Maté - Drcené listy
BIO
Maté - Drcené listy
Maté - Drcené listy
Maté - Drcené listy

Maté

Ilex paraguayensis, Yerba maté, Ilex sorbilis, Erva mate, Paraguayský čaj, South American holly, St. Bartholomew’s tea, erva-verdadeira, jezuitské thé, Cesmína paraguayská
Produkt z Brazílie

Staletí využívané lístky, ze kterých se vaří odvar pro dodání energie a vitality. Celý popis
Doručíme v pátek 31.3.
Přihlašte se a získejte lepší cenu
Našim věrným zákazníkům dáváme lepší ceny.
Přihlásit se
Cesmína paraguayská, také známa pod svým latinským jménem Ilex paraguariensis, je středně vysoký strom dorůstající do výšky 15 až 20 metrů. Mnoho z nás název Cesmína nezná, co ale takový název Yerba Maté, nebo jen Maté? Tak se totiž nazývá tradiční nápoj, vytvářený z lístků tohoto stromu. Původem je mu Jižní Amerika, přesněji oblasti Brazílie a Argentiny a Paraguaye. Zdejší kmeny - především Guarani a podobní, pili Maté jako životabudič, jako elixír na dodání energie a vitality. Vlivem kolonizace se do těchto oblastí dostali i španělští konquistadoři. Díky nim se zvyk pití Maté dostal k jezuitským misionářům, kteří jej roznesli po zbytku světa. Dokonce se jim povedlo popularizovat pití Maté v mnoha zemích. To by k základním informacím stačilo - pojďme si povědět něco konkrétnějšího.
Složení Yeba Maté
Co způsobuje ony účinky, díky kterým si Maté oblíbili lidé po celém světě? Jsou to především čtyři základní složky - kofein, teobromin, teofilin a matein. Jedná se o velmi účinné stimulanty. Kofein je všeobecně známým alkaloidem, způsobující zrychlení metabolismu. V jeho účincích mu pomáhají kardio-stimulanty teobromin a teofylin. Velmi důležitý je i poslední ze čtyř - matein. Jedná se o alkaloid podobný kofeinu. Má stejné účinky, jen není návykový. Další látky jsou například - vitamíny, minerály, stopové prvky, aminokyseliny, antioxidanty a další alkaloidy. Co že tato kombinace způsobuje?
Účinky Maté
Hlavní účinky Maté se přímo odvíjí od obsažených látek. Vlivem přítomnosti kardio-stimulantů, kofeinu a mateinu, působí především stimulačně. Dochází k zrychlení metabolismu, stimulaci centrálního nervového systému, mírnému zrychlení srdečního tepu a lepšímu prokrvení organismu. Zlepšují se tak kognitivní funkce, míra paměti, ale i ostražitost a pozornost. Dochází k oddalování projevů únavy, ať už psychické, nebo fyzické. Maté skvěle nahrazuje účinky kávy, ale o tom si povíme za okamžik.
Kolik Maté si mám dát?
Drcené lístky jsou nejjemnější formou. Zde naprosto stačí 3-6 gramů na 1 litr nápoje (2 polévkové lžíce). Především záleží na míře naší rezistivity na kofein. Pokud jsme na něj zvyklí, můžeme dát Maté o trochu více.
Způsob užití
Nejlepší možností, jak plně využít drcené listy je odvar. O jeho přípravě se dočteme níže.
Čaj Yerba Maté
Proč je Maté tak oblíbené už víme. Jeho účinky jsou mnohem zdravější, než ty u kávy. Jak ale správně nápoj připravit? Celkem existují dvě možnosti. První je trochu jednodušší, ta druhá tradičnější a náročnější. Na tu snadnější nám bude stačit jen nádoba a louhovací sítko, které používáme na sypané čaje. Do něj umístíme obsah Maté a celé přelijeme vodou o teplotě 70-80 stupňů. Necháme cca 5 minut louhovat a můžeme pít. Druhá možnost už tak snadná a rychlá není.
Tradiční metoda přípravy Maté vyžaduje dva základní předměty - Kalabasu a bombillu. Kalabasa je prakticky nádoba zvláštního tvaru. Dnes se setkáváme s kalabasou z porcelánu a jiných materiálů. Dříve se však jednalo o vydlabanou tykev. Bombilla je jakési brčko se sítkem na spodní straně. Celá příprava probíhá následovně. Do kalabasy nasypeme Maté. Otvor nádoby zakryjeme rukou a převrátíme vzhůru nohama. Protřepeme a opět vrátíme do původní polohy. Tento úkon opakujeme několikrát. Pokaždé nám na ruce zbudou malé částečky lístků, které vyhodíme. Poté kalabasu nakloníme na stranu, aby se tak Maté sesypalo. Vzniklou hromádku zalijeme trochou studené vody, abychom předešli spálení. Nyní už stačí jen zalít horkou vodou o teplotě 70-80 stupňů a můžeme pomocí bombilly pít. Jemné sítko na jejím konci odfiltruje veškeré drobné částečky, které bychom jinak vypili.
Má Maté nežádoucí účinky?
Podobně jako káva, má i Maté vlivem přítomnosti kofeinu a ostatních stimulantů, své nežádoucí účinky. Pokud bychom to s pitím přeháněli, může dojít k nespavosti a podrážděnosti. Pití maté by se měly vyhnout osoby s vysokým krevním tlakem a kardiovaskulárními problémy. Není vhodné ani pro těhotné a kojící ženy.
Yerba Mate, Autor: Ilosuna Obrázek užit pod licencí CC BY-SA 3.0