Doba čtení: 5 minut, 12.února 2018, Poradna, Štítky:
Čaje
![Čajovník čínský](/shopFiles/MAG-co-byste-meli-vedet-caj1.jpg)
Historie čaje
Málokdo si umí představit den bez lahodného šálku čaje. Opravdovým požitkem je pití čaje z čajovníku čínského, jehož objevitelem byl údajně před 3 000 lety př. n. l. čínský císař Shen Nung. Říká se, že na jedné z jeho cest služebnictvo převařovalo vodu a spadlo do ní několik lístků v té době neznámého čajovníku čínského. Císař si nápoj natolik oblíbil, že založil po celém císařství několik plantáží s touto rostlinou. Do Evropy první zásilku čaje dovezla až v roce 1606 holandská obchodní loď.
Společenský význam čaje
Pití kvalitního čaje je pro řadu lidí okamžikem, kdy vypustí z hlavy starosti a oddají se odpočinku a spirituálnímu rozjímání. V mnoha zemích je servírování čaje rituálem a společenskou událostí, během níž se probírají závažná témata, uzavírají dohody nebo se povídá o běžných věcech. V Číně se tento lahodný nápoj připravuje ve speciálním hrníčku s pokličkou a servíruje se v menších šálcích. V naší domovině se k louhování čaje používají hrnky nebo konvičky se sítky z nerezu nebo bambusu a popíjí se z hrnků různých velikostí.
Blahodárné účinky čajovníku čínského
Věděli jste, že čaj z lístků čajovníku čínského má pozitivní vliv na lidský organismus? Prozradíme vám hned několik důvodů, proč ho zařadit do svého pitného režimu. Čaj z této stálezelené rostliny má povzbuzující, antioxidační a uklidňující účinky, pročistí močové ústrojí a ledviny, pomáhá při dietách, přispívá k normálnímu stavu pokožky, snižuje cholesterol, udržuje stabilní hladinu cukru v krvi a podporuje činnost srdce.
![Pěstování čajovníku](/shopFiles/MAG-co-byste-meli-vedet-caj2.jpg)
Pěstování čajovníku
Čajovník čínský je jediná rostlina pro výrobu pravého čaje. Mimořádně se jí daří v Číně, Japonsku, Indii, Indonésii, Vietnamu a Srí Lance, ale jeho keře byste našli také v Jižní Americe a Africe. Čajovník se pěstuje ze semínek nebo řízků v pařeništích a po půl roce jsou mladé rostlinky přesazeny na čajovou plantáž. Pro svůj růst potřebují kyselou půdu a dostatečnou vlhkost. Čajovník si můžete zkusit vypěstovat i u sebe na zahrádce, a to ve vlhkém rašeliništi na zastíněném stanovišti.
Sběr čajovníku
Tato rostlina dorůstá délky od 3 do 25 centimetrů a poznáte ji podle bílých květů a kožovitých listů s nápadným žebrováním a jemnými bělavými chloupky na spodní straně. Čajové lístky se sbírají několikrát ročně a v příznivých klimatických oblastech dokonce po celý rok. Nejcennějšími částmi čajovníků jsou pupeny a rozvíjející se lístky u výhonku, které mají nejvíce účinných látek, kofeinu a aromatických silic. Pro zajímavost – na 5 kg suchého čaje se musí nasbírat 20 kg čerstvých lístků.
![Co byste o čaji měli vědět](/shopFiles/MAG-co-byste-meli-vedet-caj4.jpg)
Z čajovníku čínského se fermentací (někdy uváděno oxidací) dosahuje různých příchutí a barev čaje. Tento chemický proces narušuje buňky v čajových lístcích, ovlivňuje jejich chuť a způsobuje jejich zhnědnutí.
Podle druhu zpracování rozlišujeme:
Bílé čaje – lístky se po zavadnutí ihned suší bez procesu oxidace. Převážně se na jeho výrobu zpracovávají mladé lístky a bílé pupeny s nízkým obsahem chlorofylu.
Zelené čaje – lístky se nechají zavadnout a následně se tepelným ošetřením zamezí oxidaci. Tepelné ošetření probíhá pražením nebo propařením ve speciálních pecích.
Polozelené čaje (oolongy) – lístky se sklízí plně zralé a procházejí různou výší oxidace, aby se čaj odlišil od zeleného či černého čaje.
