Maté - Drcené listy
BIO
Maté - Drcené listy
Maté - Drcené listy
Maté - Drcené listy

Maté
Drcené listy

Ilex paraguayensis, Cesmína paraguayská, jezuitské thé, erva-verdadeira, St. Bartholomew’s tea, South American holly, Paraguayský čaj, Erva mate, Ilex sorbilis, Yerba maté
Produkt z Brazílie

Maté užívaly domorodé kmeny Jižní Ameriky pro jeho stimulační účinky. Pokud potřebujete povzbudit do každodenních činností, přečkat náročné období nebo zvládnout zkoušky, je Maté skvělým pomocníkem! Celý popis
Doručíme v úterý 24.4.
Přihlašte se a získejte lepší cenu
Našim věrným zákazníkům dáváme lepší ceny.
Přihlásit se
Cesmína paraguayská, také známa pod svým latinským jménem Ilex paraguariensis, je středně vysoký strom dorůstající do výšky 15 až 20 metrů. Mnoho z nás název Cesmína nezná, co ale takový název Yerba Maté, nebo jen Maté? Tak se totiž nazývá tradiční nápoj, vytvářený z lístků tohoto stromu. Původem je mu Jižní Amerika, přesněji oblasti Brazílie a Argentiny a Paraguaye. Zdejší kmeny - především Guarani a podobní, pili Maté jako životabudič, jako elixír na dodání energie a vitality. Vlivem kolonizace se do těchto oblastí dostali i španělští konquistadoři. Díky nim se zvyk pití Maté dostal k jezuitským misionářům, kteří jej roznesli po zbytku světa. Dokonce se jim povedlo popularizovat pití Maté v mnoha zemích. To by k základním informacím stačilo - pojďme si povědět něco konkrétnějšího.
Složení Yeba Maté
Co způsobuje ony účinky, díky kterým si Maté oblíbili lidé po celém světě? Jsou to především tři základní složky - kofein (také zvaný matein), teobromin, teofilin. Jedná se o velmi účinné stimulanty. Kofein je všeobecně známým alkaloidem, způsobující zrychlení metabolismu. V jeho účincích mu pomáhají kardio-stimulanty teobromin a teofylin. Další látky jsou například - vitamíny, minerály, stopové prvky, aminokyseliny, antioxidanty a další alkaloidy. Co že tato kombinace způsobuje?
Účinky Maté
Hlavní účinky Maté se přímo odvíjí od obsažených látek. Vlivem přítomnosti kardio-stimulantů a kofeinu, působí především stimulačně. Dochází k zrychlení metabolismu, stimulaci centrálního nervového systému, mírnému zrychlení srdečního tepu a lepšímu prokrvení organismu. Zlepšují se tak kognitivní funkce, míra paměti, ale i ostražitost a pozornost. Dochází k oddalování projevů únavy, ať už psychické, nebo fyzické. Maté skvěle nahrazuje účinky kávy, ale o tom si povíme za okamžik.
Kolik Maté si mám dát?
Drcené lístky jsou nejjemnější formou. Zde naprosto stačí 3-6 gramů na 1 litr nápoje (2 polévkové lžíce). Především záleží na míře naší rezistivity na kofein. Pokud jsme na něj zvyklí, můžeme dát Maté o trochu více.
Způsob užití
Nejlepší možností, jak plně využít drcené listy je odvar. O jeho přípravě se dočteme níže.
Čaj Yerba Maté
Proč je Maté tak oblíbené už víme. Jeho účinky jsou mnohem zdravější, než ty u kávy. Jak ale správně nápoj připravit? Celkem existují dvě možnosti. První je trochu jednodušší, ta druhá tradičnější a náročnější. Na tu snadnější nám bude stačit jen nádoba a louhovací sítko, které používáme na sypané čaje. Do něj umístíme obsah Maté a celé přelijeme vodou o teplotě 70-80 stupňů. Necháme cca 5 minut louhovat a můžeme pít. Druhá možnost už tak snadná a rychlá není.
Tradiční metoda přípravy Maté vyžaduje dva základní předměty - Kalabasu a bombillu. Kalabasa je prakticky nádoba zvláštního tvaru. Dnes se setkáváme s kalabasou z porcelánu a jiných materiálů. Dříve se však jednalo o vydlabanou tykev. Bombilla je jakési brčko se sítkem na spodní straně. Celá příprava probíhá následovně. Do kalabasy nasypeme Maté. Otvor nádoby zakryjeme rukou a převrátíme vzhůru nohama. Protřepeme a opět vrátíme do původní polohy. Tento úkon opakujeme několikrát. Pokaždé nám na ruce zbudou malé částečky lístků, které vyhodíme. Poté kalabasu nakloníme na stranu, aby se tak Maté sesypalo. Vzniklou hromádku zalijeme trochou studené vody, abychom předešli spálení. Nyní už stačí jen zalít horkou vodou o teplotě 70-80 stupňů a můžeme pomocí bombilly pít. Jemné sítko na jejím konci odfiltruje veškeré drobné částečky, které bychom jinak vypili.
Má Maté nežádoucí účinky?
Podobně jako káva, má i Maté vlivem přítomnosti kofeinu a ostatních stimulantů, své nežádoucí účinky. Pokud bychom to s pitím přeháněli, může dojít k nespavosti a podrážděnosti. Pití maté by se měly vyhnout osoby s vysokým krevním tlakem a kardiovaskulárními problémy. Není vhodné ani pro těhotné a kojící ženy.
Yerba Mate, Autor: Ilosuna Obrázek užit pod licencí CC BY-SA 3.0
 
