Při vyslovení tajuplného názvu rooibos si většina z nás představí prostě čaj. Ano, vypadá tak, i když vlastně se mezi čaje řadit nedá. K jeho přípravě se totiž vůbec nepoužívají listy čajovníku čínského, ale čajovníkovce kapského (latinsky Aspalathus linearis).
Jeho domovem je oblast zvaná Cederberg, která se nachází severně od Kapského města. Z Afriky se k nám do Evropy dostal na počátku 20.století. A jeho popularita roste. Na trhu dnes najdete hned víc jeho variant, může se jednat o zelený rooibos, s příchutí vanilky nebo různých druhů ovoce.
Čajovníkovec je keř vysoký zhruba 1,5 metru. Z rostliny se sklízí nať i s listy. Vše se pak nadrtí na drobné kousky a při výrobě klasického červeného rooibosu se nechá upravit fermentací a následně se suší na slunci. Listy tímto procesem získávají charakteristickou červenohnědou barvu. Má charakteristickou nasládlou chuť a díky zbarvení získal přezdívku červený čaj. Pokud k fermentaci nedojde, rooibos je ve výsledku zelený (jde o tzv. neoxidovaný rooibos).
Co konkrétně obsahuje?
Při popíjení rooibosu svému tělu prospějete obsaženými:
- minerálními látkami (např. železo, vápník, měď, sodík, hořčík),
- vitamíny (C, E),
- flavonoidy,
- organickými kyselinami.
Některé z uvedených látek v našem těle sehrávají úlohu antioxidantů. Přispějí tedy k odbourání škodlivých volných radikálů a eliminují předčasné stárnutí buněk.
Na rozdíl od kávy a čaje rooibos neobsahuje kofein. Výhodou je též nízký obsah taninu, který by bránil efektivnímu vstřebávání železa ze stravy. Klidně ho můžete popíjet v průběhu celého dne nebo ho nabídnout svým dětem. Díky obsaženým látkám vašemu tělu jedině prospěje a pomůže vám hodit se do pohody.
Jak ho používat?
Příprava rooibosu je velmi snadná, doporučeno je používat 5 g směsi na 350 ml vody. Potřebné množství bylin dáte do šálku a přelijete vařící vodou. Pár minut pak nechejte vše přiklopené louhovat.
Rooibos si můžete vychutnat horký i ledově vychlazený. Můžete si do něj přidat mléko, smetanu, med nebo citron – zcela podle vaší chuti. A nemusíte ho mít jen k pití. Rooibos využijete totiž i při vaření, hodí se při přípravě omáček, polévek nebo marinád. Pokrmu zajistí krásnou barvu a dodá mu své typické aroma.
Rooibos uchovávejte na suchém a ne příliš teplém místě. Ideální je izolovat ho od slunečních paprsků a chránit ho před dalšími vlivy např. v uzavřené plechové dóze.