělé ji dokonce přezdívali jako indiánskou sexuální drogu. I díky nim se Maca dostala až do Evropy a zbytku světa, můžeme si tak užívat jejích účinků.

 

 
K nim se hned dostaneme, jen bychom si nejdříve měli povědět o tom, jak vlastně Maca vypadá. Vzhledem k nadmořské výšce a podnebí, které v ní panuje, není Maca jinak výrazná. Nad zemí je pár poléhavých listů seskupených v jednu růžici. Lístky se dorůstají až 15 centimetrů a jednou do roka je zdobí bílo-krémové lístky, ze který se stanou plody. Uvnitř nich sou nevelká, lehká semena. To podstatné je však pod zemí. V kořeni Maca je totiž obsaženo nejvíce aktivních látek. Kořen je kulatý, 3-8 centimetrů velký, připomínající řepu. Barva kořene se může podle druhu Maci měnit. Rozeznáváme několik druhů, které mají například bílou, hnědou, nebo žlutou barvu. Variant je mnoho, účinky jsou však stejné. Pojďme si k ni něco povědět.

 

Složení Lepidium meyenii
Rozbory odhalily hned několik farmakologicky důležitých látek. Jedná se především o přírodní steroly v čele se saponiny. Ty, jak dobře víme, dokáží ovlivňovat hormonální stavbu. Další látky jsou například aminokyseliny, kterých Maca obsahuje 7 esenciálních. Jen pro představu - esenciální aminokyseliny jsou ty, které si tělo nedokáže vyrobit samo. Musíme je tedy přijímat v potravě. Nesmíme zapomenout ani na vitamíny. V Mace jsou obsaženy následující - A, B1, B2, B6, C a E. Podstatné jsou i stopové prvky, minerály, ale i vláknina, nebo například třísloviny. Kdybychom si chtěli vyjmenovat všechny, bylo by jich až moc. Pojďme si radši povědět něco o účincích.

 

Účinky Maci
Maca se dá užívat jako prevence, ale i jako účinný preparát na řešení některých problémů. Dokáže pomáhat v regeneraci organismu, obnovovat vitalitu a zvyšovat životní komfort. Její účinky se považují za tak zvaně tonizující, nebo se také přiřazuje do skupiny adaptogenů, které účinkují jak na naši mysl, tak i na náš organismus jako takový. Obsažené steroly účinkují na hormonální systém, antioxidanty bojují s volnými radikály, které na nás každý den útočí. Vše je spojeno se vším. Momentálně probíhá spousta výzkumů, které by měly odhalit další účinky Maci. Máme se však čeho při užívání bát?

 

Vedeljší účinky
Po dobu, kdy je Maca užívána, nebyly zaznamenány žádné vedlejší účinky, které by nějak škodily našemu organismu. Jako skupiny, které by měli užívání konzultovat s lékařem, jsou považovány těhotné a kojící ženy.

 

Dávkování Maci peruánské
Forma extraktu v prášku je výhodná vzhledem k malému indikovanému množství. Celkem se uvádí 0,5-1 gram denně. To představuje zhruba jedna až dvě odměrky. Začněme s menším dávkováním a postupně navyšujme, ať dáme tělu čas látky přijmout.

 

Jak správně užívat
Prášek můžeme například rozmíchat ve 200 mililitrech vody, přidat do jogurtu, nebo jiného pokrmu. Je to jen na naší fantazii.

 

Vzhůru do vesmíru
V roce 1997 odstartovala vesmírná mise směrem ke stanici MIR. Na palubě byl i Karlos Noriega - americký astronaut a vědec. Spolu s ním byla na palubě i Maca, která se poprvé vydávala ke hvězdám. Karlos totiž seznámil vědce z Nasa s Glorií Chacón, která je specialistkou na Macu. Spolu je přesvědčili, a tak se stala Maca součástí vesmírných letů, kde působí jako doplně stravy, jelikož obsahuje vše, co astronauti potřebují.