Quinoa nebo merlík chilský má jemnou oříškovou chuť a patří mezi bezlepkové potraviny. Obsahuje esenciální aminokyseliny a až dvakrát více vlákniny než obiloviny. Hodí se pro redukční diety, jelikož má nízký glykemický index. Quinoa má v kuchyni široké využití a připravíte z ní mnoho výborných pokrmů pro vegetariány, děti i milovníky masa. Jaké recepty stojí za odzkoušení?
Quinoa k snídani
Sladká kaše z quinoy s jablky
Doba přípravy: 45 minut, počet porcí: 4
Suroviny: 250 g quinoy, 0,65 l mléka, 2 velká nastrouhaná jablka, 1 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce medu nebo javorového sirupu, 1/2 lžičky mořské soli, 50 g nasekaných ořechů
Postup: Quinou propláchněte vodou a přidejte ji do vroucího mléka se solí. Přikryjte ji pokličkou (ponechte malou mezeru na únik vzduchu) a vařte pozvolna asi 15 minut. Pak přidejte nastrouhaná jablka, cukr, med a skořici a vařte dalších 10 minut do úplného změknutí. Hotovou kaši nalijte do misek, posypejte ořechy a podávejte.
Čokoládový moučník z quinoy
Doba přípravy: 70 minut, počet porcí: 2
Suroviny 400 g vařené quinoy, 100 g jahelné mouky, 20 g kakaového prášku, 100 ml mléka, 2 vejce, 1/3 lžičky jedlé sody, špetka soli, 4 lžíce medu, plátky kokosu ozdobu.
Postup: Umixujte dohladka vejce, med, špetku soli, jedlou sodu, kakaový prášek, mouku, mléko a vařenou quinou. Těsto rozdělte do dvou zapékacích misek, ozdobte kokosem a pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů. Nechte mírně zchladnout a podávejte.
Šálkový quinoa pudink
Doba přípravy: 25 minut, počet porcí: 2
Suroviny: 1 šálek quinoy, 4 šálky mléka, 1 lžíce medu nebo javorového sirupu, vanilkové aroma či pravá vanilka, 1 lžička skořice, špetka soli.
Postup: Quinou důkladně propláchněte, dejte do hrnce a přidejte k ní ostatní suroviny. Směs přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 20 minut. Dejte pozor na to, aby se nevyvařila veškerá tekutina. Po této době hrnec odstavte a pudink v průběhu 5 minut občas promíchejte. Servírujte ho v miskách a ozdobte ho bobulovitým ovocem.
Quinoa k obědu
Indická polévka s quinou
Doba přípravy: 60 minut, počet porcí: 8
Suroviny: 1 menší limetka, 3 stroužky česneku, 1 cibule, 600 g směsi zeleniny nakrájené na nudličky (mrkev, paprika, hrášek, kukuřice, celer…), 100 g quinoy, 200 ml kokosového krému, 1 lžíce čerstvého zázvoru nebo 1 lžička mletého zázvoru, 1 lžička kurkumy, 1 lžička chilli koření, 3 lžíce kari pasty, 3 lžíce olivového oleje, 1 kostka zeleninového bujonu, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžičky soli, 2 lžíce třtinového cukru, opražená sezamová semínka, čerstvý koriandr na ozdobu
Postup: Cibuli nakrájejte najemno, orestujte ji na oleji a přidejte k ní nakrájenou zeleninu. Za občasného míchání restujte dalších pět minut. Mezitím si připravte 1 ¼ litru vývaru z bujónové kostky a soli. Do orestované zeleniny přidejte koření, kari pastu, quinou, zalijte vše vývarem a vařte pod pokličkou na mírném ohni asi 15 minut. Poté přidejte kokosové mléko, prolisovaný česnek, limetkovou šťávu, sójovou omáčku, cukr a krátce povařte. Servírujte s opraženými sezamovými semínky a nasekaným koriandrem.