Nemůžete spát? Víme, jak na zdravý spánek!
16.března 2018
Spánek je neodmyslitelnou součástí našich životů. Dostatečný spánek nám dodá spoustu energie a pozitivní nálady. Pokud Vás ale trápí neustálá únava a nemůžete večer usnout, přečtěte si, jakou dodržovat spánkovou hygienu a jaké bylinky působí na nespavost! Zobrazit více
Bojujte proti únavě efektivně a zdravě
12.února 2018
Jak se vzepřít únavě a nabudit svůj organismus k lepšímu výkonu? Bojujte proti nedostatku energie přírodní silou a vyzkoušejte povzbuzující stimulanty z kvalitních bylin, které zaženou ospalost, navrátí Vám chuť do života a sexuálně Vás nabijí. Účinek se dostaví během chvíle! Zobrazit více
Jak skladovat bylinky
12.února 2018
Bylinky používáme k dochucování jídel, léčbě různých zdravotních neduhů a posílení těla a ducha. Víte ale, jak bylinky správně skladovat, aby neztratily své aroma, prvotřídní jakost a léčivé vlastnosti? Zobrazit více
Postupy sušení potravinových doplňků
12.února 2018
Potravinové doplňky dodávají organismu živiny, které nepřijme v dostatečné míře z běžné stravy. Příznivě ovlivňují naše zdraví a mohou působit jako prevence před onemocněním nebo podpořit stávající léčbu. Přemýšleli jste ale nad tím, jak se takové potravinové doplňky vyrábí? Používají se k tomu různé metody sušení, jež jsou šetrné k účinným látkám. Prozradíme vám, na jakém principu fungují jednotlivé postupy. Zobrazit více
Zatočte s bolestí přírodní cestou – bylinkami!
24.ledna 2018
Bolest nás dokáže ochromit a vyřadit z běžného provozu. Nenechte se jí ovládnout a vyzbrojte se bylinkami, které potlačí bolest a navrátí Vám ztracenou rovnováhu. Vyměňte chemické léky za bylinky s minimem nežádoucích účinků a zatočte s migrénou a různými bolestmi těla. Zobrazit více
Od jezera po prášek - jak vše probíhá?
12.prosince 2017
Sladkovodní řasa Spirulina je stále oblíbenějším potravinovým doplňkem. Napadlo Vás ale někdy, jaké fáze předcházejí tomu, než se dostane ke koncovému uživateli? Nahlédněte s námi do výrobního tajemství Spiruliny a objevte její přínos pro své zdraví! Zobrazit více
Od baby kořenářky k moderním analytickým metodám
01.prosince 2017
Moderní doba je zvídavá a analytická. Nestačí jen zkušenosti našich babiček a moderních bylinkářů. Chceme vše vědět přesně. Zkoumáme, z čeho se byliny skládají, kolik a jakých látek obsahují a které z nich a v jakém množství jsou nám vlastně prospěné. Zobrazit více
Vyzkoušejte lahodné čaje z Kustovnice čínské
06.listopadu 2017
Už jste někdy ochutnali čaj z Kustovnice čínské? Že ne? Uvařte si v pohodlí domova lahodné čaje z Goji a vychutnejte si horké nápoje s povzbuzujícími účinky. Výsledkem budete ohromeni! Vyzkoušejte ještě dnes čaje z Goji a dalších našich kvalitních přírodních produktů. Zobrazit více