Botanic.cz
0 Kč 0
Získejte 20 Kč na první nákup pouhou registrací.
Kolik zbývá do dopravy zdarma
Nakupte ještě za 999 Kč
999 Kč
Dopravu máte zdarma
Přejít do košíku

Jaký je rozdíl mezi arabikou a robustou?

13.října 2021, Poradna

Chuť

Pravděpodobně nejvýraznějším rozdílem mezi kávou Arabika a kávou Robusta je chuť. Arabika a Robusta se pěstují odlišnými způsoby, což má za následek i rozdílnou chuť. Robusta je obecně popisována jako „zemitá“ káva, zatímco Arabika se vyznačuje širokou škálou bohatých chuťových tónů a mívá jemnější, sladší chuť s příchutí čokolády, ovoce nebo bobulí. Robusta má naopak silnější, drsnější a nahořklou chuť se zrnitým podtextem a arašídovou příchutí. Robusta je navíc také mnohem méně kyselejší než Arabika.

Způsob pěstování

Káva Arabika potřebuje pro pěstování odlišné podmínky než Robusta. Důvodem je i vyšší náchylnost na nemoci a nízká odolnost vůči změnám teploty. Káva Arabika se většinou pěstuje ve výškách nad 600 m n. m., potřebuje chladnější klima (17–25 °C) a vyšší vlhkost. Robusta je naopak mnohem odolnější vůči škůdcům a její pěstování nevyžaduje tolik péče. Robustě se daří ve výškách do 600 m n. m. a snese vyšší teploty i výrazné teplotní změny. Největším producentem Arabiky je Brazílie a u Robusty jasně vede Vietnam a Indonésie.

Obsah kofeinu

Co podle vás obsahuje více kofeinu – Arabika nebo Robusta? Většina lidí by asi řekla Arabika, ale překvapivě má vyšší obsah kofeinu právě Robusta. Ve skutečnosti Robusta obsahuje asi 2,7 % kofeinu a Arabika přibližně jen 1,5 % kofeinu. To znamená, že Robusta obsahuje téměř dvakrát více kofeinu než Arabika.

Vzhled kávových zrn

Kávová zrna Robusty mají obvykle kruhový tvar a tmavší barvu. Naopak zrna Arabiky jsou typicky světlejší hnědé barvy a oválnějšího tvaru. Také rýha uprostřed kávového zrna se liší – Arabika mívá zpravidla zakřivenější rýhu a středová rýha u zrna robusty je spíše rovná.

Obsah cukru

Káva Arabika obsahuje téměř dvakrát tolik cukru než Robusta. To samozřejmě vysvětluje hořkou chuť kávy Robusty a to, proč máme obvykle raději kávu Arabika.

Cena

Arabika je podstatně náročnější na pěstování i sklizeň (ruční sběr), a to se odráží i v její ceně. Ta bývá obvykle výrazně vyšší.

Jak poznat kvalitní kávu?

Obecně lze říct, že Arabika je chuťově bohatější a kvalitnější káva než Robusta. Samozřejmě i v případě Robusty lze najít i kvalitní kávu a nelze tak generalizovat, že Arabika je kvalitní káva a Robusta naopak káva nekvalitní a levná. Často se na obalech kávy setkáváme s procentuálním poměrem Arabiky a Robusty. Spousta lidí se tímto poměrem řídí, jakožto ukazatelem kvality. Ani nápis „100% arabika“ na obalu však nezaručuje kvalitu a skvělou chuť kávy. Kvalita kávy se totiž velmi liší i v rámci jednoho druhu kávy. Na chuti a kvalitě kávy se podepisuje spousta faktorů – způsob zpracování, čerstvost kávy, pražení i konkrétní postup při přípravě nápoje.

1. Sledujte kvalitu zrna. Káva musí obsahovat celá zrna bez úlomků a měla by být přibližně stejně velká i barevná.

2. Přivoňte si. Čerstvá káva se vyznačuje velice intenzivní vůní.

3. Zjistěte intenzitu pražení. Tmavá zrna jsou pražená déle a mají intenzivní hořkou chuť, naopak světlejší zrna se praží krátce a vyznačují se kyselejší chutí s ovocnými podtóny. Středně dlouho pražená káva má hořkost i kyselost ve vzájemné rovnováze.

4. Ptejte se po zemi původu. V závislosti na podnebí a způsobu pěstování lze získat i ze stejné odrůdy kávu odlišné kvality. Nejlepší Arabika však pochází jednoznačně z Kolumbie.

Autor článku
Mgr. Daniela Krčová
Copywriterka, Nutriční specialistka, Nutriční terapeutka, Instruktor fitness
13.října 2021, Poradna
Líbí se vám tento článek? Tak ho nasdílejte:
Facebook INSTAGRAM
Podobné články
Kategorie
Vyhledat článek
Populární články
Nejčastější štítky
Zobrazit další