Vše, co byste o čaji měli vědět

08.července 2016, Poradna

Čajovník čínský

Historie čaje

Málokdo si umí představit den bez lahodného šálku čaje. Opravdovým požitkem je pití čaje z čajovníku čínského, jehož objevitelem byl údajně před 3 000 lety př. n. l. čínský císař Shen Nung. Říká se, že na jedné z jeho cest služebnictvo převařovalo vodu a spadlo do ní několik lístků v té době neznámého čajovníku čínského. Císař si nápoj natolik oblíbil, že založil po celém císařství několik plantáží s touto rostlinou. Do Evropy první zásilku čaje dovezla až v roce 1606 holandská obchodní loď.

Společenský význam čaje

Pití kvalitního čaje je pro řadu lidí okamžikem, kdy vypustí z hlavy starosti a oddají se odpočinku a spirituálnímu rozjímání. V mnoha zemích je servírování čaje rituálem a společenskou událostí, během níž se probírají závažná témata, uzavírají dohody nebo se povídá o běžných věcech. V Číně se tento lahodný nápoj připravuje ve speciálním hrníčku s pokličkou a servíruje se v menších šálcích. V naší domovině se k louhování čaje používají hrnky nebo konvičky se sítky z nerezu nebo bambusu a popíjí se z hrnků různých velikostí.

Blahodárné účinky čajovníku čínského

Věděli jste, že čaj z lístků čajovníku čínského má pozitivní vliv na lidský organismus? Prozradíme vám hned několik důvodů, proč ho zařadit do svého pitného režimu. Čaj z této stálezelené rostliny má povzbuzující, antioxidační a uklidňující účinky, pročistí močové ústrojí a ledviny, pomáhá při dietách, přispívá k normálnímu stavu pokožky, snižuje cholesterol, udržuje stabilní hladinu cukru v krvi a podporuje činnost srdce.

Pěstování čajovníku

Pěstování čajovníku

Čajovník čínský je jediná rostlina pro výrobu pravého čaje. Mimořádně se jí daří v Číně, Japonsku, Indii, Indonésii, Vietnamu a Srí Lance, ale jeho keře byste našli také v Jižní Americe a Africe. Čajovník se pěstuje ze semínek nebo řízků v pařeništích a po půl roce jsou mladé rostlinky přesazeny na čajovou plantáž. Pro svůj růst potřebují kyselou půdu a dostatečnou vlhkost. Čajovník si můžete zkusit vypěstovat i u sebe na zahrádce, a to ve vlhkém rašeliništi na zastíněném stanovišti.

Sběr čajovníku

Tato rostlina dorůstá délky od 3 do 25 centimetrů a poznáte ji podle bílých květů a kožovitých listů s nápadným žebrováním a jemnými bělavými chloupky na spodní straně. Čajové lístky se sbírají několikrát ročně a v příznivých klimatických oblastech dokonce po celý rok. Nejcennějšími částmi čajovníků jsou pupeny a rozvíjející se lístky u výhonku, které mají nejvíce účinných látek, kofeinu a aromatických silic. Pro zajímavost – na 5 kg suchého čaje se musí nasbírat 20 kg čerstvých lístků.

Co byste o čaji měli vědět

Fermentace čajových lístků

Z čajovníku čínského se fermentací (někdy uváděno oxidací) dosahuje různých příchutí a barev čaje. Tento chemický proces narušuje buňky v čajových lístcích, ovlivňuje jejich chuť a způsobuje jejich zhnědnutí.

Podle druhu zpracování rozlišujeme:

