Potravinové doplňky tvoří různé druhy bylin, léčivých rostlin a rostlinných výtažků. Cenné látky se uchovávají sušením rostlin mrazem (lyofilizací), sprejovým sušením, solárním sušením nebo mikrovlnným sušením. Jak se jednotlivé metody od sebe liší a jaké jsou jejich výhody a nevýhody
Lyofilizace
Rostliny pro výrobu potravinových doplňků se rychle zmrazí na teplotu mezi -50 až -100 °C, aby je krystalky ledu nepoškodily. Poté jsou zmrazené rostliny umístěny do sušárny s tlakem nižším, než je tlak vodní páry. Snížený tlak způsobí sublimaci a částice vody se přemění z ledu na páru. Lyofilizací se suší zejména plody a ovoce, které má po usušení až 90 % původních vlastností.
Výhody:
-
Sušené rostliny si zachovávají svou barvu, aroma a obsah vitamínů, minerálů, aminokyselin a vlákniny.
-
Vlastnosti rostlin zůstávají nezměněny, protože proces sušení probíhá při nízkých teplotách.
-
Sušená směs je vysoce kvalitní.
Nevýhody:
-
Oproti jiným způsobům sušení je lyofilizace mnohonásobně dražší.
-
Na sušení mrazem se spotřebuje až pětkrát více energie.
-
Rostliny se suší po menších dávkách a delší dobu.
Sprejové sušení rozprašováním
Sprejové sušení se nejčastěji využívá pro sušení výluhů z rostlinných drog a listů. V rozprašovací sušárně dochází k sušení roztoku, který se vhání do sušárny tryskami. Roztok se v komoře rychle vysouší horkým vzduchem o teplotě 160 až 220 °C a získává se suchá práškovitá látka o teplotě 30 až 60 °C.
Výhody:
-
Jedná se o poměrně jednoduchý a krátký proces.
-
Tato metoda je levnější než lyofilizace a výsledné potravinové doplňky stojí méně korun.
-
Rozprašovací vysoušeč má mnohem větší kapacitu než lyofilizátor.
Nevýhody:
-
Výluhy z rostlinných drog jsou vystaveny vyšším teplotám a může dojít k poklesu účinných látek.
-
Vysoká teplota může ovlivnit vůni, barvu a chuť prášku.
Solární sušení
Při solárním sušení se využívá síla slunečních paprsků uvnitř přístroje. Sušení se provádí prouděním teplého vzduchu ohřátého sluneční energií a přebytečnou vlhkost odvádí ventilátor. Teplota v přístroji je až o 30 °C vyšší než venkovní teplota na slunci, čímž se snižuje doba sušení.
Výhody:
-
Sušičky nepotřebují žádný jiný zdroj energie než sluneční.
-
Proces sušení se realizuje přirozenou cestou.
-
Při vyšších teplotách se zpracuje větší objem a za kratší čas.
Nevýhody:
-
Sušička je závislá na sluneční energii, pokud neobsahuje systém s připojením k jinému zdroji energie.
-
Ve srovnání s ostatními průmyslovými sušičkami je sušicí proces zdlouhavější.
Mikrovlnné sušení
Sušicí proces probíhá od středu k povrchu. To má za důsledek vznik vnitřního tepla, zvýšení tlaku a vytlačení vody k povrchu, z něhož ji odvádí vzdušné proudění. Během mikrovlnného sušení se odstraní všechny kapalné složky při teplotě nad 100 °C, aniž by došlo k přehřevu na konci sušení.
Výhody
-
Rostliny se vysouší rovnoměrně, šetrně a dochází ke zničení mikroorganismů.
-
Mikrovlnné sušení je energeticky úsporné.
-
Oproti klasickému sušení je mikrovlnné sušení rychlejší.
Nevýhody:
-
Mikrovlnné sušení se provádí po menších dávkách.
-
Do mikrovlnného zařízení je nutná vyšší investice než do klasického vysoušecího zařízení.
V dnešní době se nejčastěji používá k sušení rostlin pro potravinové doplňky metoda sprejového sušení. Potravinové doplňky jsou kvalitní, obsahují vysoký podíl účinných látek a pro zákazníky jsou cenově dostupné.