Puškvorec obecný - Prášek z kořene
Puškvorec obecný - Prášek z kořene
Puškvorec obecný - Prášek z kořene
Puškvorec obecný - Prášek z kořene

Puškvorec obecný
Prášek z kořene

Acorus calamus, Acorus calamus, Puškvorec obecný, Sladký rákos, Calamus root, Myrtle Grass
Produkt z Polska

Puškvorec nebo-li Acorus calamus je hojně užívanou bylinou nejenom v čínské medicíně, ale i v Ayurvédě. Celý popis
Objednejte do 15:00 a doručíme v úterý 20.11.
Přihlašte se a získejte lepší cenu
Našim věrným zákazníkům dáváme lepší ceny.
Přihlásit se
Puškvorec obecný nesoucí latinský název Acorus calamus je vytrvalá a velmi aromatická rostlina dorůstající výšky nejčastěji 50 až 150 centimetrů. Na bázi vyrůstá ze 3 centimetrů silného plazivého oddenku. Celá rostlina je charakteristická svou nápadnou aromatickou vůní, což je nápadné zvláště při rozlomení oddenku. Její lodyha je tříhranná. Listy jsou na bázi s listovými pochvami dvouřadě uspořádané, zároveň střídavé a přisedlé. Čepele mají mečovitý tvar, které jsou dlouhé nejčastěji 50-125 cm a 0,7-2 cm široké, kde se na okrajích poněkud trochu vlní. Květy jsou uspořádané do květenství, kterým je mnohokvětá válcovitá palice a která se směrem k vrcholu zužuje. Zpočátku je zelená a po určitém čase později zhnědne, přičemž dorůstá délky 5-9 centimetrů. Je sice vrcholová, ale vypadá jako boční, neboť podpůrný listen, případně toulec palice působí dojmem pokračování lodyhy. Květy jsou velmi drobné a zároveň uspořádané v palici do šroubovice. Okvětí je zelenavé a složené ze 6 okvětních lístků ve 2 přeslenech (3+3). Tyčinek je 6, ve 2 přeslenech (3+3). Gyneceum je synkarpní a zároveň složeno ze 3 plodolistů. Co se semeníku týče, tak ten je svrchní. Kořen je v síle palce taky dokáže být až 1 metrů dlouhý. Acorus se sbírá především na jaře nebo později na podzim.
Puškvorec v našich končinách obecně roste na mělkých bahnitých březích rybníků a říčních ramen. Dále potom v bažinách, tůních a ve vlhkých příkopech. Květy zpravidla u nás kvetou v červnu a červenci. Oddenek puškvorce je jednou z nejstarších častí byliny.
Plody jako takové se u puškvorce obecného nevytvářejí, protože se jedná o sterilního triploida.
Historie
V ayurvédské a čínské tradiční medicíněpuškvorec dlouhou historii léčebného využití. Nejdříve jej používala medicína indická, potom Egypťané, Arabové, Řekové a Římané. Do Evropy se dostala v roce 1565 z Malé Asie.
Puškvorec je pravděpodobně původem pouze z jižní Číny, přesto však již byl v dávných dobách zavlečen do Indie, odkud se šířil dál. Na území současné České Republiky byl dovezen v 16. století, již před tím však rostl v jiných částech Evropy, kam jej zřejmě přivezli Tataři, kteří věřili, že tato bylina čistí vodu a že je indikátorem nezávadnosti vod. V současnosti roste v České Republice poněkud roztroušeně. Vlivem rozsáhlých meliorací však v posledním období znatelně ubývá. Mimojiné stále dodnes zavlečeným způsobem roste v téměř celé Evropě, v Asii i v Severní Americe.
V dnešní době se prášek z Puškvorce užívá jako přísada do parfémů, zubních past, žvýkaček či likérů, kterým propůjčuje svou hořkou chuť. Oddenky z puškvorce jsou známé také tím, že se dají kandovat.
Složení
Puškvorcová rostlina obsahuje asi 2% až 7% silice tvořené řadou mono a seskviterpenů. Dále obsahuje hořčiny, třísloviny, slizy, sacharidy a cukry, cholin a i fenylpropan beta-asaron. Dodatečně disponuje pryskyřicí, kyselinou L-askorbovou, slizy, škrobem, dextrinen, cholinem, metylaminem, alkaloidem kalaminem, proazuleny a bazické látky, které jsou tvořeny z cholinu a metylaminu. Nositeli charakteristické vůně jsou složky aldehydické povahy, kde je zastupuje hlavně azarylaldehyd.
Acorus Calamus, Autor: H. Zell Obrázek užit pod licencí CC BY-SA 3.0
 
Nemůžete spát? Víme, jak na zdravý spánek!
16.března 2018
Spánek je neodmyslitelnou součástí našich životů. Dostatečný spánek nám dodá spoustu energie a pozitivní nálady. Pokud Vás ale trápí neustálá únava a nemůžete večer usnout, přečtěte si, jakou dodržovat spánkovou hygienu a jaké bylinky působí na nespavost! Zobrazit více
Jak skladovat bylinky
12.února 2018
Bylinky používáme k dochucování jídel, léčbě různých zdravotních neduhů a posílení těla a ducha. Víte ale, jak bylinky správně skladovat, aby neztratily své aroma, prvotřídní jakost a léčivé vlastnosti? Zobrazit více
Postupy sušení potravinových doplňků
12.února 2018
Potravinové doplňky dodávají organismu živiny, které nepřijme v dostatečné míře z běžné stravy. Příznivě ovlivňují naše zdraví a mohou působit jako prevence před onemocněním nebo podpořit stávající léčbu. Přemýšleli jste ale nad tím, jak se takové potravinové doplňky vyrábí? Používají se k tomu různé metody sušení, jež jsou šetrné k účinným látkám. Prozradíme vám, na jakém principu fungují jednotlivé postupy. Zobrazit více
Zatočte s bolestí přírodní cestou – bylinkami!
24.ledna 2018
Bolest nás dokáže ochromit a vyřadit z běžného provozu. Nenechte se jí ovládnout a vyzbrojte se bylinkami, které potlačí bolest a navrátí Vám ztracenou rovnováhu. Vyměňte chemické léky za bylinky s minimem nežádoucích účinků a zatočte s migrénou a různými bolestmi těla. Zobrazit více
Od baby kořenářky k moderním analytickým metodám
01.prosince 2017
Moderní doba je zvídavá a analytická. Nestačí jen zkušenosti našich babiček a moderních bylinkářů. Chceme vše vědět přesně. Zkoumáme, z čeho se byliny skládají, kolik a jakých látek obsahují a které z nich a v jakém množství jsou nám vlastně prospěné. Zobrazit více