Dieta
Co znamená pojem dieta?
V dnešní době si spousta z nás s pojmem dieta ihned spojí hubnutí. Ale není tomu tak. Dieta neoznačuje pouze úpravu stravy za účelem redukce váhy.
Slovo dieta (diaita) pochází ze starověkého Řecka a již Hippokrates tímto slovem označoval příjem stravy a tekutin, který je řízený a má přesně daný účel. Tímto účelem může být zachování zdravotního stavu takového, jaký je, ale také jeho změna a zlepšení. V lázních, léčebnách a dalších zdravotnických zařízeních se můžete setkat s označením dieta i u racionální neboli normální stravy.
Základní rozdělení diet
Můžeme se setkat s desítkami různých diet, které můžeme v základu rozdělit do následujících skupin
- Nemocniční diety
- Redukční diety
- Dělená strava
- a další diety
Nemocniční diety jsou diety stanovené lékařem nebo nutričním terapeutem. Jsou to diety, se kterými se můžete setkat při pobytu v lázních a jiných léčebných zařízeních. Tyto diety jsou standardně označené číslicemi např.: č.1 dieta kašovitá (při úrazu v dutině ústní, akutním vředovém stavu žaludku, po operacích trávicího ústrojí apod.), č. 2 dieta šetřící (po operacích žaludku, při poruchách trávicího systému apod.), č. 3 dieta racionální (určená pacientům, u kterých není potřeba zvláštní úprava stravy), č. 4 dieta žlučníková a další. Nemocničních diet v tomto základním rozdělení je dohromady 14.
Redukční dieta je dietou nízkoenergetickou a slouží ke snížení hmotnosti jedince. U redukčních diet je potřeba sledovat množství jednotlivých výživných látek, které přijímáme. Sledujeme příjem energie, tuků, sacharidů, bílkovin, cholesterol, vlákninu, minerální látky a také je důležitý příjem tekutin. Redukční diety se dále dělí podle množství přijímané energie. U těchto diet je potřeba vnímat své tělo a nezapomínat na důležité minerální látky, vlákninu a vitamíny, jejichž přísun tělo potřebuje. Vždy je vhodná konzultace s lékařem nebo nutričním poradcem, který vám dietu pomůže sestavit.
Dělená strava vychází z toho, že jednotlivé potraviny vyžadují v trávicím traktu odlišný způsob zpracování. Potraviny s vysokým obsahem bílkovin potřebují prostředí kyselé, ale u potravin, které obsahují sacharidy je tomu přesně naopak. Jestliže se tyto látky tráví spolu, nemůže dojít k jejich optimálnímu rozkladu a dochází k uvolňování látek, které nejsou vhodné pro správné fungování organismu a mohou být příčinou nadbytečných kilogramů.
Mezi další diety můžeme zařadit diety, které slouží k vyloučení některých potravin z jídelníčku např. z důvodu potravinových alergií (celiakie, intolerance laktózy apod.) nebo z důvodů filozofického, nebo společenského přesvědčení jedince.