Bílé čaje – lístky se po zavadnutí ihned suší bez procesu oxidace. Převážně se na jeho výrobu zpracovávají mladé lístky a bílé pupeny s nízkým obsahem chlorofylu.
Zelené čaje – lístky se nechají zavadnout a následně se tepelným ošetřením zamezí oxidaci. Tepelné ošetření probíhá pražením nebo propařením ve speciálních pecích.
Polozelené čaje (oolongy) – lístky se sklízí plně zralé a procházejí různou výší oxidace, aby se čaj odlišil od zeleného či černého čaje.
Žluté čaje – lístky čaje se balí do navlhčené látky a působením vlhka a tepla začínají samovolně fermentovat. Tento proces trvá do chvíle, než lístky získají žlutavý odstín.
Černé čaje – lístky se mechanicky naruší oxidací při teplotě 30 °C a vysoké vlhkosti, dokud se nedocílí hnědé až černé barvy lístků.
Tmavé čaje (Pu-erh) – lístky se po sklizni ihned prudce zahřejí, poté se pozvolna suší a znovu fermentují.
Ochucené čaje – při výrobě ochucených čajů se na dobu několika dní rozprostřou na lístky čajovníku květy, jejichž aroma pronikne do lístků.

Čaje dle oblasti

Dělení čajů podle oblastí

Čaje se dále dělí podle oblastí pěstování. Rozlišujeme:

  • Čínské čaje v oblastech Yunnan, Zhu Cha, Hubei či Zheijang,
  • Indické čaje v oblastech Darjeeling, Assam či Nilari,
  • Japonské čaje v oblastech Udži, Matcha, Sencha či Bancha,
  • Cejlonské čaje v oblastech Nuwara Eliva či Kandy,
  • Asijské čaje ze zemí Thajsko, Nepál či Indonésie
  • Africké čaje ze zemí Malawi či Keňa

Pro naše zákazníky dovážíme kvalitní čaj z jihozápadní čínské provincie Yunnan, která je mezi znalci ceněna stejně jako francouzské vinařství Bordeaux. Tato vysokohorská oblast má ideální podmínky pro pěstování čajovníku a s veškerou láskou jej sklízejí generace plantážníků. Ochutnejte nepřekonatelnou chuť čajů z oblasti Yunnan a nebudete chtít už žádný jiný!

Jak správně připravit čaj?

Jak připravit čaj, aby skvěle chutnal a zachoval si cenné látky pro vaše zdraví? Do nerezové konvičky nalijte čerstvou studenou vodu, postavte ji na plotnu a v bodu varu ji stáhněte z ohně. Na louhování a servírování jednoho druhu čaje mějte vyčleněnou konvičku a hrníčky, které nepřišly do styku s aromatickými látkami. Zamezíte tak nežádoucím pachům v čaji.

Čaj vkládejte do konvičky nebo hrníčku vypláchnutého horkou vodou. Z čaje se lépe uvolní silice a rozvinou se lístky. Na jeden šálek dejte asi jednu lžičku sypaného čaje. Konvička na rozlévání čaje je nejlepší z porcelánu, keramiky nebo nerezu, naopak nevhodná je kovová konvička a další kovové předměty, jež mění chuť čaje.

Jak správně připravit čaj

Každý druh čaje potřebuje jinou teplotu vody:

  • Černý čaj zalévejte vodou ohřátou na 95 – 100 °C a louhujte ho 3 – 4 minuty.
  • Zelený čaj zalévejte vodou ohřátou na 60 – 80 °C a louhujte ho 1 – 3 minuty.
  • Oolong čaj zalévejte vodou ohřátou na 80 – 90 °C a louhujte ho 1 – 4 minuty.
  • Žlutý čaj zalévejte vodou ohřátou na 80 °C a louhujte ho 3 minuty.
  • Bílý čaj zalévejte vodou ohřátou na 80 – 90 °C a louhujte ho 5 minut.

Pokud nemáte při ruce teploměr na teplotu vody, půl litr vroucí vody má po odstavení za 90 sekund 90 °C, za 4 minuty 80 °C a za 9 minut 70 °C. Litr vroucí vody má po odstavení za 3 minuty 90 °C, za 8 minut 80 °C a za 15 minut 70 °C.

Po vylouhování rozlejte čaj přes sítko do šálků a opět použijte místo kovového sítka umělohmotné, nerezové nebo bambusové sítko. Čaj ničím neochucujte a nechte své smysly, ať se pomazlí s jeho pravou chutí!

08.července 2016, Poradna
Líbí se vám tento článek? Tak ho nasdílejte:
Facebook Google+
Podobné články
Kategorie
Vyhledat článek
Populární články
Nejčastější štítky
Zobrazit další