Osvojte si rituál budhistických mnichů!
Buddhističtí mnichové z Japonska jsou mistry v přípravě čaje Matcha a my Vám prozradíme, jaké je tajemství tohoto lahodného nápoje. I u Vás doma může zavonět čaj Matcha jako v obydlích mnichů, kteří světu poodhalili, jak postupovat při jeho přípravě. Vychutnejte si tento zelený práškový čaj a osvojte si postup, který mnichové zdokonalovali po stovky let. Času věnovanému přípravě čaje Matcha rozhodně nebudete litovat!
Víte, jak vypadá čaj Matcha?
Na rozdíl od zeleného čaje z čajových lístků, čaj Matcha tvoří zrníčka jemného čajového prachu. To ovšem není jediná odlišnost od zeleného čaje. Čaj Matcha je jedinečný tím, že se tento jemný prášek nelouhuje a neslévá. Místo toho se rozšlehá a ihned si můžete vychutnat jeho výjimečnou chuť.
Speciální pomůcky jsou zárukou úspěchu!
Naučte se připravit čaje Matcha jako japonští mistři a pořiďte si nezbytné pomůcky, bez nichž nedosáhnete vytouženého výsledku. Chybět by vám nemělo:
-
Čajová miska Chawan
-
Bambusová metlička Chasen
-
Bambusová odměrka Chashak
-
Čajové sítko
-
Tradiční stojánek na bambusovou metličku
Tvar metličky je vybroušen k dokonalosti a podaří se Vám s ní vyšlehat čajová zrníčka. Životnost této metličky prodloužíte tím, že ji necháte vyschnout v tradičním stojánku.
Prozradíme Vám, jak na lahodný čaj Matcha
A jak na samotnou přípravu čaje? Zpočátku nejspíš nedosáhnete takového výsledku jako buddhističtí mniši, ale s každým dalším pokusem získáte do ruky cit a švih. Přípravu bychom mohli rozdělit do dvou fází: nejprve se čaj Matcha prosívá čajovým sítkem, a poté našlehá v čajové misce.
1. fáze přípravy čaje Matcha
Na každých 100 ml vody budete potřebovat 1 gram čaje Matcha. Na odměření čaje použijte bambusový Chashak. Do bambusové čajové misky zvané Chawan prosejte čaj přes čajové sítko, aby se snadněji rozpouštěl.
Následně uvařte v konvici měkkou vodu, jelikož tato voda se v Japonsku používá na zalití čaje. Pokud vám teče z vodovodu tvrdá voda, odfiltrujte ji, převařte nebo ji nahraďte měkkou přírodní minerální vodou. Vodu přiveďte k varu a nechte ji zchladit na osmdesát stupňů.
2.fáze přípravy čaje Matcha
Čajový prášek Matcha zalijte v misce Chashak mírně zchlazenou horkou vodou. Pomocí metličky vyšlehejte prášek odspodu směrem nahoru. Důležité je to, abyste šlehali pohybem vycházejícím z celého zápěstí a energeticky pohybovali metličkou tam a zpět. Šlehejte do doby, než rozmícháte všechen prášek. Až se na povrchu vytvoří jemná smetanová pěna, šlehání zpomalte a odstraňte větší bubliny. Chasen pomalu otočte kolem misky a zvedněte.
Čaj Matcha byste si měli dopřávat každý den, neboť má blahodárné účinky na celý lidský organismus. Udělejte si čas na svůj každodenní rituál a pozvěte na čajový dýchánek i své známé nebo rodinu. Setkání nad čajem Matcha bude nezapomenutelné a rádi si ho zopakujete!