Betain

Zpět do slovníku

Co je betain

Betain je derivát živinového cholinu, který je prekurzor betainu. Musí být přítomen pro syntézu betainu v lidském organismu. Tvořen je glycinem v kombinaci s cholinem. Považován je podobně jako kyselina listová, vitamin B12 a vitamin B, jako dárce methylů. Je totiž přirozenou složkou pro detoxikaci organismu, působí pro zlepšení jaterních funkcí a správného fungování metabolismu. Nejdůležitější úloha betainu v lidském organismu je spalování tuků.

Tato aminokyselina má vysoký obsah skupiny hydrogenních molekul a speciální skupinu uhlíků, známých jako methylové skupiny. Ty se v lidském organismu přenášení metylací, která je důležitá pro správné fungování fyziologických jevů, například pro funkci proteinů a pro genetickou aktivitu. Betain je zároveň látkou zvanou osmolit. Pomáhá v lidském organismu vyrovnávat hladinu tekutin zevnitř i zvenčí buněk. Pro lidský organismus je tento proces nezbytný. Při nerovnováze tekutin může způsobit odumírání buněk, otoky i zmenšování buněk, co může vést až k prasknutí buněk.

Betain dále v lidském organismu přeměňuje homocystein v krvi na methionin. Aminokyselinu Homocystein vyrábí tělo přirozeně. Pro lidský organismus jsou aminokyseliny důležitými stavebními prvky napříč tělesnými funkcemi. Lékařské studie však poukazují na to, že vysoká hladina aminokyselinového homocysteinu působí negativně na cévy, může vést k rozvoji plaku a vzniku aterosklerózy.

Tyto zdravotní komplikace zapříčiňují dále rozvoj srdečních onemocnění, mrtvici a další kardiovaskulární choroby. Proto byl betain podroben lékařskými studiemi a byl potvrzen jeho přínos pro zvýšení svalové síly a hmoty. Během zkoumání bylo prokázáno zlepšení vytrvalosti a ve finále také pomohl snížit obsah tuku v těle.

Rozdíl mezi betainem a beta alaninem

Tyto dvě látky jsou díky podobnému názvu laickou veřejností často zaměňovány. V obou případech se jedná o aminokyseliny. Obě jsou častými podpůrnými látkami v předtréninkových stimulantech, díky vysokému účinku na zvýšení síly a podporu výkonu při sportu.

Beta alanin je přirozeně se vyskytující aminokyselina a složka vitamínu B5, kyseliny pantotenové a histidinových dipeptidů. Podobně jako betain je často používán sportovci. Zvyšuje svalovou sílu i výkon, je rychlým zdrojem energie a podporuje růst svalové hmoty.

Rozdíl mezi betainem a beta alaninem je ve vedlejších účincích. U betainu není dosud zaznamenán žádný vedlejší účinek na lidské zdraví. U beta alaninu může docházet k neškodnému svědění pokožky. Toto lze eliminovat užíváním nižších dávek.

Použití betainu

Betain, známý pod názvem trimethylglycin, je aminokyselina, která se používá především v různých doplňcích stravy. Během lékařských studií ji byly postupně připsány pozitivní účinky v boji proti srdečním chorobám, má pozitivní vliv na složení těla a to ve smyslu podpory budování svalů a při úbytku tuků v těle, protože má schopnost podporovat syntézu bílkovin v těle.

Betain najdeme v doplňcích stravy pro kulturisty i v energetických doplňcích stravy. Používá se v bílkovinných prášcích a v dalších produktech zaměřených na zlepšení výkonu a zlepšení tělesného složení konzumentů.

Nedostatek betainu v lidském organismu

Nedostatek betainu v západních zemích není evidován. Obsažen je totiž ve vyšším množství v pšeničných produktech, které jsou základem stravy většiny populace. Pokud však jedinec drží různé diety s nízkým obsahem betainu, může docházet k vysokému homocysteinu v krvi. Vysoká hladina homocysteinu se projevuje především u osob starších 50 let, u osob trpících alkoholismem nebo u dětí s genetickým předpokladem vedoucím k vysokému homocysteinu. Dlouhodobý stav může negativně ovlivnit správný vývoj dětí, osteoporózu, zrakovou abnormalitu, zúžení i ztuhnutí krevních cév nebo tvorbu krevních sraženin.

