Oregáno neboli Dobromysl obecná je bylinkou trvalkou, které se daří ve Středozemí i na českých zahradách.
Užívání a dávkování
Zkuste si připravit
čaj z Dobromysli, který popíjejte po douškách před spaním nebo po vydatném jídle. Jednu až dvě lžičky
drcené natě Dobromysli zalijte 250 ml horké vody a nechte
louhovat pod pokličkou. Poté čaj sceďte.
Oregáno je také oblíbené koření v české a středomořské kuchyni. Toto
koření je nedílnou součástí italské a řecké kuchyně a používá se k dochucování grilovaných ryb, masa, tepelně zpracované zeleniny, rajčatových omáček či mletého masa. Bez Dobromysli se neobejde žádná italská pizza.
Použití Oregána: v lidovém léčitelství, v kuchyni a ve veterinářství
Účinky Dobromysli: zlepšuje trávení, zvyšuje kvalitu spánku, působí antioxidačně
Obecné informace
Oregano neboli Dobromysl obecná má latinské pojmenování Origanum vulgare. Tato bylina nalézá široké uplatnění v tradičním léčitelství všech zemí světa. Patří do čeledi hluchavkovitých a typická je pro ni výrazná chuť a silné aroma. Oregáno dosahuje výšky 20 až 90 cm a poznáte ji podle nachově růžových květů, které se na rostlině objevují od července do září. Tvoří poléhavé nebo vzpřímené keříky s drobnými
listy. Bylina je mírně ochmýřená a její vůni a barvu ovlivňuje kvalita půdy a podnebí.
Jak již název rostliny napovídá, Dobromysl je bylinou „pro dobrou mysl“.
Nať z Dobromysli má magické účinky, v které věřili lidé ve středověku. Říkalo se, že bylina
chrání před zlou mocí. Tato vytrvalá rostlina se vyskytuje na slunných stráních, slunných okrajích lesů a pasekách. Na své zahrádce ji můžete pěstovat ve skalkách nebo v trvalkové výsadbě.
Usušené Oregáno uchovávejte v uzavřených nádobách na chladném a tmavém místě a čerstvé
listy v igelitovém sáčku v lednici nebo mrazáku.