Antioxidanty

Zpět do slovníku
Zřejmě každý slyšel o tom, že antioxidanty jsou pro naše tělo přínosné. S čím nám ale vlastně pomáhají, a proč bychom je měli konzumovat?

Volné radikály a oxidační stres

Naše tělo je v dnešním světě zatěžováno mnoha negativními vlivy. Může se jednat o neustálý život ve shonu, málo spánku, kouření, alkohol, znečištěné životní prostředí. Zdraví nám jistě nezlepší ani konzumace umělých sladidel a barviv. V našem těle pak vznikají tzv. volné radikály.
Jedná se o velmi nestabilní a elektricky nabité molekuly, které se snaží navázat do zdravých buněk. Ty mohou poškodit nebo vyvolat řetězovou reakci. Z napadených buněk se tak stávají další a další volné radikály. Tyto reakce pak mohou přispět ke vzniku mnoha onemocnění – např. poruch imunity, plicních chorob, rakovinného bujení, neurodegenerativních poruch. Pokud by do celého procesu nezasáhly právě antioxidanty, mohly by volné radikály naše tělo kompletně zničit.
Abychom však volným radikálům nekřivdili, mají také své pozitivní účinky. V určitém množství jsou využívány k likvidaci bakterií napadajících tělo. Je však třeba, aby byla v těle nastavena vhodná rovnováha. Pokud je volných radikálů příliš, vzniká stav označovaný jako oxidační stres.

Význam antioxidantů

Právě antioxidanty umí předejít vzniku volných radikálů a brání tomu, aby napadaly zdravé buňky. Elektron, který volné radikály postrádají, mají navíc právě antioxidanty. Ten poskytnou volným radikálům, a ty se pak už nepotřebují navazovat jinde a stanou se stabilními částmi. Naše tělo si sice umí antioxidanty vyrobit, ale zdaleka ne v takovém množství, jaké je pro odbourání volných radikálů potřeba. Proto je na místě doplňovat si je ze stravy.

Potraviny s obsahem antioxidantů

Jako příklad antioxidantů lze uvést vitamíny A, C, E, fenoly a karotenoidy. Mezi potraviny bohaté na jejich množství patří ovoce (jablka, švestky, třešně, lesní plody), zelenina (rajčata, artyčoky, brokolice), luštěniny, houby nebo třeba červené víno. Obsahují je i masné výrobky a ryby. Najdeme je také v zeleném čaji, hořké čokoládě, semínkách nebo různých bylinkách.


Maliny a borůvky jsou velmi bohaté na antioxidanty

Autor článku
Mgr. Michaela Dušková
Copywriterka
Zpět do slovníku
Související zboží