Flavonoidy
Co jsou flavonoidy
Flavonoidy, známé také pod označením vitamin P, jsou organické chemické sloučeniny, které nacházíme v přirozeném stavu v zelených potravinách, bylinkách, ovoci a zelenině. Chrání buňky před volnými radikály, brání růstu nádorových buněk a celkově posilují imunitní systém. Příznivě působí proti srdečním chorobám.
Kde najdeme flavonoidy
Sloučeniny flavonoidů najdeme především v celeru, zeleném čaji, spirulině, chlorelle, mladém ječmeni, zelí, brokolici, cibuli, vínu, červeném vínu a kakau. Flavonoidy můžeme najít také v citrusovém ovoci, v různých částech rostlin - od stonků, listů a květů, až po plody. Nejvíce jsou tato přírodní barviva a antioxidanty obsaženy v horních vrstvách rostlinných tkání, které mohou za zabarvení plodiny.
Rostlinné zdroje flavonoidů
- ovoce (švestky, jablka, jahody, maliny,borůvky, citrusy, černý rybíz, arónie)
- zelenina (celer, petržel, brokolice, cibule, česnek, pórek)
- luštěniny
- byliny
- ořechy
- sója a červená, černá či hnědá rýže
- kakao
- zelený čaj
- rajčata
Nejznámější flavonoidy
- rutin
- resveratrol
- quercetin
- antokyany
- pyknogenol
- protianthocyanidiny
Flavonoidy a jejich působení na lidský organismus
Sloučeniny flavonoidů působí na lidský organismus jako významný antioxidant. Organismus často vystaven stresu a napětí má slabý imunitní systém a je náchylný na choroby. Při dostatečném příjmu flavonoidů je tělo schopné snáze vyplavit toxické látky, které poškozují buňky.
Co obsahují flavonoidy
Flavonoidy zahrnují tisíce sloučenin, přitom jejich seznam neustále díky výzkumu stále roste. Tyto sloučeniny jsou rozpustné ve vodě. Najít je můžeme v téměř všech rostlinných buňkách. Flavonoidy jsou barviva, dodávající rostlinám jejich typické zabarvení.
V rostlinách jsou přitom obsaženy spolu s vitaminem C. Kromě již zmíněných antioxidačních vlastností, působí na lidský organismus antibakteriálně a podporují tvorbu hormonů. Při vyšším užívání flavonoidů je dokonce sníženo riziko onemocnění srdce a cév.
Flavonoidy a bioflavonoidy
- Flavonoidy se vyskytují v rostlinách ve formě barviv jako flavanony, flavanonoly, flavony, flavonoly, chalkony, aurony, isoflavony, antokyanidiny a proantokyanidiny v zelenině, ovoci, zrnech, listech a kůře stromů. Z flavonoidů jsou nejvýznamnější jako přirozené barvivo flavony a flavonoly.
- Bioflavonoidy mají významný antioxidační účinek. Oproti vitaminu C a E až 50 x větší. Bioflavonoidy obsažené v tmavě červených hroznech mají a 1 000 x větší aktivitu při potlačení oxidace LDL cholesterolu.
Bioflavonoidy a antioxidanty rozdělujeme do skupin ve vztahu k jejich účinku vitaminu C, s níž některé z nich působí synergicky. Jde o skupinu flavonoidů, nazývanou vitamin C2. Spolu s vitaminem C pak působí jako C-komplex.
Některé bylinky, rostliny a plody je dobré pro zvýšení účinku bioflavonoidů mezi sebou kombinovat. Součástí léčebných směsí jsou různé kombinace těchto plodů a bylin určené pro jednotlivé zdravotní neduhy. Jedná se o kombinace maliny, brusinky, borůvky, hlošinky, bílá část oplodí citronu a pomeranče. Komplex flavonoidů - hesperidin obsahuje nať pohanky, list jinanu, barvivo červeného vína, šípky, plod jeřabiny, plod jeřabiny černé), plod černého rybízu, plod aceroly, plod a květ černého bezu, kořen lékořice, list ginkgo biloby, maliníku, ostružiníku, nať máty aj.
Flavonoidy a jejich účinky
- mají antioxidační účinky
- podporují imunitu
- zvyšují účinnost vitaminu A, E a betakarotenu
- působí protizánětlivě
- brání množení střevních patogenů
- chrání před vznikem aterosklerózy
- působí jako prevence proti vředům a rakovině žaludku
- chrání jaterní buňky
- zabraňují oxidaci LDL cholesterolu volnými radikály
- zabraňují srážení krve
Klinické účinky flavonoidů
Protisklerotický účinek - prvním podstatným klinickým účinkem flavonoidů je protisklerotický efekt. Flavonoidy eliminují negativní účinek volných kyslíkových radikálů, díky čemuž dochází ke snížení rizika aterosklerózy a následné ischemické choroby srdeční.
Protinádorový účinek - volné kyslíkové radikály, vznikající v procesech oxidativního stresu, poškozují DNK a následně dělení poškozených buněk může vést k mutacím. Flavonoidy zde působí jako příznivý mechanismus a umí v různých úrovních potlačit vznik rakoviny.
Protizánětlivý účinek - flavonoidy potlačují zánětlivý mechanismus hned několika různými metabolickými cestami.
Dnes je známo několik tisíc různých flavonoidů. Jedno mají však společné. Základem jejich chemické struktury je flavon nebo izoflavony. Ty se napojují na další chemické struktury. Vedle flavonoidů hrají významnou roli při ochraně zdraví člověka i fytochemikálie respektive polyfenoly neflavonoidného typu. Z nich je nejznámější resveratrol. Nachází se především ve slupce a v jadérkách různých druhů ovoce - například v hroznech. Známý je zejména svou antioxidační aktivitou.
Flavonoidy při léčbě rakoviny slinivky břišní
Pravidelná konzumace flavonoidů pomáhá při léčbě rakoviny slinivky břišní, která patří k nejvíce agresivním formám této nemoci. S tímto poznatkem přišli výzkumníci z University of Illinois. Produkty s vysokým obsahem těchto sloučenin sice nevyléčí rakovinu, ale jsou velmi užitečné při jejich léčbě a snižují nežádoucí účinky chemoterapie, pokud se užívají ve stejnou dobu. Z tohoto důvodu jsou flavonoidy dále zkoumány a používány při vývoji léčiv.
Flavonoidy a zajímavosti o nich
Flavonoidy jsou bezesporu nejrozsáhlejší skupinou rostlinných antioxidantů. Zahrnují přes 5 000 různých derivátů. Jsou hojně podrobovány výzkumům, proto jejich seznam neustále narůstá. Fenolické látky v rostlinné říši jsou tvořeny z velmi pestré skupiny polyfenolových sloučenin a nacházejí se ve všech rostlinných buňkách.