Koření
Koření se vyrábí z čerstvých, nebo sušených částí rostlin. Využití je zejména pro vylepšení chutě, vůně a někdy také ke konzervaci pokrmů. Většinou má příjemnou a výraznou chuť (někdy i odpornou) a vůni.
Koření povzbuzuje vylučování žaludečních šťáv, podporuje trávení a chuť k jídlu.
Mnohé léčivé rostliny se používají i jako koření a mohou tak pozitivně působit na náš organismus.
Koření je velmi rozmanitou skupinou přírodních látek používaných jako
- Základní (jednodruhová) - Anýz, Majoránka, Máta, Tymián, Petržel
- Kořenící směsi - Kari, Čubrica, Adžika, Podravka
- Tekuté koření - Maggi, Worcestrová omáčka
- Fiktivní koření - Melanž
Druhy koření
- Plody a semena - Vanilka, Fenykl, Paprika
- Květy a poupata - Kapary, Hřebíček, Muškátový květ
- Kůra - Skořice
- Listy a natě - Estragon, Majoránka
- Oddenky - Zázvor, Kurkuma
Koření můžeme koupit vážené, nebo balené. Důležité je správné skladování, chladné, suché a větrané prostory. Nesprávným skladováním se koření stává nepoužitelným.