Quinoa - Bílá semena
Quinoa - Bílá semena
Quinoa - Bílá semena
Quinoa - Bílá semena

Quinoa
Bílá semena

Chenopodium quinoa, White Quinoa, Quinoa, Chenopodium quinoa
Produkt z Peru

Superpotravina, která pomáhala indiánům zdolávat jinak neodvratný hladomor, i dlouhé cesty a války Celý popis
Objednejte do 15:00 a doručíme ve středu 23.5.
Přihlašte se a získejte lepší cenu
Našim věrným zákazníkům dáváme lepší ceny.
Přihlásit se
 
Merlík čilský, Chenopodium quinoa, nebo zkrátka jen Quinoa, je prastará rostlina s neuvěřitelnými vlastnostmi. Původ sahá daleko, tisíce, i miliony let do naší historie. Využití je poněkud mladší avšak stejně působící. Odhaduje se, že Quinou používaly kmeny žijící na horských plošinách již dříve jak 3000 let před naším letopočtem. K těmto kmenům patřili i staří a moudří Inkové. Rostlinka je velmi houževnatá, může tak být pěstována ve vysokých nadmořských výškách, v těch nejhorších podmínkách. Vyhovuje jí jak písčité, tak i těžší podloží. Nevadí jí změny pH, silný vítr, sucho, ani prudké změny teplot. Jediné, na co je sensitivní, je převodnění, nebo nedostatek slunečního světla. Její skon málem přišel v počátcích a pokročilých dobách kolonizace. Vlivem utlačování indiánských kmenů se téměř přestala pěstovat a na chvilku téměř vymizela. Nahradily ji klasické obiloviny, které se s ní však nemohou rovnat. Teprve až roku 1975 o ní začínáme opět slýchat a začíná být k dispozici. Pěstuje se převážně v Mexiku - jedno město je po ní dokonce i pojmenováno. Jak tato rostlinka vypadá?
Quinoa je jednoletá bylina vysoká kolem 1 až 2 metrů. Záleží především na prostředí a především botanické odrůdě. Těžko se dá určit jednotný vzhled, jelikož je velmi variabilní. Může mít větvené stonky, ale i nevětvené. Listy jsou zpočátku zelené, poté žluté a při dozrání červené. to se také může měnit, stejně jako kvítky. Ty mohou být obojetné, samčí, nebo jen samičí. Jak je vidět, variabilita by mohla být alternativním názvem pro tuto bylinu. Pro nás jsou nejdůležitější semínka Quinoa, které jsou výsledkem přeměny květu v plod. Semena jsou velká cca 1 až 2,5 milimetru. Opět mohou mít variabilní barvu - od hnědé, přes černou až po bílou, nebo žlutou. Barvu způsobuje pryskyřičný povlak, který je bohužel velmi hořký. Proto je potřeba ho odstranit. Výsledkem jsou krásně bílá a čistá zrna. Jejich účinky a využití jsou až neuvěřitelné. No přesvědčme se sami.
Složení Quinoi
Quinoa je svým složením velmi unikátní. Patří hned na vrcholek několika žebříčků. Především se jedná o zastoupení aminokyselin. V rostlinné říši není zrovna obvyklé vysoké procento zastoupení těchto látek (jde hlavně o lysin). Další nej se týká železa, kterého v půlce šálku nalezneme neuvěřitelném množství 8mg. Dalším plusem je přítomnost vlákniny, mědi, draslíku, fosforu, manganu a podobných stopových prvků a minerálů. Těchto látek nalezneme v Quinoe více, než například v ječmenu, nebo pšenici. Velmi důležitá je i absence lepku.
Jak Quinoa účinkuje
V první řadě si musíme uvědomit, že se jedná o tak zvanou Superpotravinu. Našla si svou úlohu v léčitelství, ale i jako běžná potravina pro denní stravu. Jedna z nejdůležitějších věcí je absence lepku. Hodí se tedy pro lidi s celiakií. Stejně tak má vysoké zastoupení bílkoviny, vyšší než sója. To se hodí veganům a vegetariánům. Quinoa pomáhá k normálnímu chodu organismu, má nízký glykemický index, je tedy vhodným doplňkem při dietách a hubnutí.
Nežádoucí účinky
Vzhledem k tomu, že se jedná o superpotravinu, nejsou žádné záznamy o vedlejších účincích. Jediným je snad bolest žaludku, která může být způsobena intolerancí na Quinou. Ta je však velmi ojedinělá.
Dávkování
Neexistují žádné záznamy, které by omezovaly užívání Quinoi. Všeobecně se říká, že jí můžeme sníst tolik, kolik sníme brambor.
Hlavní výhodou je mnoho možností použití Quinoi. Jako superpotravina se rychle dostala do podvědomí a začala se používat v různých oborech kulinářství. Přípravou se nijak neliší od ostatních obilovin. Stačí ji zalít vodou, jen musíme myslet na to, že nabývá na objemu. Hotová se skvěle hodí pro snídaně, obědy, ale i přípravu salátů a podobných pokrmů. Jediné, k čemu se nehodí, je pečení. Absence lepku způsobuje, že se vše upečené rozpadá.
 
