Cholin

Zpět do slovníku

Co je cholin

Cholin je složkou, která patří do skupiny komplexu vitaminu B. Tato látka je obsažena ve stravě a v těle se relativně vyskytuje ve velkém množství. Tělo si cholin může vyrábět samo z aminokyseliny methionin, kyseliny listové a pomocí vitaminu B12. Cholin je rozpustný ve vodě a alkoholu. Vstřebávání do organismu probíhá ve střevech. Z těla je v nejvyšší míře vylučován močí.

Jeho úkol v lidském organismu spočívá v transportování tuků, přitom zabraňuje ukládání tuků v játrech. Společně s inositolem, který je dalším vitaminem z komplexu vitamínů B, se podílí na přeměně tuků a cholesterolu. Cholin dokáže spolu s fosforem a mastnými kyselinami vytvořit látku lecitin - nedílnou součástí nervových buněk.

Vliv cholinu na naše zdraví

Cholin je jednou z nejdůležitějších látek pro lidský organismus. Pozitivní je především pro správnou činnost naší nervové soustavy a schopnost soustředit se. Díky němu se můžeme naučit nové věci a pomáhá nám k lepší koncentraci. Ačkoli je cholin pro lidský organismus velmi důležitý, jeho nedostatkem trpí skoro každý člověk.

Díky cholinu jsme odolnější vůči stresu a také lépe spíme. Nejvíce cholinu je v lidském organismu obsaženo v dětství nebo během raného stadia života, kdy se mozek vyvíjí. Postupem času se jeho hladina začíná snižovat a je nutné jej doplňovat. Cholin je obsažen ve velkém množství potravin. Stačí proto vybrat potraviny s jeho nejvyšším obsahem a jeho hladinu vyrovnat nejšetrnější, tedy přirozenou cestou.

Cholin a jeho funkce

Hlavní úlohou cholinu v lidském organismu je tvorba neurotransmiteru acetylcholinu, díky kterému dochází ke komunikaci mezi nervovými buňkami. Při nedostatku cholinu je tělo vystaveno řadě zdravotních potíží. Úzce je jeho nedostatek spojován s Alzheimerovou chorobou a dalšími psychiatrickými onemocněními. U jedinců s nedostatkem cholinu dochází k výpadkům krátkodobé a dlouhodobé paměti.

Tato látka má také přímý vliv na látkovou výměnu, tedy na již zmíněném zpracování cholesterolu. Zde platí jednoduchá rovnice. Čím více cholinu přijmeme z potravy, tím lépe je z těla vyplavován a odbouráván cholesterol. Díky tomu také klesá hladina cholesterolu v krvi. S touto funkcí také úzce souvisí ochrana zdraví před rozvojem aterosklerózy, mozkové mrtvice a infarktu. Při dlouhodobém nedostatku cholinu může dojít k cirhóze jater (ztvrdnutí) a steatozu jater (ztukovatění). Může mít vliv na ucpávání a tvrdnutí cév a vysoký krevní tlak.

Cholin při léčbě civilizačních chorob

Cholin se používá v medicíně i přírodní medicíně pro léčbu civilizačních chorob. Vědecké studie poukazují na zlepšení různých jaterních onemocnění, při dlouhodobém užívání cholinu a to u pacientů, kteří si játra poškodili vlivem užívání alkoholu, drog, léků aj.

Cholin a jeho nadměrné užívání

Při nadměrném užívání cholinu může pacient pociťovat bolesti svalů a nechutenství k jídlu. Tuto látku by neměli užívat pacienti, kteří se léčí s depresí nebo jiným vážnějším psychiatrickým onemocněním. Toxické působení cholinu na lidský organismus zatím nebylo zjištěno.

Kdy užívat cholin ve větší míře?

Cholin v doplňcích stravy se doporučuje používat při dlouhodobém psychickém stresu a nadměrným nárokům na paměť. V tyto stavy je spotřeba cholinu až dvojnásobná. Působení cholinu v těle nepříznivě ovlivňuje estrogen, alkohol, voda a síra.

Nedostatek cholinu v lidském organismu

Nedostatek cholinu se projevuje především únavou, bolestmi hlavy, častými změnami nálad, svalovými bolestmi a výpadky krátkodobé či dlouhodobé paměti. Nedostatek se může projevit u vegetariánů.

Hlavní znaky při nedostatku cholinu

  • záněty jater
  • záněty ledvin
  • poruchy krátkodobé i dlouhodobé paměti
  • zácpa
  • silné bušení srdce
  • hučení v uších

Doporučená denní dávka cholinu

Doporučená denní dávka zatím nebyla stanovena. Lékaři a odborníci na výživu doporučují přijímat alespoň 1 gram denně. Tento fakt samozřejmě záleží na věku jedince. Malé děti nepotřebují zásadní příjem cholinu, protože jej mají ve svém organismu dostatek. Většina doporučeného množství se do organismu dostane v běžné stravě. Při nadměrné psychické zátěži je vhodné užívat potravinové doplňky, ve kterých jsou 3 gramy této látky. Cholin, v kombinaci s dalšími základními dietetickými opatřeními, patří k preventivním opatřením proti ateroskleróze. Doporučená denní dávka by měla být následující:
  • miminka – 125 až 150 mg/den
  • děti od 1 do 8 let – 150 až 250 mg/den
  • děti od 8 do 13 let – 250 až 375 mg/den
  • dívky a ženy nad 14 let – 425 až 550 mg/den
  • chlapci a muži nad 14 let – 550 mg/den
  • těhotné ženy – 450 až 550 mg/den
  • kojící ženy – 550 mg/den

Obsah cholinu v potravinách

Listová zelenina - zvláště vegetariáni by listovou zeleninu měli zařadit do svého jídelníčku. Například ve 100 g hlávkového salátu je obsaženo přibližně 15 mg cholinu. Dále je obsažen v čínském zelí a kapustě.

Arašídy - jsou přirozeným zdrojem cholinu a také omega 3 a 6 mastných kyselin, železa a hořčíku. 100 g porce obsahuje 1 000 mg cholinu.

Pšeničné klíčky - jsou bohatší na tuto látku než listová zelenina. Ve 100 g je obsaženo kolem 2 500 mg cholinu.

Játra - obsahují velké množství hořčíku, fosforu a železa. Ve 100 g je obsaženo zhruba 800 mg cholinu.

Luštěniny - i zde je obsažené velké množství cholinu a dalších zdraví prospěšných látek.

Vaječné žloutky - ve 100 g je obsaženo až 500 mg cholinu.

Kdy začít s užíváním

Cholin zapojte do svého jídelníčku vždy v době, kdy je vaše tělo vystaveno psychické zátěži a nadměrnému stresu. Spolu se základními dietetickými opatřeními je jeho příjem v potravě důležitým pilířem pro správný chod organismu a životně důležitých orgánů v těle.


Cholin

Autor článku
Kristýna Franclová
Copywriterka
Zpět do slovníku
Související zboží