Jak skladovat bylinky

03.srpna 2016, Poradna

Jak skladovat bylinky

Bylinky a jejich uskladnění

Bylinky používáme k dochucování jídel, léčbě různých zdravotních neduhů a posílení těla a ducha. Víte ale, jak bylinky správně skladovat, aby neztratily své aroma, prvotřídní jakost a léčivé vlastnosti? I uchovávání bylinek v domácnosti má určitá pravidla a znaly je už naše babičky. Pokud však nemůžete od své babičky čerpat tyto cenné informace, přinášíme vám rady, jak bylinky uskladnit!

Pozor na látkové a papírové pytlíky

Bylinky znehodnocuje vlhko, světlo, teplo a vzduch. Rozhodně je neskladujte v látkových či papírových pytlících, protože tyto materiály neuchrání bylinky před vlhkostí a unikají jimi aromatické látky. Bylinky uchovávejte na suchém a temném místě maximálně pokojové teploty, nejlépe v tmavých a dobře uzavíratelných nádobách.

Jak skladovat bylinky

Správné nádoby na ukládání bylinek

Ideální jsou skleněné nádoby, které zabrání tomu, aby bylinky přejímaly pachy z okolí a začaly plesnivět. Alternativou ke skleněným nádobám jsou vzduchotěsné plechové či plastové potravinářské krabice. Nádobky vždy před naplněním důkladně umyjte a pečlivě vysušte, protože i jediná kapka může způsobit zplesnivění bylinek a vaše práce by přišla nazmar.

Kam uschovat krabičky s bylinkami

Bylinky uchovávejte podle jednotlivých druhů a krabičky či nádoby popište datem sběru a názvem rostliny, aby nedošlo k jejich záměně. Dobře uskladněné bylinky vám vydrží jeden až dva roky. Bylinky můžete uschovat také do průhledných nádob, ovšem nezapomeňte je umístit do tmavé části mimo dosah slunečních paprsků, nejlépe do suché, větrané místnosti se stabilní teplotou.

Jak skladovat bylinky

Čerstvé bylinky v chladničce

Milujete chuť čerstvých bylinek a nechcete je sušit? Bylinky rozprostřete stonky dolů do skleničky s vodou a dejte je do chladničky. Denně vyměňujte vodu a v případě potřeby stonky zkraťte, aby nedošlo k jejich zahnívání. Rostlinky vám takto vydrží nejméně jeden týden jako právě uříznuté.

Čerstvé bylinky v mrazáku

Skladovat můžete rovněž čerstvé listy a plody bylinek v mrazáku, a to až po dobu půl roku. Jak na to? Bylinky důkladně opláchněte a otřepejte nad utěrkou. Malé porce bylin vložte do mrazicích plastových sáčků či nádobek, popište je a uložte do mrazničky. Bylinky ale nikdy opakovaně nerozmrazujte a nezmrazujte, jinak ztratí aroma a chuť.

Správně uskladněné bylinky vám budou chutnat jako by byly natrhány včera a udrží si svou léčivou sílu, kterou načerpaly z přírody!

03.srpna 2016, Poradna
Líbí se vám tento článek? Tak ho nasdílejte:
Facebook Google+
Podobné články
Kategorie
Vyhledat článek
Populární články
Nejčastější štítky
Zobrazit další