Vliv betainu na lidské zdraví

Podporuje zdraví srdce - jak už bylo zmíněno, snižuje hladinu homocysteinu v krvi. Pomáhá bojovat s kornatěním a blokováním tepen. Pomáhá snižovat srdeční záchvaty, mrtvice a další formy srdečních onemocnění.
Zlepšuje poškození organismu vlivem alkoholismu - zvláště poškození jater. Alkohol vede ke kumulaci tuku v játrech, betain má lipotropní účinky. Tyto účinky byly vlivem lékařské studie prokázány za pozitivně zmírněné právě díky zpracování a odstranění tuků vlivem betainu.

Pomáhá zmírňovat bolesti - během studií byly betainu připsány také zmírňující účinky u svalových bolestí. Tyto účinky se používají do léčiv po cvičení. Dále se používá při výrobě léčiv pro osoby trpící bolestmi spojené s poškozením svalů a kloubů.

Podporuje trávení - betain se používá k přípravě doplňků obsahující beta-hydrochlorid (také nazývaný betain HCl). Betain HCI zvyšuje koncentraci kyseliny chlorovodíkové v žaludku. Tato kyselina je zde obsažena za účelem zpracování potravin a využití živin.

Pomáhá při detoxikaci organismu - betain se hojně využívá při detoxikaci a trávení tuků. Tuk se na určitých podmínek může shromažďovat v játrech, například při onemocnění cukrovkou, obezity nebo z jiných příčin. Betain pomáhá při detoxikaci jater a napomáhá k rozkladu a následného odstranění tuků z jater.

Betain rovněž pomáhá likvidovat chemické látky a toxiny z jater. Játra ochraňuje proti, hepatotoxinům (tetrachlormethan a ethanol). Hepatotoxiny se v lidském organismu hromadí při užívání léků na předpis, prostřednictvím herbicidů nebo pesticidů, které se používají při postřiku na rostliny a plodiny. Tyto látky významně poškozují játra.

Zlepšuje svalovou hmotu - Suplementace betainu snižuje tukovou hmotu a zvyšuje množství svalové hmoty v těle. Studie informují o zvýšení svalového výkonu a produkci větší svalové síly při pravidelném užívání betainu.

Betain obsažený v přírodních zdrojích

Betain se v hojném množství objevuje v přírodních zdrojích. Zdravý jedinec má při pravidelné konzumaci pestré stravy dostatečné množství betainu v těle. Betain je obsažen například v pšeničných klíčcích, pšeničných otrubách. Konzumací chlebu, tortilly, sušenek a dalšího pečiva je obvykle splněna doporučená dávka betainu pro zdravého člověka. Dále je obsažen ve špenátu, řepě, celozrnných obilovinách, masu i drůbeži.
Přirozené zdroje betainu jsou:
  • 1/4 šálku nevařených pšeničných otrub obsahuje 200 mg betainu
  • 1 šálek syrové řepy obsahuje 175 mg
  • 1 šálek vařené quinoa obsahuje 178 mg betainu
  • 1 šálek vařeného špenátu obsahuje 160 mg betainu
  • 1 šálek vařeného žita obsahuje 123 mg betainu
  • 1 šálek vařeného bulguru obsahuje 76 mg betainu
  • 1 vařené krůtí prso obsahuje 30 mg betainu
  • 90 g telecího masa obsahuje 29 mg betainu
  • 90 g hovězího vařeného masa obsahuje 28 mg betainu

Doporučená denní dávka betainu

Doporučené denní dávkování u dospělých se liší v závislosti na léčebných podmínkách a provádí se další výzkumy, aby se stanovilo ideální doporučené denní dávkování pro širokou veřejnost. Doporučená denní dávka se nyní pohybuje v rozmezí od 650 do 2 000 mg betainu.

U osob trpících alkoholismem a u nich vyvolaným tukovým onemocněním jater, se doporučuje rozmezí od 1 000 do 2 000 mg, užívaných 3 x denně. Pro podporu trávení, u onemocnění srdce se doporučuje denní dávka v rozmezí od 650 do 2 500 mg. Pro zlepšení složení těla nebo zmírnění svalových bolestí se užívá 1 500 až 2 000 mg betainu.

Betain se nedoporučuje těhotným nebo kojícím ženám ani dětem či kojencům za předpokladu, že děti netrpí genetickým onemocněním. Při srdečních chorobách, u onemocnění jater a při dlouhodobých svalových bolestech, se doporučuje konzumace betainu konzultovat s lékařem, pro stanovení správné dávky. Betain se používá většinou s vitaminem B6, B12 a kyselinou listovou. Doplňky stravy s obsahem betainu se vyrábějí jako vedlejší produkt z cukrové řepy.


Betain v řepě
Autor článku
Kristýna Franclová
Copywriterka
Zpět do slovníku
Související zboží