1. Čerstvost kávy
Kávová zrna po pražení a mletí začínají rychle ztrácet svou chuť a aroma. Chcete-li vytěžit z chuti a čerstvosti kávy maximum, preferujte místo namleté kávy raději zrnkovou kávu, kterou si doma potom sami namelete. Sledujte na obalu vytištěné datum pražení. Káva dosahuje své vrcholné chuti jen několik dní poté, co byla upražena, a měla by být spotřebována do jednoho měsíce od data pražení. Všeobecně platí, že čím je datum pražení kávy starší, tím více klesá čerstvost kávových zrn. Pokud tedy kupujete velké pytle s namletou kávou, přicházíte o ten pravý požitek z jejího pití.
Chcete-li mít opravdu jistotu čerstvosti, podívejte se do místních kaváren. Některé praží kávu přímo na místě, což je velké plus.
2. Kvalita kávy
Kvalitní káva je základ. Pokud kupujete nekvalitní kávová zrna, která jsou stará nebo nepříliš čerstvá, málo upražená nebo přepražená, tak vám k výbornému šálku kávy nepomůže ani profesionální kávovar. Proto se určitě vyplatí věnovat pozornost výběru kvalitní zrnkové kávy a nesáhnout hned po nejlevnější variantě.
Jak poznat kvalitní zrnkovou kávu?
- v kávě by neměla být zdeformovaná zrnka a úlomky
- kávová zrna by měla být celistvá, stejně barevná a stejně velká
- kávová zrna by neměla být nedopražená (příliš světlá) ani přepražená (příliš tmavá či mastná)
- káva musí mít silné aroma
3. Mletí kávy
Odborníci tvrdí, že káva začne ztrácet svou chuť do 30 minut od namletí. Proto je nejlepší umlít kávu bezprostředně před vařením. Pokud jde o chuť kávy, záleží také na hrubosti mletí. Hrubost mletí závisí na způsobu přípravy kávy. Obecně platí, že čím kratší čas louhování káva potřebuje, tím jemnější má být mletí zrn. Proto vždy sáhněte po mlýnku s nastavitelnou hrubostí mletí, abyste měli možnost mletí ovlivnit podle potřeby.
- velmi jemně namletá káva je vhodná na přípravu pravé turecké kávy v džezvě
- jemné mletí se hodí na espresso
- středně hrubě namletá káva je určena pro přípravu v moka konvičce
- hrubě namletá káva se nejvíce hodí na filtrovanou kávu
- velmi hrubě namletá káva je nejlepší na přípravu ve french pressu
4. Pražení
Stupeň pražení podstatně ovlivňuje výslednou chuť kávy. Obecně platí, že čím vyšší stupeň pražení, tím výraznější je hořkost. Čím nižší je naopak stupeň pražení, tím více převládá kyselost.
5. Skladování
Aby káva, kterou si koupíte, zůstala déle čerstvá, ujistěte se, že ji skladujete správně. Ideální jsou vakuově uzavíratelné nádoby. Kávu skladujeme na místech bez přístupu světla a vlhka.
6. Kvalita vody
Kvalita vody, kterou používáte, je dalším často přehlíženým aspektem vaření kávy. Přece jen, šálek kávy je tvořen až z 99 % právě vodou. Při přípravě kávy je potřeba dát pozor na chemické složení a na teplotu vody. Tvrdá voda je plná minerálů a nebude dobře spojovat s částicemi z kávy, což povede k nedostatečně extrahované – slabé kávě. A nejen to, vyšší obsah minerálů vede také k usazování ve vašem kávovaru, zejména v podobě vápenných usazenin. Kávovar pak bude vyžadovat, abyste ho odvápňovali častěji. Pokud nechcete, aby voda ovlivňovala chuť vaší kávy, je důležité použít čistou a filtrovanou vodu.
7. Teplota vody
Jak uvařit kafe? Vysoké teploty vedou ke spálení kávy a hořkosti. Naopak příliš nízká teplota vody povede k nedostatečné extrakci, takže káva bude slabá a bez chuti. Optimální teplota vody pro přípravu kávy je kolem 90 stupňů.
8. Poměr vody a kávy
Optimální poměr pro středně silný šálek kávy je 1:20 (jeden díl kávy na 20 dílů vody nebo asi 7,5 g kávy na 150 ml vody). Je však zcela na vašem rozhodnutí, co vám chutná nejvíce a zda máte raději silnější či slabší kávu. Nakonec je to všechno o popíjení dokonalého šálku kávy. Tohoto výsledku můžete dosáhnout pouze experimentováním s různými poměry a hledáním toho, co vám nejvíce vyhovuje.