Quinoa s kuřecím masem a zeleninou
Doba přípravy: 50 minut, počet porcí: 4
Suroviny: 300 g quinoy, 500 g kuřecích prsou, 2 papriky nebo 2 cukety, 3 jarní cibulky, 2 stroužky česneku, 100 g kukuřice, 100 g hrášku, 1 dcl pasírovaných rajčat, sůl, olivový olej, sladká chilli omáčka a gyros koření dle chuti
Postup: Maso nakrájejte na nudličky, okořeňte a orestujte na oleji. Přidejte nakrájenou papriku, plátky česneku a bílé části jarních cibulek. Orestujte a přidejte pasírovaná rajčata, chilli omáčku, gyros koření, kukuřici a hrášek a chvíli poduste. Promíchejte s quinou uvařenou podle návodu na obalu a podávejte sypané zelenou cibulkovou natí.
Quinoa s brokolicí a tofu
Doba přípravy: 40 minut, počet porcí: 4
Suroviny: 1 hrnek quinoy, 1 balení uzeného či marinovaného tofu, 1 menší brokolice, 1 cibule, 1 plechovka fazolí, kari pasta nebo chilli koření, kokosové mléko, špetka soli, špetka mletého kardamomu.
Postup: Quinou uvařte se solí a kardamomem. Na cibuli osmahněte nakrájené tofu, přidejte fazole, osolte, ochuťte kari pastou nebo chilli a vmíchejte růžičky spařené brokolice. Nakonec zalijte kokosovým mlékem.
Quinoa k večeři
Doba přípravy 45 minut, počet porcí: 4
Suroviny: 1 hrnek quinoy, 1 plechovka sterilované cizrny, 300 g rajčat, 2 lžíce olivového oleje, 50 g rukoly, sůl a pepř na dochucení
Dresink: 5 lžic olivového oleje, 3 lžíce citronové šťávy, 3 stroužky česneku, sůl a pepř na dochucení
Postup: Troubu předehřejte na 170 stupňů. Rajčata nakrájejte na větší kusy a dejte je společně s okapanou cizrnou na plech. Přidejte olivový olej, ochuťte solí a pepřem a vložte na 40 minut do trouby. Mezitím do vroucí vody nasypte quinou (poměr vody a quinoy 1 : 2) a vařte 15 minut, dokud se voda nevyvaří a poté nechte dojít pod poklicí. Rajčata s cizrnou a quinou nechte vychladnout, přidejte dresink a nakrájenou rukolu, promíchejte a servírujte.
Pizza z quinoy
Doba přípravy: 60 minut, počet porcí: 2
Suroviny: 210 g quinoy, 1 kypřící prášek, špetka soli, provensálské koření, bazalka, 100 g rajčatové omáčky, 150 g rajčat, 200 g mozzarelly, černé olivy
Postup Quinou namočte předem na 8 hodin do studené vody. Troubu rozehřejte na 190 stupňů. Namočenou quinou sceďte a důkladně propláchněte. Nasypte ji do mixéru a rozmixujte ji s kypřicím práškem, špetkou soli, provensálským kořením a 50 ml vody. Formu na pizzu potřete olejem, vlijte do ní těsto a pečte z jedné strany 15 minut a z druhé 5 až 10 minut dozlatova. Poté pizzu potřete rajčatovou omáčkou, poklaďte rajčaty, sýrem, olivami a nasekanou bazalkou a dejte ještě na 5 až 10 minut do trouby.
Máslová dýně zapečená s quinou
Doba přípravy: 60 minut, počet porcí: 2-4
Suroviny: 1 středně velká máslová dýně, olivový olej, pepř, sůl, sušené oregano, 1 nasekaná cibule, 100 g quinoy, 100 g sýru feta, 50 g opražených piniových oříšků, 1 malá nastrouhaná mrkev, pažitka, šťáva z poloviny citrónu, 1 červená paprika nakrájená na kostičky, 50 g černých oliv bez pecek.
Postup: Troubu předehřejte na 180 stupňů. Dýni rozpulte a vydlabejte semínka s vlákny a část dužiny s vlákny. Vložte ji na plech s pečícím papírem, pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a pečte asi 35 minut, dokud dýně nezměkne. Quinou propláchněte vodou a vařte s vodou v poměru 1 : 2 asi 15 minut. Na oleji zpěňte cibuli, přidejte mrkev a uvařenou quinou. Osolte, okořeňte oreganem a duste asi 10 minut. Na závěr vmíchejte olivy, citrónovou šťávu a kostičky sýru feta. Touto směsí naplňte dýni a pečte v troubě dalších 10 minut. Servírujte posypané pažitkou a piniovými oříšky.