Botanic.cz
0 Kč 0
Získejte 20 Kč na první nákup pouhou registrací.
Kolik zbývá do dopravy zdarma
Nakupte ještě za 999 Kč
999 Kč
Dopravu máte zdarma
Přejít do košíku

Prospěch ořechů na náš organismus

Doba čtení: 5 minut, 12.února 2018, Poradna

Jak ořechy prospívají našemu organismu?

Mix ořechů

Ořechy jsou výborné pro doplnění energie a k zahnání hladu. Toto zdravé mlsání pomáhá i přes řadu mýtů při hubnutí a prospívá našemu zdraví. I Vy byste měli mít ve své spíži sklenici ořechů a denně si dopřát alespoň hrst této dobroty. Jaký přínos má pravidelná konzumace ořechů pro náš organismus?

Arašídy

Pozitivní účinky ořechů na lidské zdraví

O účinných látkách v ořeších bylo provedeno mnoho studií, jež prokázaly, že ořechy zrychlují metabolismus, regulují krevní tlak, působí příznivě na nervovou soustavu a podporují zdravý stav srdce. Dodávají organismu vysoce kvalitní bílkoviny a nenasycené tuky, které snižují hladinu cholesterolu v krvi.

Ořechy obsahují pořádnou dávku vitamínů a minerálů. Ve většině druhů ořechů se vyskytuje důležitý antioxidant vitamín E, kyselina listová, hořčík, železo a steroly a fytoestrogeny pro správnou činnost srdce a krevního oběhu. Podle posledních poznatků mají ořechy protizánětlivý účinek a mohou pomoci od zánětlivého onemocnění cév.

Druhy ořechů a jejich přínos pro naše zdraví

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy

  • 2 822KJ/100g, tuky 60.3g/100g
  • Zdraví prospěšné látky: draslík, hořčík, selen, zinek, měď, mangan, omega-3 nenasycené mastné kyseliny, vitamíny E, B1 a B6, kyselina listová

Vlašské ořechy chrání organismus před buněčným stárnutím a zánětlivými procesy. Již 30 g těchto ořechů denně snižuje hladinu cholesterolu až o 0,3 mmol/l. Obsažené omega-3 mastné kyseliny působí preventivně proti kardiovaskulárním chorobám a vitamíny a minerály posilují vlasy, nehty a pokožku a zvyšují sexuální potenci.

Lískové ořechy

Lískové oříšky

  • 2 872KJ/100g, tuky 65.2g/100g
  • Zdraví prospěšné látky: vitamín E, vápník, hořčík, zinek, kyselina listová, biotin, vitamíny skupiny B, mangan, selen, železo

Lískové oříšky chrání buňky před volnými radikály a mají blahodárný vliv na cukrovku druhého typu, stařeckou demenci a zrak. Upravují hladinu cholesterolu a cukru v krvi, pomáhají při osteoporóze, podporují správnou činnost srdce a posilují paměť a nervy.

Kešu ořechy

Kešu ořechy

  • 2 530KJ/100g, tuky 46g/100g
  • Zdraví prospěšné látky: vitamín E, hořčík, niacin, kyselina listová, vitamíny skupiny B, zinek, hořčík, vápník, fosfor, resveratrol

Hrstka kešu po ránu stabilizuje hladinu cukru v krvi po celý den. Na rozdíl od ostatních druhů ořechů, arašídy neobsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny, zato se v nich vyskytuje látka resveratrol, která má antioxidační účinky a prodlužuje věk. Díky vysokému podílu vlákniny arašídy podporují vyprazdňování a zasytí na delší dobu.

Mandle

Mandle

  • 2 587KJ/100g, tuky 52.4g/100g
  • Zdraví prospěšné látky: vitamín E, draslík, vápník, hořčík, železo, zinek, fosfor

Mandle obsahují vysoký podíl hořčíku, který pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Ze všech oříšků mají mandle nejvíce vlákniny a nechybí v nich antioxidanty a látky snižující hladinu škodlivého cholesterolu. Mandle rovněž zlepšují kvalitu vlasů, nehtů a zubů a jsou odpovědí na dlouhověkost a dobrou náladu.

