Jaký je rozdíl mezi arabikou a robustou?

Doba čtení: 3 minuty, 13.října 2021, Poradna

Chuť

Pravděpodobně nejvýraznějším rozdílem mezi kávou Arabika a kávou Robusta je chuť. Arabika a Robusta se pěstují odlišnými způsoby, což má za následek i rozdílnou chuť. Robusta je obecně popisována jako „zemitá“ káva, zatímco Arabika se vyznačuje širokou škálou bohatých chuťových tónů a mívá jemnější, sladší chuť s příchutí čokolády, ovoce nebo bobulí. Robusta má naopak silnější, drsnější a nahořklou chuť se zrnitým podtextem a arašídovou příchutí. Robusta je navíc také mnohem méně kyselejší než Arabika.

Způsob pěstování

Káva Arabika potřebuje pro pěstování odlišné podmínky než Robusta. Důvodem je i vyšší náchylnost na nemoci a nízká odolnost vůči změnám teploty. Káva Arabika se většinou pěstuje ve výškách nad 600 m n. m., potřebuje chladnější klima (17–25 °C) a vyšší vlhkost. Robusta je naopak mnohem odolnější vůči škůdcům a její pěstování nevyžaduje tolik péče. Robustě se daří ve výškách do 600 m n. m. a snese vyšší teploty i výrazné teplotní změny. Největším producentem Arabiky je Brazílie a u Robusty jasně vede Vietnam a Indonésie.

Obsah kofeinu

Co podle vás obsahuje více kofeinu – Arabika nebo Robusta? Většina lidí by asi řekla Arabika, ale překvapivě má vyšší obsah kofeinu právě Robusta. Ve skutečnosti Robusta obsahuje asi 2,7 % kofeinu a Arabika přibližně jen 1,5 % kofeinu. To znamená, že Robusta obsahuje téměř dvakrát více kofeinu než Arabika.

Vzhled kávových zrn

Kávová zrna Robusty mají obvykle kruhový tvar a tmavší barvu. Naopak zrna Arabiky jsou typicky světlejší hnědé barvy a oválnějšího tvaru. Také rýha uprostřed kávového zrna se liší – Arabika mívá zpravidla zakřivenější rýhu a středová rýha u zrna robusty je spíše rovná.

Obsah cukru

Káva Arabika obsahuje téměř dvakrát tolik cukru než Robusta. To samozřejmě vysvětluje hořkou chuť kávy Robusty a to, proč máme obvykle raději kávu Arabika.

Cena

Arabika je podstatně náročnější na pěstování i sklizeň (ruční sběr), a to se odráží i v její ceně. Ta bývá obvykle výrazně vyšší.

Jak poznat kvalitní kávu?

Obecně lze říct, že Arabika je chuťově bohatější a kvalitnější káva než Robusta. Samozřejmě i v případě Robusty lze najít i kvalitní kávu a nelze tak generalizovat, že Arabika je kvalitní káva a Robusta naopak káva nekvalitní a levná. Často se na obalech kávy setkáváme s procentuálním poměrem Arabiky a Robusty. Spousta lidí se tímto poměrem řídí, jakožto ukazatelem kvality. Ani nápis „100% arabika“ na obalu však nezaručuje kvalitu a skvělou chuť kávy. Kvalita kávy se totiž velmi liší i v rámci jednoho druhu kávy. Na chuti a kvalitě kávy se podepisuje spousta faktorů – způsob zpracování, čerstvost kávy, pražení i konkrétní postup při přípravě nápoje.

1. Sledujte kvalitu zrna. Káva musí obsahovat celá zrna bez úlomků a měla by být přibližně stejně velká i barevná.

2. Přivoňte si. Čerstvá káva se vyznačuje velice intenzivní vůní.

3. Zjistěte intenzitu pražení. Tmavá zrna jsou pražená déle a mají intenzivní hořkou chuť, naopak světlejší zrna se praží krátce a vyznačují se kyselejší chutí s ovocnými podtóny. Středně dlouho pražená káva má hořkost i kyselost ve vzájemné rovnováze.

4. Ptejte se po zemi původu. V závislosti na podnebí a způsobu pěstování lze získat i ze stejné odrůdy kávu odlišné kvality. Nejlepší Arabika však pochází jednoznačně z Kolumbie.

Autor článku
Mgr. Daniela Krčová
Copywriterka, Nutriční specialistka, Nutriční terapeutka, Instruktor fitness
Doba čtení: 3 minuty, 13.října 2021, Poradna
Líbí se vám tento článek? Tak ho nasdílejte:
Facebook INSTAGRAM
Podobné články
Kategorie
Vyhledat článek
Populární články
Nejčastější štítky
Zobrazit další