Botanic.cz
0 Kč 0
Získejte 20 Kč na první nákup pouhou registrací.
Kolik zbývá do dopravy zdarma
Nakupte ještě za 999 Kč
999 Kč
Dopravu máte zdarma
Přejít do košíku

Postupy sušení potravinových doplňků

Doba čtení: 3 minuty, 12.února 2018, Poradna

Postupy sušení

Potravinové doplňky tvoří různé druhy bylin, léčivých rostlin a rostlinných výtažků. Cenné látky se uchovávají sušením rostlin mrazem (lyofilizací), sprejovým sušením, solárním sušením nebo mikrovlnným sušením. Jak se jednotlivé metody od sebe liší a jaké jsou jejich výhody a nevýhody

Lyofilizace

Rostliny pro výrobu potravinových doplňků se rychle zmrazí na teplotu mezi -50 až -100 °C, aby je krystalky ledu nepoškodily. Poté jsou zmrazené rostliny umístěny do sušárny s tlakem nižším, než je tlak vodní páry. Snížený tlak způsobí sublimaci a částice vody se přemění z ledu na páru. Lyofilizací se suší zejména plody a ovoce, které má po usušení až 90 % původních vlastností.

Výhody:

  • Sušené rostliny si zachovávají svou barvu, aroma a obsah vitamínů, minerálů, aminokyselin a vlákniny.
  • Vlastnosti rostlin zůstávají nezměněny, protože proces sušení probíhá při nízkých teplotách.
  • Sušená směs je vysoce kvalitní.


Nevýhody:

  • Oproti jiným způsobům sušení je lyofilizace mnohonásobně dražší.
  • Na sušení mrazem se spotřebuje až pětkrát více energie.
  • Rostliny se suší po menších dávkách a delší dobu.

Sušená Spirulina

Sprejové sušení rozprašováním

Sprejové sušení se nejčastěji využívá pro sušení výluhů z rostlinných drog a listů. V rozprašovací sušárně dochází k sušení roztoku, který se vhání do sušárny tryskami. Roztok se v komoře rychle vysouší horkým vzduchem o teplotě 160 až 220 °C a získává se suchá práškovitá látka o teplotě 30 až 60 °C.

Výhody:

  • Jedná se o poměrně jednoduchý a krátký proces.
  • Tato metoda je levnější než lyofilizace a výsledné potravinové doplňky stojí méně korun.
  • Rozprašovací vysoušeč má mnohem větší kapacitu než lyofilizátor.

Nevýhody:

  • Výluhy z rostlinných drog jsou vystaveny vyšším teplotám a může dojít k poklesu účinných látek.
  • Vysoká teplota může ovlivnit vůni, barvu a chuť prášku.

Tablety Chlorelly

Solární sušení

Při solárním sušení se využívá síla slunečních paprsků uvnitř přístroje. Sušení se provádí prouděním teplého vzduchu ohřátého sluneční energií a přebytečnou vlhkost odvádí ventilátor. Teplota v přístroji je až o 30 °C vyšší než venkovní teplota na slunci, čímž se snižuje doba sušení.

Výhody:

  • Sušičky nepotřebují žádný jiný zdroj energie než sluneční.
  • Proces sušení se realizuje přirozenou cestou.
  • Při vyšších teplotách se zpracuje větší objem a za kratší čas.

Nevýhody:

  • Sušička je závislá na sluneční energii, pokud neobsahuje systém s připojením k jinému zdroji energie.
  • Ve srovnání s ostatními průmyslovými sušičkami je sušicí proces zdlouhavější.

Barley grass

Mikrovlnné sušení

Sušicí proces probíhá od středu k povrchu. To má za důsledek vznik vnitřního tepla, zvýšení tlaku a vytlačení vody k povrchu, z něhož ji odvádí vzdušné proudění. Během mikrovlnného sušení se odstraní všechny kapalné složky při teplotě nad 100 °C, aniž by došlo k přehřevu na konci sušení.

Výhody

  • Rostliny se vysouší rovnoměrně, šetrně a dochází ke zničení mikroorganismů.
  • Mikrovlnné sušení je energeticky úsporné.
  • Oproti klasickému sušení je mikrovlnné sušení rychlejší.

Nevýhody:

  • Mikrovlnné sušení se provádí po menších dávkách.
  • Do mikrovlnného zařízení je nutná vyšší investice než do klasického vysoušecího zařízení.

V dnešní době se nejčastěji používá k sušení rostlin pro potravinové doplňky metoda sprejového sušení. Potravinové doplňky jsou kvalitní, obsahují vysoký podíl účinných látek a pro zákazníky jsou cenově dostupné.

Autor článku
Radka Kelichová
Copywriterka
Doba čtení: 3 minuty, 12.února 2018, Poradna
Líbí se vám tento článek? Tak ho nasdílejte:
Facebook INSTAGRAM
Podobné články
Kategorie
Vyhledat článek
Populární články
Nejčastější štítky
Zobrazit další