Jak si poradit s chronickou únavou?
17.května 2018
Máte pocit, že jste neustále unavení? Jste už unavení Vaší věčnou únavou? Únavu známe všichni při infekčních chorobách, při teplotě nebo delším večírku. Pokud je však únava dlouhodobá, je možná na čase se zamyslet a alespoň si přečíst nějaký článek. Botanic zná odpovědi na Vaše trápení! Zobrazit více
Nemůžete spát? Víme, jak na zdravý spánek!
16.března 2018
Spánek je neodmyslitelnou součástí našich životů. Dostatečný spánek nám dodá spoustu energie a pozitivní nálady. Pokud Vás ale trápí neustálá únava a nemůžete večer usnout, přečtěte si, jakou dodržovat spánkovou hygienu a jaké bylinky působí na nespavost! Zobrazit více
Zdravé pokrmy s Quinoou
15.února 2018
S recepty z quinoy podpoříte svůj zdravý životní styl. Co z quinoy můžete konkrétně přichystat? Z této moderní potraviny připravíte vydatnou snídani, chutný oběd i lehkou večeři. Výborným tipem jsou sladké kaše a pudinky, saláty a teplá zeleninová jídla s masem, po nichž rozhodně nepřiberete. Zobrazit více
Jak skladovat bylinky
12.února 2018
Bylinky používáme k dochucování jídel, léčbě různých zdravotních neduhů a posílení těla a ducha. Víte ale, jak bylinky správně skladovat, aby neztratily své aroma, prvotřídní jakost a léčivé vlastnosti? Zobrazit více
Postupy sušení potravinových doplňků
12.února 2018
Potravinové doplňky dodávají organismu živiny, které nepřijme v dostatečné míře z běžné stravy. Příznivě ovlivňují naše zdraví a mohou působit jako prevence před onemocněním nebo podpořit stávající léčbu. Přemýšleli jste ale nad tím, jak se takové potravinové doplňky vyrábí? Používají se k tomu různé metody sušení, jež jsou šetrné k účinným látkám. Prozradíme vám, na jakém principu fungují jednotlivé postupy. Zobrazit více
Zatočte s bolestí přírodní cestou – bylinkami!
24.ledna 2018
Bolest nás dokáže ochromit a vyřadit z běžného provozu. Nenechte se jí ovládnout a vyzbrojte se bylinkami, které potlačí bolest a navrátí Vám ztracenou rovnováhu. Vyměňte chemické léky za bylinky s minimem nežádoucích účinků a zatočte s migrénou a různými bolestmi těla. Zobrazit více
Od baby kořenářky k moderním analytickým metodám
01.prosince 2017
Moderní doba je zvídavá a analytická. Nestačí jen zkušenosti našich babiček a moderních bylinkářů. Chceme vše vědět přesně. Zkoumáme, z čeho se byliny skládají, kolik a jakých látek obsahují a které z nich a v jakém množství jsou nám vlastně prospěné. Zobrazit více