Zdravé alternativy k cukru? Vítězí Stévie!
Zamysleli jste se někdy nad tím, kolik zkonzumujete cukru za den, týden, měsíc či rok? Průměrně ročně spořádáme až 40 kg cukru, což je dvojnásobek doporučeného množství. I když zrovna nejíte nic sladkého, i v ostatních potravinách a pochutinách se může skrývat cukr. Naučte se číst složení výrobků a začněte cukr nahrazovat zdravějšími variantami – například přírodní Stévií!
Stévie – sladký klenot přírody
Pro někoho je sladidlo Stévie stále zahaleno rouškou tajemství. Tato subtropická rostlina dorůstající výšky 65 až 80 cm pochází z oblasti kolem řeky Paraná v Jižní Americe. Již domorodí Indiáni ji využívali ke slazení a k léčebným účelům. Bylina výborně funguje na pálení žáhy a dezinfikuje ústa, čímž pomáhá předcházet vzniku zubního kazu. Na rozdíl od chemických sladidel, Stévie nemá projímavé účinky ani při nadměrné konzumaci.
Stévie z Botanicu do Vašich domovů
Ke slazení nápojů a jídel se používají čerstvé, mražené nebo sušené lístky, které jsou nabity řadou zdraví prospěšných látek. Na Botanicu seženete tři nejoblíbenější formy Stévie: drcené listy, prášek a extrakt. Z těchto forem je nejlepší a nejkvalitnější vysoce koncentrovaný extrakt s obsahem 98 % steviosidů. Tento práškový extrakt skvěle chutná, nezanechává na jazyku nahořklý dozvuk a výborně se rozpouští ve vodě.
Cukr nebo Stévie?
Když porovnáme cukr se Stévií, zjistíme fantastickou věc: Stévie je 250 až 300x sladší než cukr, za což vděčí glykosidům. Denní dávku 131 gramů cukru nahradíte pouze 0,5 g steviosidu. Na rozdíl od cukru, Stévie dokáže stabilizovat hladinu krevního cukru a má nulový glykemický index – z toho důvodu je také vhodná pro diabetiky! Bez výčitek si ji mohou dopřát všichni milovníci sladkých chutí, protože neobsahuje žádné kalorie.
Stévie do cukroví místo cukru
Stévii můžete přidat do všech receptů, kde je předepsán cukr – dokonce i do cukroví! A to je v době blížících se Vánoc dobrá zpráva. Na pečení je nejpraktičtější prášek ze Stévie, který rozpusťte v troše vody a zapracujte do těsta. Svou sladkou chuť si Stévie zachovává i při vysokých teplotách do 200 °C. Pokud by Vám vadila v cukroví a jiných pokrmech pachuť Stévie, zkombinujte ji s malým množstvím přírodního sladidla, například s medem nebo javorovým sirupem.
Nenechte se odradit chutí Stévie
Stévie nemusí vyhovovat každému, protože má specifickou, jemně nahořklou chuť. Vybírejte proto opravdu kvalitní produkty ze Stévie a dejte přednost práškovému extraktu s 98 % steviosidů, který naleznete v naší nabídce. Naučte se sladit Stévií postupně a zpočátku používejte raději menší množství, abyste nápoj nebo pokrm nepřesladili. Zajímavostí je, že sladkou chuť Stévie zachytávají až chuťové pohárky v zadní části jazyka, proto ji vnímáme chuťově trochu jinak než cukr. Vše je ale o zvyku.
Stévií sladili již naši předci
Stévii využívali už naši předci, kteří znali její pozitivní účinky na lidské zdraví. V současné době má bylina Stévie své nezastupitelné místo ve zdravé výživě a přínosem je hlavně pro obézní lidi a osoby s vysokými hodnotami krevního cukru. Nemusíte se vzdávat sladkých nápojů a pokrmů, ale buďte chytří a myslete na to, že zdraví je to nejdůležitější, co ve svém životě máme. Pokud tedy přemýšlíte, čím nahradit cukr, Stévie je jasným vítězem!