Mandle - Natural
Mandle - Natural
Mandle - Natural

Mandle
Natural

Produkt z USA

Mandle jsou od pradávna součástí stravy, kde představují doplněk s obrovským množstvím užitečných a přínosných látek. Celý popis
Varianta: 250g
Doručíme ve středu 24.5.
Přihlašte se a získejte lepší cenu
Našim věrným zákazníkům dáváme lepší ceny.
Přihlásit se
Mandle patří do skupiny oříšků, které jsou neodmyslitelnou součástí oslav, vánočních dekorací, ale i běžné stravy. Čím si to zasloužily? Nejen o tom se brzy dozvíme, avšak nepředbíhejme. Mandle jako taková, anglicky Almond a latinsky Prunus dulcis, se získává z dřevnaté rostliny známé jako Mandloň. Jedná se o keř, ale i strom střední výšky dorůstající od 4 do 10 metrů s listy dlouhými až 15 centimetrů. Velmi zajímavá je doba květenství. V zimním období, kdy ostatní stromy vypadají jako tiší pozorovatelé bez života, je Mandloň obsypána krásnými bílo-růžovými květy. Z nich se v pozdější době stanou ony známé plody s lahodnou peckou (jeden strom vyprodukuje až 50kg mandlí). Strukturou a původem je Mandloň příbuzná například broskvi. Samotná mandle je ve tvrdé skořápce, kterou musíme překonat, abychom se dostali k chutnému oříšku. Pěstují se celkem dva druhy mandlí - hořké a sladké. Ty hořké nejsou většinou dostupné pro širší veřejnost. Pěstují se výhradně pro další zpracování - například výrobu mandlového oleje. Sladké oproti tomu známe všichni. Jejich využití je velmi široké. Jedí se samotné, ale mohou se stát součástí složitějšího kulinářství (saláty, maso, atd.) Napadlo by nás, že konzumace mandlí je stará několik tisíc let? Přesně se neví, jak dlouho se vlastně mandle konzumují - nejstarší dochované známky a zdomácnění Mandloně jsou z období mezi 3000 a 2000 lety před naším letopočtem z oblasti známé jako Numerie (dnešní Jordánsko). Mandle jako takové se našly i v hrobce nejznámějšího egyptského faraona Tutankhamuna pocházející z roku 1325 přen naším letopočtem. Jen pro zajímavost - u nás se mandle ve větším množství pěstují od roku 1846, kdy dala pokyn k jejich výsadbě sama Marie Terezie. Původem je pro Mandloň sice Asie, díky působení člověka se však rozšířil po celém světě, narazíme na ni tak v Africe, Evropě, ale i Austrálii a dalších kontinentech. Můžeme ji tak najít i v některých zahradách v naší republice. Její pěstování však není nic snadného. Nejvíce jí vyhovují suchá léta a vlhké zimy s teplotami kolem 15-30 stupňů. Určitě nás zajímá i něco více ke složení a samotným účinkům. Pojďme tedy na to.
Složení Mandlí
Obrovskou výhodou je u mandlí komplexní zastoupení živin, které pro náš život potřebujeme. Mandle patří svým obsahem bílkovin na vrchol žebříčku potravin. Narazili bychom i na vysoké zastoupení tuků (více jak polovina hmotnosti). Nemusíme se však bát, jedná se o zdravé tuky, které našemu tělu prospívají. Dále bychom našli i poměrně vysoké dávky vitamínů, minerálů, stopových prvků, alkaloidů, antioxidantů, vlákniny a dalších velmi důležitých složek, bez kterých se naše tělo neobejde. Jaké mají tyto komplexní sloučeniny efekt na naše tělo?
Jak Mandle účinkují?
Užívání Mandlí je považováno za všeobecně prospěšné, avšak jen ve zdravé míře. Někde se uvádí 10 oříšků denně, jinde max 20-40 gramů. Určitě nemůžeme sníst celé balení. Obsah tuků a ostatních látek v Mandlích snižuje absorpci špatného LDL cholesterolu, pomáhají zbavit se volných radikálů v těle a pomáhají kardiovaskulárnímu systému. Jejich užívání je díky nízkému obsahu sacharidů velmi přínosné. Dokáží tak poskytnout velké množství energie pro naše denní fungování. Mandle tak navozují příjemný pocit sytosti i po delší dobu. Jsou tak zdrojem vitality, energie a zdravého životního stylu.