Oolong čaje

Navraťte svému organismu zdraví a povzbuďte ho do nového dne. Jeho pravidelným popíjením zbavíte tělo volných radikálů a zpomalíte proces stárnutí.

Zvolte si:
Skladem
Zlevněné
Novinky
Seřadit podle:
Zobrazeno 0 produktů z 0
Stránka: 1

Pěstování a sběr oolong čaje

Oolong čaj neboli polozelený čaj se začal vyrábět v 19. století v Číně  a v současnosti se zpracovává tradičním způsobem ze zralých čajových lístků v Číně a na Tchaj-wanu. Celé lístky se nechají povadnout na přímém slunci, poté se rolují a následně se oxidují při vysoké vlhkosti. Fermentace se přerušuje zhruba v polovině, aby si čaj zachoval cenné antioxidanty. Délka a způsob zpracování oolong čaje má zásadní vliv na jeho kvalitu, chuť a vůni.

Pozitivní účinky na organismus

Pravidelné pití oolong čaje působí jako prevence různých nemocí a podporuje zdraví. Tento čaj je podobně prospěšný jako zelený čaj. Snižuje hladinu tuků v krvi a tím redukuje hmotnost, chrání srdce a oběhový systém, zlepšuje trávení, posiluje imunitu, působí protizánětlivě a zabraňuje rakovinnému bujení. Stimuluje nervový systém, zbavuje tělo volných radikálů a zpomaluje proces stárnutí. Lékařské studie prokázaly, že dlouhodobé pití oolong čaje snižuje pravděpodobnost srdečního onemocnění na 1,4 procenta a předchází rozvoji diabetu.

Příprava a chuť oolong čaje

Čajové lístky se zalévají vodou o teplotě 70 až 90 °C. Čím déle se čaj nechá louhovat, tím má trpčí a nahořklejší chuť. Kvalitní čaje se mohou přelévat i vícekrát, aniž by ztrácely své účinné látky. Velmi chutný je oolang čaj oslazený medem nebo mandlovým sirupem. Podle druhu oolong čajů má nápoj polozelenou, modrozelenou, žlutozelenou či namodralou barvu.

Aktivní látky v oolong čaji

Oolong čaj je bohatý na antioxidanty, vitamíny A, B, C a E a minerály karoten, draslík, fluor, zinek, selen a vápník. Významnou složkou tohoto čaje jsou saponiny, antikarcinogenní látky, alkaloidy pro povzbuzení organismu a třísloviny snižující riziko vzniku rakoviny. Jeden šálek oolong čaje obsahuje asi 30 mg kofeinu, který zlepšuje myšlení a povzbuzuje organismus.