17.–19. 9. Víkendová sleva | -20 % na Extrakt z houby Maitake

Botanic.cz
0 Kč 0
Získejte 20 Kč na první nákup pouhou registrací.
Kolik zbývá do dopravy zdarma
Nakupte ještě za 999 Kč
999 Kč
Dopravu máte zdarma
Přejít do košíku

Příprava čaje Matcha

15.února 2018, Zajímavosti

Čaj Matcha se zákuskem

Osvojte si rituál budhistických mnichů!

Buddhističtí mnichové z Japonska jsou mistry v přípravě čaje Matcha a my Vám prozradíme, jaké je tajemství tohoto lahodného nápoje. I u Vás doma může zavonět čaj Matcha jako v obydlích mnichů, kteří světu poodhalili, jak postupovat při jeho přípravě. Vychutnejte si tento zelený práškový čaj a osvojte si postup, který mnichové zdokonalovali po stovky let. Času věnovanému přípravě čaje Matcha rozhodně nebudete litovat!

Víte, jak vypadá čaj Matcha?

Na rozdíl od zeleného čaje z čajových lístků, čaj Matcha tvoří zrníčka jemného čajového prachu. To ovšem není jediná odlišnost od zeleného čaje. Čaj Matcha je jedinečný tím, že se tento jemný prášek nelouhuje a neslévá. Místo toho se rozšlehá a ihned si můžete vychutnat jeho výjimečnou chuť.

Prášek Matcha

Speciální pomůcky jsou zárukou úspěchu!

Naučte se připravit čaje Matcha jako japonští mistři a pořiďte si nezbytné pomůcky, bez nichž nedosáhnete vytouženého výsledku. Chybět by vám nemělo:

  • Čajová miska Chawan
  • Bambusová metlička Chasen
  • Bambusová odměrka Chashak
  • Čajové sítko
  • Tradiční stojánek na bambusovou metličku

Tvar metličky je vybroušen k dokonalosti a podaří se Vám s ní vyšlehat čajová zrníčka. Životnost této metličky prodloužíte tím, že ji necháte vyschnout v tradičním stojánku.

Čaj Matcha

Prozradíme Vám, jak na lahodný čaj Matcha

A jak na samotnou přípravu čaje? Zpočátku nejspíš nedosáhnete takového výsledku jako buddhističtí mniši, ale s každým dalším pokusem získáte do ruky cit a švih. Přípravu bychom mohli rozdělit do dvou fází: nejprve se čaj Matcha prosívá čajovým sítkem, a poté našlehá v čajové misce.

1. fáze přípravy čaje Matcha

Na každých 100 ml vody budete potřebovat 1 gram čaje Matcha. Na odměření čaje použijte bambusový Chashak. Do bambusové čajové misky zvané Chawan prosejte čaj přes čajové sítko, aby se snadněji rozpouštěl.

Následně uvařte v konvici měkkou vodu, jelikož tato voda se v Japonsku používá na zalití čaje. Pokud vám teče z vodovodu tvrdá voda, odfiltrujte ji, převařte nebo ji nahraďte měkkou přírodní minerální vodou. Vodu přiveďte k varu a nechte ji zchladit na osmdesát stupňů.

Příprava čaje Matcha

2.fáze přípravy čaje Matcha

Čajový prášek Matcha zalijte v misce Chashak mírně zchlazenou horkou vodou. Pomocí metličky vyšlehejte prášek odspodu směrem nahoru. Důležité je to, abyste šlehali pohybem vycházejícím z celého zápěstí a energeticky pohybovali metličkou tam a zpět. Šlehejte do doby, než rozmícháte všechen prášek. Až se na povrchu vytvoří jemná smetanová pěna, šlehání zpomalte a odstraňte větší bubliny. Chasen pomalu otočte kolem misky a zvedněte.

Čaj Matcha byste si měli dopřávat každý den, neboť má blahodárné účinky na celý lidský organismus. Udělejte si čas na svůj každodenní rituál a pozvěte na čajový dýchánek i své známé nebo rodinu. Setkání nad čajem Matcha bude nezapomenutelné a rádi si ho zopakujete!

Autor článku
Radka Kelichová
Copywriterka
15.února 2018, Zajímavosti
Líbí se vám tento článek? Tak ho nasdílejte:
Facebook INSTAGRAM
Podobné články
Kategorie
Vyhledat článek
Populární články
Nejčastější štítky
Zobrazit další