Žluté čaje – lístky čaje se balí do navlhčené látky a působením vlhka a tepla začínají samovolně fermentovat. Tento proces trvá do chvíle, než lístky získají žlutavý odstín.
Černé čaje – lístky se mechanicky naruší oxidací při teplotě 30 °C a vysoké vlhkosti, dokud se nedocílí hnědé až černé barvy lístků.
Tmavé čaje (Pu-erh) – lístky se po sklizni ihned prudce zahřejí, poté se pozvolna suší a znovu fermentují.
Ochucené čaje – při výrobě ochucených čajů se na dobu několika dní rozprostřou na lístky čajovníku květy, jejichž aroma pronikne do lístků.
![Čaje dle oblasti](/shopFiles/MAG-co-byste-meli-vedet-caj3.jpg)
Dělení čajů podle oblastí
Čaje se dále dělí podle oblastí pěstování. Rozlišujeme:
-
Čínské čaje v oblastech Yunnan, Zhu Cha, Hubei či Zheijang,
-
Indické čaje v oblastech Darjeeling, Assam či Nilari,
-
Japonské čaje v oblastech Udži, Matcha, Sencha či Bancha,
-
Cejlonské čaje v oblastech Nuwara Eliva či Kandy,
-
Asijské čaje ze zemí Thajsko, Nepál či Indonésie
-
Africké čaje ze zemí Malawi či Keňa
Pro naše zákazníky dovážíme kvalitní čaj z jihozápadní čínské provincie Yunnan, která je mezi znalci ceněna stejně jako francouzské vinařství Bordeaux. Tato vysokohorská oblast má ideální podmínky pro pěstování čajovníku a s veškerou láskou jej sklízejí generace plantážníků. Ochutnejte nepřekonatelnou chuť čajů z oblasti Yunnan a nebudete chtít už žádný jiný!
Jak správně připravit čaj?
Jak připravit čaj, aby skvěle chutnal a zachoval si cenné látky pro vaše zdraví? Do nerezové konvičky nalijte čerstvou studenou vodu, postavte ji na plotnu a v bodu varu ji stáhněte z ohně. Na louhování a servírování jednoho druhu čaje mějte vyčleněnou konvičku a hrníčky, které nepřišly do styku s aromatickými látkami. Zamezíte tak nežádoucím pachům v čaji.
Čaj vkládejte do konvičky nebo hrníčku vypláchnutého horkou vodou. Z čaje se lépe uvolní silice a rozvinou se lístky. Na jeden šálek dejte asi jednu lžičku sypaného čaje. Konvička na rozlévání čaje je nejlepší z porcelánu, keramiky nebo nerezu, naopak nevhodná je kovová konvička a další kovové předměty, jež mění chuť čaje.
![Jak správně připravit čaj](/shopFiles/MAG-co-byste-meli-vedet-caj5.png)
Každý druh čaje potřebuje jinou teplotu vody:
-
Černý čaj zalévejte vodou ohřátou na 95 – 100 °C a louhujte ho 3 – 4 minuty.
-
Zelený čaj zalévejte vodou ohřátou na 60 – 80 °C a louhujte ho 1 – 3 minuty.
-
Oolong čaj zalévejte vodou ohřátou na 80 – 90 °C a louhujte ho 1 – 4 minuty.
-
Žlutý čaj zalévejte vodou ohřátou na 80 °C a louhujte ho 3 minuty.
-
Bílý čaj zalévejte vodou ohřátou na 80 – 90 °C a louhujte ho 5 minut.
Pokud nemáte při ruce teploměr na teplotu vody, půl litr vroucí vody má po odstavení za 90 sekund 90 °C, za 4 minuty 80 °C a za 9 minut 70 °C. Litr vroucí vody má po odstavení za 3 minuty 90 °C, za 8 minut 80 °C a za 15 minut 70 °C.
Po vylouhování rozlejte čaj přes sítko do šálků a opět použijte místo kovového sítka umělohmotné, nerezové nebo bambusové sítko. Čaj ničím neochucujte a nechte své smysly, ať se pomazlí s jeho pravou chutí!
Doba čtení: 5 minut, 12.února 2018, Poradna, Štítky:
Čaje