Pekanové ořechy

  • 2 871KJ/100g, tuky 71g/100g
  • Zdraví prospěšné látky: zinek, vitamíny skupiny B, provitamín A, draslík, vápník, železo, fosfor

Pekanové ořechy jsou bohaté na zinek, jenž je důležitý pro fungování bílých krvinek. Tyto ořechy snižují hladinu cholesterolu, působí antiskleroticky, podporují funkci srdce, posilují paměť a chrání buňky před volnými radikály. Pekanové ořechy jsou účinnou obranou proti kardiovaskulárním onemocněním a Alzheimerově a Parkinsonově chorobě.

Pistácie

Pistáciové oříšky

  • 2 658KJ/100g, tuky 54.7g/100g
  • Zdraví prospěšné látky: thiamin, draslík, fytosteroly, vitamín A a E, hořčík, vápník

Pistáciové oříšky mají vysoký podíl draslíku, který eliminuje účinky soli a upravuje krevní tlak. Přítomné fytosteroly v pistáciích snižují cholesterol v krvi a působí preventivně proti výskytu rakoviny. Tyto oříšky jsou plné antioxidantů a svým obsahem vitamínů a minerálů prospívají imunitě a nervovému systému.

Para ořechy

Para ořechy

  • 2 873KJ/100g, tuky 68.3g/100g
  • Zdraví prospěšné látky: draslík, hořčík, selen, vitamín A, E a D, vitamíny skupiny B, vápník, fosfor, železo

Para ořechy jsou významnou zásobárnou selenu, jehož vyšší hladina v organismu působí jako prevence před některými druhy rakoviny. Hrst para ořechů denně dodává energii, udržuje zdravé zuby, snižuje hladinu LDL cholesterolu a pomáhá při nervových onemocněních, dokonce i při depresi.

Makademové ořechy

Makadamové ořechy

  • 2 960KJ/100g, tuky 75g/100g
  • Zdraví prospěšné látky: selen, fosfor, vápník, železo, vitamín E, kyselina palmitová, niacin, flavonoidy

Makadamové ořechy upravují krevní tlak, účinkují jako antioxidanty, podporují imunitu a zlepšují funkce mozku, zejména paměť a koncentraci. Obsažené tuky aktivují tělo k efektnějšímu spalování vlastních tuků. Těmto ořechům je přičítán blahodárný vliv na kardiovaskulární systém.

Jaká je doporučená denní dávka ořechů?

Ořechy a oříšky jsou sice tučné a energeticky náročné, ale při konzumaci menšího množství se to nijak neodrazí na Vaší postavě, ba naopak. Ořechy mají nízký glykemický index, takže Vás na delší dobu zasytí a nebudete po nich hned hladoví. Odborníci doporučují přibližně jednu hrst ořechů denně, což je zhruba 30 až 50 g.

Dávka ořechů

Jak skladovat vyloupané ořechy?

Urodila se Vám velká úroda ořechů nebo jste koupili větší množství ořechů za výhodnou cenu? Než jádra ořechů uskladníte, nechte je pořádně vyschnout. Platí to zejména pro čerstvou úrodu ořechů. Suchá jádra ořechů nasypejte do uzavíratelných nádob s víčkem a vložte do mrazáku, kde Vám vydrží při stálé teplotě až jeden rok, v chladničce až čtyři měsíce. Pokud víte, že ořechy spotřebujete do pár týdnů, skladujte je na temném a suchém místě v chladné místnosti.

Ořechy lze i zavařit do sklenic. Nasypejte ořechy do suchých zavařovacích sklenic a zašroubujte je víčky. Sklenice dejte do zavařovacího hrnce a dolijte do něj vodu, aby byly sklenice do půlky ponořené. Sterilujte na mírném ohni asi 10 minut od bodu varu. Po vyjmutí z hrnce otočte sklenice s ořechy dnem vzhůru a nechte vychladnout. Takto zavařené ořechy Vám vydrží i několik let.

Pochutnejte si na ořeších každý den a udělejte něco pro své zdraví. Kvalitní a širokou nabídku lahodných ořechů jsme pro Vás připravili na Botanic.cz, kde máte záruku toho, že jsou ořechy skutečně čerstvé!

 

Autor článku
Radka Kelichová
Copywriterka
Doba čtení: 5 minut, 12.února 2018, Poradna
Líbí se vám tento článek? Tak ho nasdílejte:
Facebook INSTAGRAM
Podobné články
Kategorie
Vyhledat článek
Populární články
Nejčastější štítky
Zobrazit další